fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Diabeticii trebuie sa evite îmbolnavirea de gripa. Vezi ce alimente pentru cresterea imunitatii se recomanda!

Alimente pentru cresterea imunitatii la diabetici

Medicii specialisti in nutritie de la Clinica Dietalia ne invata care sunt cele mai bune alimente pentru cresterea imunitatii la diabetici.

Persoanele afectate de diabet zaharat prezintă un risc de trei ori mai mare de a avea nevoie de spitalizare din cauza gripei şi mai ales a complicaţiilor sale decât indivizii sănătoşi. Pe lângă simptomele tipice ale gripei, printre care se numără oboseala, durerile musculare, tusea şi febra, diabeticii trebuie să facă faţă, simultan, şi problemelor generate de glicemia crescută.

La diabetici, vindecarea şi perioada de convalescenţă pot dura mai mult. Cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru a evita apariţia unor complicaţii generate de gripă este să previi apariţia acesteia. Printre mijloacele pe care le ai la dispoziţie se numără respectarea regulilor de igienă, urmarea unei diete sănătoase şi... odihna nocturnă suficientă.

Metode pentru cresterea imunitatii la diabetici, pentru a evita îmbolnavirea de gripa

Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA (Center for Disease Control) arată că o persoană într-al cărei corp au început să se dezvolte virusurile gripale este, în mod frecvent, contagioasă, cu 1-2 zile mai înainte de a fi debutat primele simptome ale gripei. Simpla strângere a mâinii unei persoane aparent sănătoase, urmată de o atingere fugară a zonei feţei, îi poate da virusului şansa de a pătrunde în căile respiratorii, unde va începe să se multiplice, dacă sistemul imunitar nu ripostează prompt şi viguros.

Persoanele care se ştiu vulnerabile (printre care şi diabeticii) trebuie să-şi spele temeinic mâinile cu apă şi săpun, după ce au fost prezente în locuri aglomerate (instituţii publice, săli de aşteptare, magazine). La fel și după ce degetele au intrat în contact cu obiecte sau suprafeţe contaminate frecvent cu viruşi (bancnote, tastatura bancomatului, barele de sprijin din mijloacele de transport în comun, automatele de cafea, mânerele uşilor). În lipsa momentană a posibilităţii spălării mâinilor, se poate folosi o soluţie dezinfectantă (gel dezinfectant pe bază de alcool).

Dacă vreunul dintre membrii familiei s-a îmbolnăvit deja de gripă, diabeticul va sta într-o altă cameră şi va utiliza o mască de protecţie.

Cat de importanta este vitamina C din alimentatie pentru cresterea imunitatii la diabetici

Prin mărirea aportului zilnic de vitamine, minerale şi enzime, o alimentaţie bogată în fructe şi legume va genera o creşterea capacităţii defensive a organismului pacientului cu diabet zaharat, la confruntarea cu virusurile ori bacteriile. Asigurarea unor cantităţi sporite de vitamină C (prin consumul abundent de fructe proaspete) s-a dovedit a fi aptă să diminueze riscul de diabet. O alimentaţie bogată în vitamina C reduce valorile pe care le prezintă   hemoglobina glicozilată de tip HbA1c.

Un nivel crescut al HbA1c este asociat cu un nivel crescut al glicemiei într-o perioadă de circa 12 săptămâni, premergătoare efectuării analizelor sângelui. Un nivel ridicat al acestui tip de hemoglobină poate prezice apariţia unor complicaţii ale diabetului, precum retinopatia diabetică şi cetoacidoza. Scăderea ulterioară a acestui tip de hemoglobină A denotă un bun control al nivelului zahărului din sânge.

Printre vegetalele bogate în vitamina C se numără coacăzele, roşiile, ardeiul roşu, pătrunjelul, citricele sau spanacul. Încearcă să consumi, zilnic, o hrană bogată în vitamina C şi nu uita că acest nutrient se distruge foarte repede prin fierbere!

Zincul si alimentele care fortifica imunitatea diabeticilor

Un alt micronutrient util diabeticilor în scopul fortificării imunităţii şi al prevenrii infecţiilor respiratorii este zincul. Diabetici sau nu, indivizii cu deficit de zinc sunt foarte expuşi la infecţii. Seminţele de dovleac, nucile, susanul şi leguminoasele sunt, de obicei, surse bune de zinc.

În ciuda laudelor aduse anumitor alimente, adevărul este că nu există vreun superaliment sau vreun „aliment-medicament” care să poată, singur şi în afara oricăror alte măsuri de îmbunătăţire a stilului de viaţă, să prevină majoritatea infecţiilor virale ale tractului respirator. Nici măcar remediile vegetale care conţin puternice principii antivirale, cum ar fi usturoiul, ceapa, scorţişoara nu pot realiza acest lucru.

Dar, ceea ce se poate face este să ne fortificăm imunitatea, printr-o alimentaţie echilibrată şi diversificată, să prevenim excesele alimentare şi să evităm problemele cu glicemia pe care ni le pot provoca anumite alimente (cele cu indice glicemic mare), influenţând într-un mod nedorit şi imunitatea.

Fără a exagera în această privinţă, diabeticii care vor să-şi îmbunătăţească imunitatea vor consuma suficiente alimente bogate în proteine, punând accent pe sursele vegetale de proteine (leguminoase şi fructe oleaginoase, în special). Spre deosebire de absorbţia glucidelor, absorbţia aminoacizilor rezultaţi din descompunerea proteinelor la nivel intestinal nu va genera o creştere a glicemiei.

Somnul satisfacator previne diabetul si intareste imunitatea

În comunitatea ştiinţifică este un lucru binecunoscut că, pe lângă legăturile existente între insuficienţa somnului şi obezitate sau patologia cardiovasculară, şi apariţia diabetului de tip II este înlesnită de o odihnă nocturnă nesatisfăcătoare. Concomitent, deficitul de somn diminuează şi forţa de reacţie a sistemului imunitar, în caz de invazie bacteriană sau virală.

Aşadar, nu îţi sacrifica somnul pentru alte activităţi! Odată pierdută, sănătatea se recâştigă anevoie sau doar în parte!

Este esenţial să îţi faci un program adecvat de somn, la fel cum îşi programezi şi alte lucruri importante. Somnul pune în repaus funcţiile nervoase active în starea de veghe, pentru a fi utilizate energia şi resursele în scopul regenerării şi reparării ţesuturilor şi organelor suprasolicitate, afectate de procesele degenerescente, de leziuni, de agenţii patogeni sau de inflamaţiile cronice.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.103

Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat pentru cresterea imunitatii la diabetici

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414