Alimente pentru spasmofilie. Trateaza acum carenta de calciu si magneziu!

Citeste despre...
Medicii nutritionisti de la Clinica Dietalia ne invata care sunt cele mai bune alimente pentru spasmofilie, care trateaza carenta de calciu si magneziu.
Cauzele spasmofiliei
Spasmofilia este o afectiune cauzata de lipsa din organism a calciului si a magneziului. Ea este provocata de carentele alimentare, de rahitism sau de afectiuni ale glandelor paratiroide care nu mai functioneaza eficient.
Spasmofilia poate avea si cauze ereditare, atunci cand unul din parinti sufera de aceasta boala. Cea mai frecventa forma de spasmofilie ereditara o reprezinta atacurile de panica.
O atentie deosebita asupra acestei boli trebuie sa o dea femeile. Ele sunt foarte predispuse la pierderi mari de calciu in timpul menstruatiei sau lactatiei. De asemenea, femeile trebuie sa aiba mare grija si atunci cand vor sa inceapa o dieta pentru slabit, deoarece astfel isi pot priva organismul de aportul necesar de calciu si magneziu. Nu in ultimul rand, trebuie mentionat si faptul ca spasmofilia apare foarte frecvent si in randul tinerelor, din cauza perioadelor de stres prelungite si datorita modificarilor hormonale aparute in aceasta perioada a vietii lor.
Simptomele spasmofiliei
Semnele clinice ale spasmofiliei se manifesta prin tulburari in intreg organismul. Principalul semn este dat de spasme care se resimt ca diverse contracturi aparute la nivelul ochilor ("ochiul care se zbate"), al buzelor, limbii, piciorului (sub forma de carcei). Un aspect important este acela ca aceste spasme apar mai ales noaptea si sunt atat de dureroase incat trezesc persoana din somn.
Spasmele mai pot aparea si la nivelul faringelui si al esofagului, bolnavul avand senzatii de sufocare sau de nod in gat.
Spasmofilia afecteaza pacientii si din punct de vedere nervos. Astfel, vor aparea stari de depresie sau anxietate. Bolnavii trec printr-o continua stare de tensiune, fiindu-le frica mereu ca li se va intampla ceva rau. In plus apar si insomnia, somnul agitat si cosmarurile frecvente.
Simptomele spasmofiliei seamana cu cele ale unui atac de panica sau ale unei crize de epilepsie.
Deseori pacientii prezinta stari de nervozitate, tremura vizibil, au ameteli, stari de voma si palpitatii. In plus, pielea lor este lipsita de luciu si se descuameaza, iar unghiile se rup si se exfoliaza usor, devenind o problema mai ales pentru femei.
Tratamente si alimente pentru spasmofilie
- Hipocalcemia si spasmofilia pot fi potentate consumand in fiecare zi produse apicole. Aceste sunt, poate, cele mai bune alimente pentru spasmofilie. Cele mai recomandate pentru refacerea nivelurilor de calciu din organism sunt polenul (din care se recomanda sa se ia zilnic cate 20-30 g) si pastura (cate 10-15 pastile pe zi - se gasesc la magazinele naturiste).
- Lipsa de calciu si magneziu care determina spasmofilia poate fi remediata daca urmati o cura cu apa magneziana. S-a constatat ca in circa 40% din cazuri simptomele spasmofiliei (mai ales sensibilitatea psihica, astenia si insomniile) dispar.
- Apa de var este foarte eficienta in spasmofilie. In farmacii, apa de var exista gata preparata sub denumirea "Clorocalcin", deci asa cum ii spune si numele ajuta la refacerea calciului din organism. Pe langa acest produs, apa de var se poate prepara si acasa. Alegeti cativa bulgari de var si puneti 100 g in 500 ml de apa. Lasati sa stea 48 de ore pentru a se decanta varul la fundul sticlei. Luati apoi partea de la suprafata sticlei, punand o lingurita la 100 ml de lapte. Se va lua intern de 3-4 ori pe zi. Atentie insa, acest preparat este contraindicat la cei cu afectiuni gastrice. De asemenea, nu administrati cantitati mai mari pentru ca poate produce ulcer sau alte afectiuni stomacale. Cereti sfatul medicului inainte de folosire !
- Un alt preparat util in spasmofilie este amestecul de oua, zeama de lamaie si miere. Luati 7 oua de tara si asezati-le intr-un borcan de 800 g. Peste ele turnati zeama de lamaie pana se acopera ouale. Puneti capacul si lasati 7-8 zile, timp in care agitati usor din cand in cand cu o lingura de lemn. Dupa dizolvarea cojilor de oua in zeama de lamaie se trece lichidul prin strecuratoare, apoi printr-un tifon, astfel ca in final raman doar cateva mici resturi gelatinoase. Lichidul obtinut se amesteca cu un litru de miere de albine. Din acest amestec se iau 3 linguri pe zi.
- Beti dimineata si seara inainte de masa ceai de coada-soricelului si galbenele, timp de 45 de zile.
- Pentru a fi asimilat mai bine, calciul are nevoie de cateva ajutoare. Acestea sunt vitamina D (aportul cel mai bun al acesteia facandu-se prin expunerea la soare), vitamina A (care se gaseste in cantitati mari in catina si in morcovii cruzi), vitamina C (din macese, lamai si alte citrice) si magneziul.
Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.28
Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat pentru spasmofilie.