CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Slabirea anormala. De ce pierd in greutate chiar si atunci cand mananc bine?

De ce apare slabirea anormala, ne explica medicii de la clinica de nutritie Dietalia

   Slabirea anormala este un semn clinic foarte serios, care nu trebuie neglijat. Daca ati pierdut multe kilograme intr-o perioada scurta de timp, este recomandat sa consultati imediat medicul pentru a afla care este cauza ce a provocat aceasta pierdere in greutate.

Cauzele ce provoaca slabirea anormala

   A slabi este de multe ori o dorinta foarte mare pe care multe dintre femei o au. Cu toate acestea, atunci cand slabim fara a tine vreun regim alimentar sever, trebuie sa ne gandim serios ca este posibil sa suferim de o afectiune a stomacului, a pancreasului, a ficatului sau a intestinelor. Chiar mai grav, poate fi vorba despre o tumoare maligna, de o tulburare psihica sau de o boala infectioasa.

   Dar haideti sa detaliem cauzele ce pot duce la slabirea anormala:

– Afectiunile digestive de genul ulcerului gastric pot provoca frecvent bolnavului dureri abdominale puternice dupa masa. Astfel, pacientul va incepe sa manance din ce in ce mai putin, lucru ce va duce la scaderea in greutate.

La nou-nascuti, pot aparea spasme sau ingustarea sfincterului esofagian, ceea ce face ca stomacul sa fie obstruat si, astfel, copilul vomita. De aceea, micutul nu poate fi hranit si va pierde mult din greutate.

– Diabetul zaharat provoaca scaderea brusca a greutatii. Mai ales la pacientii tineri, slabirea anormala este insotita in acest caz de sete accentuata specifica si de cresterea cantitatii de urina pana la 5-6 litri pe zi. Astfel, prin urina se pierde o cantitate foarte mare de zahar din organism (pana la jumatate de kilogram), echivalentul a 2000 kcal pe zi, urmarea fiind slabirea anormala.

– Infectiile cu tenie (un parazit care traieste in intestine) pot provoca slabirea anormala a bolnavului, cu toate ca acesta are pofta de mancare si se alimenteaza bine. In plus, pacientul are dureri abdominale si oboseste usor.

– In caz de cancer, pacientul prezinta o continua lipsa a apetitului, care duce la o stare de oboseala si la pierderea kilogramelor.

– Problemele nervoase precum depresia sau declinul mintal (in care bolnavul pierde interesul fata de mediul in care traieste si ajunge sa refuze mancarea) pot duce si ele la slabirea anormala.

– Hipertiroidismul, boala in care tiroida are o activitate mai crescuta decat normalul, se manifesta prin faptul ca organismul consuma toate depozitele de grasime, producandu-se cateva semne specifice: cresterea pulsului, aparitia starilor de iritatie, scaderea in greutate si transpiratiile excesive.

– In caz de bronsita cronica, pacientul pierde din greutate si oboseste foarte usor la un efort minim.

– Nu in ultimul rand, consumul mare de alcool poate cauza scaderea in greutate deoarece alcoolul cauzeaza pierderea caloriilor, afectarea ficatului si lezarea tubului digestiv.

Alimente pentru slabirea anormala

   In primul rand, pentru a rezolva problema pierderii anormale a greutatii trebuie mai intai identificata cauza acesteia. Astfel, medicul dv. va va recomanda un tratament specific afectiunii care a provocat aceasta problema medicala.

   In plus, cu acordul medicului, puteti opta pentru o serie de tratamente naturiste si alimente, care va vor ajuta sa va recapatati pofta de mancare, va vor fortifica organismul slabit si va vor ajuta sa va reveniti treptat la forma fizica si la greutatea pe care ati avut-o inainte de instalarea problemei.

– Polenul de albine este un remediu foarte bun, recunoscut de multa lume pentru calitatile lui de fortifiant al organismului atunci cand el este slabit. Luati 1-2 lingurite de polen dizolvate in apa calduta sau beti 1-3 pahare pe zi de ceai indulcit cu miere (primul pahar dimineata, pe nemancate). De asemenea, si celelalte produse apicole (mierea, pastura sau laptisorul de matca) sunt utile pentru ca ajuta la ingrasare.

– Modul de alimentatie trebuie ajustat in mod optim, pacientului fiindu-i recomandat sa consume alimente usor digerabile. Mesele trebuie sa fie luate o data la 3 ore, deci ideal este sa se serveasca 5-6 mese pe zi. Se vor consuma paine cu unt, branza cu mamaliga, lapte, fructe uscate, cereale, nuci sau alune. Foarte buna este drojdia de bere care ajuta bolnavul deoarece contine o cantitate importanta de vitamina B1.

– Graul incoltit este foarte bun pentru bolnavii slabiti, deoarece ajuta la reglarea greutatii corpului. Se poate consuma simplu sau in combinatie cu miere, nuci sau fructe (mere, pere etc).

– Salata de laptuci este foarte buna sa se serveasca la inceputul mesei, deoarece va ajuta la cresterea poftei de mancare.

Remedii naturale pentru slabirea anormala

– O planta care reda apetitul este lavanda. Puteti administra bolnavului cate 5 picaturi de ulei de lavanda in fiecare zi.

– In final, va recomandam un ceai ideal pentru cazurile de pierdere anormala a greutatii, si anume ceaiul de radacini de obligeana. Puneti seara o lingura de planta intr-o cana de apa rece, lasati sa stea peste noapte, iar a doua zi puneti ceaiul la incalzit. Se vor lua cate 2 inghitituri dupa fiecare masa, maxim 6 inghitituri pe zi. 

Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste

   Specialistii de la clinica Dietalia ™ sunt zi de zi langa tine. Incepe acum Programul de nutritie personalizat! 

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Programeaza-te