Alimente pentru flatulenta. Care mancaruri provoaca si care calmeaza gazele intestinale?

Citeste despre...
Medicii specialisti in nutritie de la Clinica Dietalia ne invata care sunt cele mai bune alimente pentru flatulenta si cum sa scapi de gazele intestinale.
Gazele intestinale sunt reprezentate in mod normal de un amestec de oxigen, hidrogen, metan, azot si dioxid de carbon, care sunt inodore. Prin fermentarea anumitor alimente la nivelul intestinului gros, se produc, insa, anumite gaze care degaja un miros neplacut... Chiar daca ele nu reprezinta decat un raport de 1:1.000.000 din gazele intestinale.
De multe ori, flatulenta este un motiv de distractie intre prieteni. Insa, cronicizarea acestei probleme poate produce multe neplaceri in viata sociala a pacientului.
Alimentele care provoaca flatulenta
Fiecare persoana in parte poate constata ca anumite alimente ii pot provoca tulburari digestive. Exista insa o serie de alimente care, datorita compozitiei lor, predispun la formarea gazelor. Din aceasta categorie se numara pastaile (fasolea), bauturile carbogazoase, berea, varza, ceapa, conopida, broccoli, varza de Bruxelles si secara.
Insa, nu doar alimentele pot provoca aparitia gazelor. Flatulenta e provocata si de mancatul rapid, mestecarea gumei, bautul in timpul mesei sau chiar o proteza dentara fixata defectuos.
Primul pas pe care trebuie neaparat sa il faceti daca vreti sa scapati de flatulenta este depistarea alimentelor care nu va fac bine si eliminarea lor din dieta. Modificati-va deprinderile alimentare, mancati fara graba si nu amestecati incorect tipurile de hrana. De exemplu, un fruct mancat la desert dupa o friptura va determina o fermentatie crescuta in intestin, provocand astfel o cantitate enorma de gaze.
Tratamente naturiste contra flatulentei
- Menta vindeca problemele digestive, fie ca este vorba de indigestie, flatulenta, greata sau diaree. Puneti intr-un bol cateva frunze de menta, sare, 1-2 lingurite de suc de lamaie, 1 lingurita de coriandru, putina pudra din seminte de chimion si apa. Amestecati pana obtineti o pasta. Luati 1 lingurita din aceasta de 2 ori pe zi.
Si otetul de menta face minuni. Puneti intr-un pahar cu apa 2 lingurite de otet cu menta pentru a alina crampele la stomac, diareea sau flatulenta.
- Roinita este o planta foarte apreciata in bolile digestive. Enumeram aerofagia, atonia gastrica, balonarile, colicile abdominale, colitele cronice, constipatia si diareea. Mai mult, roinita ajuta in flatulenta, digestia lenta, enterocolita cronica, eructatiile, indigestia si meteorismul abdominal. Puneti 2 linguri de planta maruntita la un litru de vin. Tineti timp de 8 zile, dupa care strecurati si luati cate 50 ml in afectiunile digestive.
- Arbustul indian Ashwaganda contine mucilagii amare si acre care activeaza enzimele digestive. Fructele sale sunt folosite proaspete sau uscate in dispepsii, impotriva flatulentei si pentru stimularea secretiei bilei.
- Ceaiul de sovarf se recomanda in doze de 4 linguri inainte de fiecare masa contra flatulentei, a fermentatiei intestinale si a afectiunilor stomacului. Pentru prepararea ceaiului se pun 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera 10 minute, dupa care se strecoara.
- Maghiranul trateaza spasmele intestinale, lipsa apetitului, greata, flatulenta, diareea sau aerofagia (inghitirea inconstienta de aer, care patrunde in stomac). Puneti o lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita, acoperiti 10 minute, strecurati, adaugati putina miere pentru a indulci ceaiul (exceptand bolnavii de diabet) si beti 2-3 cani pe zi.
- Papadia este foarte utila contra fermentarii intestinale. Beti 3 cesti pe zi (inainte de mese) de infuzie din 50 g radacini si frunze la 1 litru de apa.
Alimente pentru flatulenta care te vor ajuta rapid sa scapi de gazele intestinale
- Scortisoara este indicata colicile gastrice si abdominale, constipatia, diareea si durerile abdominale. Se recomanda in greata, scaunele neregulate, indigestie, aerofagie, flatulenta, eructatie si scaderea poftei de mancare. Puneti 25 g de pulbere de planta la 500 ml vin vechi, tineti timp de 8 zile, apoi strecurati si luati cate 2 linguri pe zi.
- Papaya - fructele si sucul de papaya contin o substanta numita papaina. Aceasta imbunatateste digestia, distruge parazitii intestinali si ajuta stomacul sa digere proteinele. In plus, stimuleaza eliminarea bilei dupa mesele copioase, alunga starile de greata si ajuta la tratarea flatulentei.
- Mararul amelioreaza flatulenta, ajuta la eliminarea gazelor din intestine si impiedeca bacteriile sa se dezvolte in intestin. De aceea, mararul este indicat in colite. Luati de 3 ori pe zi cate o lingurita de pulbere de seminte de marar, cu 10 minute inainte de mese. Tineti pulberea putin sub limba, dupa care inghititi cu apa.
- Lintea este unul dintre cele mai bune alimente pentru flatulenta. Fiind foarte bogata in fibre, ea regleaza functiile intestinale la persoanele cu intestine fragile. Atunci cand fierbeti lintea, adaugati si putin cimbru, pentru a evita aparitia flatuletei si a fermentatiei digestive. Lintea se poate consuma sub forma de piure sau se poate folosi in salata cu ulei de masline, otet de vin sau lamaie.
- Cicoarea contine un suc laptos care ajuta la buna dezvoltare a bacteriilor care formeaza flora intestinala, previne digestia lenta si flatulenta.
- Chimenul - puneti la infuzat 30 g de seminte de chimen la 1 litru de apa, adaugati putina coaja de lamaie si beti cate o ceasca dupa fiecare masa.
- Feriti-va de bicarbonatul de sodiu! El usureaza digestia in prima faza, dar pe termen lung poate provoca hiperaciditate cronica.
- Afinele combat putrefactia intestinala. Se pot consuma fructele ca atare sau se pot bea cate 2-6 cesti pe zi de decoct din o lingura de fructe fierte intr-o ceasca de apa.
Articol creat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.45
Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat pentru prevenirea flatulentei si a gazelor intestinale