fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Ce este dieta vegana si veganismul? Ai fi dispus sa o incerci?

Dieta vegana

   Afla de la Mihaela Walter, o specialista in domeniul nutritiei sanatoase, ce înseamnă o dieta vegana practicată corect si cine ar trebui sa o incerce!

   Dieta vegana nu conţine niciun produs de origine animală. În dieta vegana nu intră carnea, peştele, laptele şi produsele lactate, ouăle sau mierea. Dacă e practicată corect, ea este foarte sănătoasă şi este cel mai bun lucru pe care îl poate face oricare dintre noi pentru mediu, climă, animale şi oameni. 

Ce înseamnă o dieta vegana practicată corect?

   Dacă se consumă zilnic cartofi prăjiţi, se mănâncă vegan? Da. Dar un astfel de meniu nu e nici pe departe unul sănătos.

   Renunţarea la carne, peşte, lapte, brânză, ouă şi miere nu duce automat la atingerea unei stări bune de sănătate! O dieta vegana ce conţine zahăr, făină albă, grăsimi rafinate, aditivi şi produse alimentare procesate industrial e aproape la fel de dăunătoare sănătăţii ca şi o alimentaţie ce conţine produse animale.

   Dr. Bruker avea obiceiul de a-i numi pe aceşti vegetarieni “Pudding-Vegetarier” şi toată viaţa sa nu a încetat să tragă semnale de alarmă privind pericolul pe care-l reprezintă o astfel de alimentaţie pentru sănătate.

   O dieta vegana integrală conţine fructe şi legume proaspete sau uscate (pe cât posibil biologice, netratate chimic), seminţe, cereale integrale şi uleiuri extrase la rece. Ca îndulcitori, se folosesc cu măsură fructele uscate. Nu se consumă nici sirop de arţar sau alţi îndulcitori supraprocesaţi. Singura alternativă ar fi frunzele proaspete sau uscate de Stevia rebaudiana!

   De ce nu se hrănesc atunci toţi oamenii vegan? Pentru că foarte mulţi nu-şi pot imagina că produsele de origine animală sunt de fapt cheia celor mai multe boli! Industria alimentară cheltuie anual sume imense pentru a menţine credibilitatea unor false adevăruri. Noi am fost, zeci de ani, “vaccinaţi” permanent cu ideea că, fără produsele de origine animală nu putem fi sănătoşi, că dacă încetăm să consumăm carne ne vom confrunta cu masive carenţe, ce pot duce la pierderea sănătăţii. Se finanţează anual zeci de studii, care să demonstreze cât de sănătos e consumul de carne, se întocmesc statistici mai mult sau mai puţin corecte (ex. cele în care sunt trecuţi la vegetarieni şi cei ce mănâncă în fiecare zi la fast-food). Credem aceste lucruri mai departe sau cercetăm singuri lucrurile din spatele faţadei?

Pledoarie pentru dieta vegana… în România

   Dacă românii ar mânca aşa cum au mâncat străbunii lor de-a lungul mileniilor, nu ar avea atâtea probleme de sănătate. Tradiţional, la români, zilele de post prevăzute în calendarul ortodox (zile cu regim vegan) se întind pe aproximativ jumătate de an (aşa cum sublinia părintele Galeriu – în afară de posturile lungi de peste an, zilele de post din fiecare săptămână erau înainte lunea, miercurea şi vinerea). Dacă toate gospodinele ar găti aşa cum o făceau bunicile lor, s-ar face un mare pas înainte.

   Ţăranul român a fost mereu o fiinţă independentă şi autarhică! A reuşit să supravieţuiască mii de ani fără supermarketuri, pieţe şi mari concerne. A ştiut cum să-şi conserve mediul de viaţă şi să se integreze în el, trăind în armonie perfectă cu natura, într-o deplină înţelegere a faptului că omul nu-i stăpânul naturii, ci numai o parte a sa. Ţăranul român a făcut dintotdeauna agricultură biologică, reuşind să producă suficientă hrană pentru  familia sa şi pentru animalele sale.

   De la casa unui român adevărat nu a plecat niciodată niciun străin înainte de a fi fost ospătat. Românul ştia că aşa este omeneşte şi creştineşte să faci. Astăzi, obiceiurile alimentare s-au schimbat mult, fapt oglindit de către starea actuală a sănătăţii poporului nostru.

   Zilnic, în lume mor 43.000 de copii de foame, în timp ce aproximativ 50% din producţia mondială de cereale şi 90% din recolta de soia sunt folosite ca furaje pentru animalele din ţările dezvoltate. Un exemplu concret: în Guatemala 75% din copiii sub 5 ani sunt subnutriţi. În ciuda acestui fapt, din Guatemala se exportă anual 17.000 tone de carne către SUA! Pentru creşterea acestor animale, sunt necesare cantităţi uriaşe de cereale, ce ar putea fi hrăni fără probleme toţi aceşti copii! În loc să-i hrănim pe oamenii ce suferă de foame, noi folosim producţia agricolă pentru a hrăni vitele chinuite, ţinute în condiţii îngrozitoare de industria alimentară.

   Elveţianul Jean Ziegler, comisar ONU pentru drepturile omului a scris: ”Agricultura mondială ar putea să hrănească fără probleme 12 miliarde de oameni. Acest lucru înseamnă că un copil ce moare azi de foame este, de fapt, asasinat!”

   Zootehnia produce cu circa 40% mai multe gaze de seră decât toate maşinile, avioanele, camioanele şi vapoarele din lume! Conform unui studiu efectuat de Institutul World Watch, consumul de carne, lapte şi ouă este răspunzător pentru cel puţin 51% din emisia de gaze! Zilnic, fiecare dintre noi poate decide, la cumpărături, dacă va contribui sau nu la distrugerea mediului înconjurător.

   Să presupunem că, într-o bună zi, ne-ar vizita o specie de fiinţe superioare omului. Să mai presupunem că fiinţele acestea ar revendica pentru sine cea mai mare parte a lumii şi ar exclude omul, exact aşa cum facem noi cu animalele. Ar avea atunci aceste super-fiinţe dreptul să ţină oamenii toată viaţa lor în captivitate şi să-i chinuie? Dar să sacrifice oamenii în abatoare pentru a le servi drept hrană? Dar să le ia mamelor pruncii, pentru că aceştia să nu bea laptele mamelor lor, astfel încât acest lapte să poată fi muls automatizat, până la extenuarea completă a mamelor? Ar avea oare, aceste super-fiinţe dreptul să facă experimente pe oameni sau să organizeze vânătoare de oameni, ca mijloc de agrement? Ce morală făţarnică domneşte în această lume, în care dictează doar dreptul celui mai puternic!!!  

Autor: Mihaela Walter, www.hrana-vie.blogspot.ro/

Redactat de Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste

 

   Specialistii de la clinica Dietalia ™ sunt zi de zi langa tine. Află cum te putem ajuta cu sfaturi despre alimentaţia ta zilnică:

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Programul de slăbit

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.