fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Alimente care ne incalzesc pe timp de iarna

Alimente care ne incalzesc iarna

In acest articol, specialistii in nutritie ne invata care sunt cele mai bune alimente care ne incalzesc iarna.

Alimentatia potrivita pe timpul iernii trebuie sa includa un numar scazut de calorii si un continut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti care sprijina sistemul imunitar si tin departe bolile sezonului rece.

Frigul ne face sa mancam mai mult? Sau este doar o iluzie?

Corpul uman reactioneaza la schimbarile de temperatura prin nevoia de crestere a consumului de alimente. Acest lucru se intampla deoarece energia utilizata pentru digestie ridica temperatura corpului.

Totusi, tendinta de a manca mai mult duce la cresterea in greutate. Din acest motiv, multe persoane, in special cele de sex feminin, se opun nevoilor alimentare adoptand un regim strict. Din acest motiv, insa, temperatura corpului va scadea, ducand la cresterea vulnerabilitatii fata de raceala si gripa. Solutia optima consta in consumarea de alimente care ne incalzesc organismul, precum pestele, puiul, vita, mielul sau vanatul (acestea facand parte din categoria hranei animale, care contribuie insa la ingrasare), fructele, legumele, cerealele integrale, ierburile, condimentele, nucile si semintele.

Care sunt acele alimente care ne incalzesc?

Pentru a sustine organismul in procesul de adaptare cu temperaturile scazute, adaugati urmatoarele alimente in dieta:

- seminte de susan albe sau negre (ridica temperatura dupa digestie),

- usturoi (reduce colesterolul, creste temperatura, vindeca bronsitele si previne accentuarea simptomelor bolnavilor cu astm),

- ghimbir (introdus in supe sau servit alaturi de legume fierte),

- scortisoara (adaugata la preparate cu orez sau sosuri),

- ceapa (in supe, alaturi de curry),

- seminte de chimion (ofera aroma preparatelor care contin legume verzi)

- fenicul (stimuleaza poducerea si eliminarea bilei in duoden, facilitand digestia greoaie, mai ales de sarbatori).

O lingura de seminte de schinduf luata dimineata pe stomacul gol este extrem de benefica in cazul bolnavilor de diabet.

Iarna se recomanda a se consuma 10 migdale inmuiate in apa sau lapte in fiecare dimineata.

Alte alimente recomandate in sezonul rece sunt semintele de dovleac (consumate ca atare sau in sosuri), mierea (bogata in vitamine) si sofranul (care se adauga in lapte).

Fructe si legume recomandate pe timp de iarna

Dintre toate alimentele consumate in anotimpul rece, fructele si legumele ofera cele mai multe substante nutritive. Capsunile, portocalele, rodiile, ceapa, morcovii, ardeiul gras, fasolea, varza, sfecla rosie sau broccoli intaresc imunitatea si ridica temperatura corpului.

Sistemul digestiv produce mai multa caldura atunci cand digera alimente crude decat mancare gatita. Conopida contine o cantitate ridicata de vitamina C, acid folic si fibre care stimuleaza sanatatea glandelor mamare si a prostatei. Perele ofera o doza ridicata din vitaminele A, C si E1. Ciupercile asigura nesarul de riboflavina, niacina si seleniu, nutrienti cheie care se gasesc de obicei in proteine de origine animala. Dovleceii sunt bogati in vitamina A si fibre si au un continut scazut de calorii.

   Iata cateva idei de retete care includ fructe si legume: 

- Mixul de suc proaspat de portocale si sucul de la o rodie, asezonat cu o frunza de menta, ofera necesarul de vitamina C, fier si fitochimicale care curata organismul de germeni.

- Un bol cu supa de legume servit la cina contine foarte multe fibre ce ajuta la pastrarea temperaturii pe timpul noptii.

- De asemenea, caisele uscate, ciresele, smochinele si scortisoara, amestecate cu suc de mere, reprezinta o gustare cu multi nutrienti si un continut scazut de calorii.

Ierburile si condimentele nu trebuie sa lipseasca din lista de alimente care ne incalzesc iarna

Ierburile si condimentele traditionale precum piperul negru, chimenul, schinduful, feniculul, nucsoara sau coriandrul. Desi nu sunt foarte usor de gasit, au un rol important in cresterea temperaturii corpului pe timp de iarna.
Ele pot fi folosite pentru asezonarea supelor de legume (care vor contribui la decongestionarea sinusurilor) sau aromatizarea ceaiurilor (in scopul cresterii imunitatii).

Ceaiul de ghimbir are un efect lent in ridicarea temperaturii, iar efectele incalzirii dureaza mai mult decat in cazul unui alt ceai.

Praful de piper stimuleaza circulatia sangvina si creste temperatura tesuturilor.

Supa picanta de pui cu usturoi, ghimbir si piper negru amelioreaza simptomele neplacute provocate de vremea rece.

Alte alimente excelente pe timp de iarna

Cerealele integrale, precum orezul brun, ovazul si quinoa sunt bogate in fibre si fitochimicale care furnizeaza energia necesara pentru a mentine corpul cald intreaga zi. Fasolea este o sursa excelenta de proteine, ofera un continut ridicat de fibre si nu contine colesterol si grasimi saturate specifice produselor din carne. Nucile si semintele sunt bogate in minerale, fitochimicale, fibre si acizi grasi omega-3, iar semintele de floarea-soarelui si de dovleac contin acizi grasi omega-6.

Alimente de evitat iarna

In anotimul rece se recomanda evitarea consumului de alcool, cafea, zahar in exces, bauturi gazoase sau alimente procesate (ex. chipsuri) deoarece acestea distrug in mare parte beneficiile obtinute prin consumul alimentelor bogate cu rol in incalzirea organismului, contribuie la deshidratare, ingreuneaza digestia si slabesc sistemul imunitar.

Articol realizat in parteneriat cu www.SfatulMedicului.ro, redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.50

Cere ajutorul specialistilor in nutritie daca vrei sa slabesti sau daca vrei sa ai o alimentatie potrivita pentru o anumita afectiune.

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.