CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Alimente pentru candidoza + cauze, simptome si tratamente naturiste

Alimente pentru candida, recomandate de medicii nutritionisti de la Clinica Dietalia

Medicii specialisti in nutritie de la Clinica Dietalia ne invata care sunt cele mai bune alimente pentru candidoza.

Dintre cele peste 20 de specii de candida, Candida albicans este cea mai cunoscuta. Conform statisticilor, se pare ca 75% dintre femei risca sa faca, cel puțin odata in viata, o candidoza.

Ce este candidoza?

Candida albicans este o ciuperca care se gaseste in mod normal in corpul uman, in zonele umede si calde: cavitatea bucala, tractul digestiv, mucoase, vagin, zonele axilare, uneori chiar si la nivelul unghiilor. In anumite conditii, aceasta ciuperca se poate inmulti excesiv, provocand aparitia infectiilor micotice, denumite candidoze. La bebelusi, ele pot fi cauza unei probleme frecvente, si anume "eruptia de scutec". Odata cu inaintarea in varsta, mai frecvente devin infectiile cu ciuperci la nivelul cavitatii bucale.

Atunci cand sistemul imunitar functioneaza corespunzator, Candida albicans nu poate produce modificari ale starii de sanatate. Flora bacteriana din intestin, atat timp cat este nealterata de actiunea factorilor externi, poate tine sub control proliferarea Candidei. Situatia se schimba, insa, imediat ce echilibrul florei bacteriene a intestinelor va suferi perturbari, de exemplu dupa administrarea antibioticelor cu spectru larg, care extermina, practic, toata flora bacteriana. Mai exista si alte medicamente a caror administrare creeaza un teren favorabil proliferarii acestei ciuperci, precum cortizonul si corticoizii, anumiti inhibitori hormonali, pilulele contraceptive sau hormonii de crestere.

Simptomele candidozei

In functie de localizare, infestarea cu candida poate determina:

- mancarimi oculare, nazale, anale sau la nivelul organelor sexuale externe,

- constipatie, balonari,

- esofag inflamat,

- indispozitie generala, tulburari de memorie, senzatie de oboseala, tulburari ale somnului,

- arsuri si dureri in timpul contactului sexual, inrosirea si inflamarea labiilor mici, scurgeri vaginale (albe, branzoase, abundente),

- conjunctivite, tulburari de vedere (vedere dubla),

- eruptii cutanate, limba incarcata, reactii alergice (la alimente, cosmetice, detergenti),

- pofta nestapanita de dulciuri, dorinta de a manca in timpul noptii,

- cistite, frecventa senzatie de urinare, usturimi la urinare, senzatia ca vezica nu se goleste total sau dureri spasmodice la nivelul bazinului.

In cazul candidozei vaginale, toate aceste simptome se pot intensifica inaintea menstruatiei.

Recomandari de igiena in candidoza

- Se va evita folosirea apei fierbinti.

- Dupa igiena locala cu apa calduta, zona afectata va fi bine uscata cu un prosop, evitandu-se umiditatea.

- Se recomanda folosirea unei lenjerii de corp usoare, preferabil din bumbac.

- A se evita utilizarea irigatorului pentru spalaturi interne si a deodorantelor intime. Ambele pot distruge flora protectoare.

- Tampoanele interne vor fi folosite doar in cazurile de stricta necesitate, deoarece mediul umed si cald este foarte propice pentru dezvoltarea candidozei.

Alimente permise pentru candidoza

In cazul infectiilor cu candida, se recomanda o dieta foarte stricta, de lunga durata. Se urmareste consumul unor anumite alimente pentru candidoza:

- In locul painii albe, se va consuma paine nedospita (azima) din faina integrala si din toate cerealele accesibile, cu adaos de ulei si de oleaginoase.

- Zilnic, vom consuma legume proaspete sau gatite dietetic, salate de cruditati, fructe si sucuri sau nectaruri naturale.

- Se vor manca numai fructe foarte proaspete, bine spalate (mere, prune, cirese, citrice, fructe de padure, coacaze, afine, agrise).

- Alte fructe (precum caisele, piersicile, perele, bananele, strugurii) vor fi consumate in limite reduse, astfel incat sa nu provoace manifestari alergice.

- Daca nu apar alergii, se pot consuma oua de prepelita sau de gaina.

- Sunt permise uleiurile vegetale, semintele oleaginoase, iaurtul si branzeturile usoare.

- Mierea se va consuma numai in amestec cu propolis solid. In felul acesta nu fermenteaza si, in plus, sprijina in mod ferm activitatea sistemului imunitar.

Alimente interzise pentru candidoza

Dintre alimentele nepermise enumeram:

- painea, produsele din faina alba, prajiturile, produsele cu continut de gluten (care impiedica digestia si inhiba dezvoltarea culturilor probiotice),

- aluaturile dospite cu drojdie de bere,

- alimentele fermentate si fermentabile,

- mierea simpla,

- vinul, berea,

- cascavalurile fermentate,

- mezelurile, carnea, conservele,

- mustarul, sosurile, maioneza,

- soia prelucrata prin fermentare,

- smantana,

- ciupercile

- sucurile prelucrate industrial.

Tratamente naturiste pentru candidoza

Pentru distrugerea candidei, se vor administa plante cu efect stopant, in cure de lunga durata. Este oportuna curatarea tuturor reziduurilor si toxinelor existente in organism, prin administrarea unui ceai complex (depurativ sangvin, renal, hepato-biliar si laxativ). Acesta se administreaza in cantitati de 2-3 litri pe zi. In acelasi scop, se recomanda cura de ulei masticat.

Se va urmari mentinerea pH-ului local la valori usor acide. Se fac spalaturi repetate ale tegumentelor si ale mucoaselor, folosind infuzii din plante si fructe care contin acizi organici: catina, macese, rachitan, salcie.

De asemenea, ne vom folosi de beneficiile administrarii de Acidophyllus bulgaricus sub forma de iaurt proaspat, supraactivat cu cate o tableta de Acidophyllus.

Citeste mai multe tratamente naturiste pentru candidoza

Baile de sezut pentru candidoza vaginala

Candidoza vaginala provoaca o senzatie de mancarime vaginala persistenta si iritatie vaginala, inrosirea vulvei si aparitia unor secretii vaginale albe si consistente.

Hidroterapia este una dintre cele mai indicate metode care diminueaza simptomele de candidoza vaginala. Astfel, se recomanda pacientelor care sufera de candidoza vaginala sa faca bai de sezut. Aceasta metoda in care se foloseste apa calda si cea rece contribuie la accelerarea vindecarii si la diminuarea inconfortului creat de infectie.

Pentru pregatirea baii, asezati pe fundul unui lighean un prosop, apoi umpleti ligheanul cu apa, astfel incat atunci cand va asezati nivelul lichidului sa treaca cu un centimetru de ombilic.

Umpleti un lighean cu apa rece si un altul cu apa calda. Stati in apa calda 3 minute, apoi in cea rece jumatate de minut. La inceput o sa vi se para putin dificil, dar apoi va veti obisnui. Alternati de 3 ori, apoi incheiati procedura cu baia de apa rece. Stergeti-va bine dupa ce ati terminat.

Tratamente naturiste in stomatita candidozica

Atunci cand ciuperca ce provoaca candidoza (numita Candida albicans) ataca zona gurii, vorbim despre stomatita candidozica. Aceasta boala afecteaza indeosebi batranii si copiii si se caracterizeaza prin prezenta de pete albe, nedureroase in cavitatea bucala si in gat. Aceste leziuni se desfac atunci cand pacientul mananca sau se spala pe dinti.

Infuzia din muguri de plop vindeca stomatita candidozica. Turnati peste 1 lingurita de planta circa 250 ml de apa clocotita. Acoperiti vasul pentru un sfert de ora, apoi strecurati. Beti ceaiul in mai multe reprize, in acelasi timp facand si gargara.

Solutia de propolis si miere ajuta si ea la vindecare. Amestecati in parti egale solutie de propolis 30% cu  apa si miere. Agitati amestecul cu o lingurita pentru o omogenizare completa. Inmuiati un tampon de vata in solutia obtinuta si ungeti cu el locul bolnav de 3 ori pe zi. Tratamentul se repeta pana la deplina vindecare.

Articol creat in parteneriat cu www.paradisulverde.com, redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.55


Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat pentru candidoza

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Programeaza-te