fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

De ce apare scaderea glicemiei si cum o prevenim prin alimentatie

Scaderea glicemiei, explicata de medicii nutritionisti de la Clinica de nutritie Dietalia

Cel mai obişnuit simptom provocat de scaderea glicemiei este lipsa de energie. Astfel, ne plangem de reducerea capacităţii de a ne dedica activităţilor fizice sau intelectuale pe timpul zilei. Totuşi, de prea multe ori, noi atribuim aceste stări altor cauze decât fluctuaţiilor nivelului de zahăr din sânge. De aceea, deficitele energetice tind să devină tot mai dese. Și, pe un fond marcat de stres, ele ajung să ne influenţeze negativ modul în care ne simţim.

Cauze ce duc la scaderea glicemiei

Hipoglicemia reprezintă scăderea cantităţii de zahăr în sânge, ca urmare a secreţiei excesive de insulină. Cel mai frecvent, hipoglicemia apare ca o complicaţie a tratamentului diabetului zaharat (hipoglicemia diabetică). Asta atunci când se administrează doze prea mari de insuluină sau de alte medicamente hipoglicemiante.

Scăderea rapidă a glucozei în sange poate apărea şi atunci când pacientul nu a consumat alimente timp de mai multe ore. Sau când a ingerat o cantitate mare de băuturi alcoolice.

Alta cauza este când a consumat frecvent medicamente precum inhibitorii de monoaminoxidază, sulfatul de chinină sau salicilaţii (inclusiv aspirină).

Şi unele afectiuni ereditare ce afectează metabolizarea carbohidratilor (ex. galactozemia) sau îndepărtarea chirurgicală a stomacului (parţial sau total) pot conduce la hipoglicemie.

Simptome provocate de scaderea glicemiei

Indispoziţia permanentă, slăbiciunea musculară, lipsa de energie, precum şi încetineala mentală ori starea de confuzie pe care le determină scăderea glicemiei sunt obişnuite la persoanele suprasolicitate şi care nu au un regim alimentar de o calitate prea bună (constând, deci, în prea multe produse cu indice glicemic mare).

Mai mult, se observă că hipoglicemia este corelată şi cu o repartiţie nejudicioasă a cantităţii de alimente consumate zilnic. Concret, vorbim despre situaţia în care cina este cea mai consistentă şi mai bogată în calorii. In plus, cand micul dejun lipseşte aproape întotdeauna, iar prânzul e luat în grabă şi în condiţii de stres (fapt ce se reflectă şi în eficienţa digestiei).

Deseori, se face confuzia între simptom şi cauză. Putem confunda simpla oboseală cronică cu hipoglicemia, fără să ne treacă prin gând că vinovate sunt fluctuaţiile glicemiei. Deşi persoana afectată se prezintă la medic, hipoglicemia poate scăpa nediagnosticată. Asta dacă investigaţiile medicale sunt prea sumare. În aceste condiţii, incapacitatea de concentrare, alternând cu mult mai frecventa apatie şi cu o cefalee difuză (care se instaurează după 2-3 ore de muncă intelectuală asiduă), se agravează din ce în ce. Este de prisos să mai pomenim că, atunci când acest scenariu se repetă zilnic şi atinge punctul culminant la finalul celor (minim) 8 ore de muncă cotidiană, la revenirea acasă nu mai avem dispoziţie pentru altceva decât pentru o masă hipercalorică, luată înaintea televizorului.

Consumul de fructe şi legume, mişcarea sau gimnastica ori viaţa de familie sunt amânate mereu... pentru a doua zi. Pentru că persoana afectată de către hipoglicemie se simte, pur şi simplu, stoarsă de energie.

Când hipoglicemia devine primejdioasă...

Pe fondul unor probleme organice (suferinţe hepatice, renale, pancreatice, tulburări hormonale) combinate cu efectele stresului continuu, stările de hipoglicemie pot deveni din ce în ce mai severe. Dacă nu se iau măsuri, poate veni şi ziua când locul stării permanente de oboseală poate fi luat de manifestări mult mai alarmante. Exemple sunt leşinul sau convulsiile, survenite pe neaşteptate (dar de regulă înaintea sau ulterior unui eveniment stresant). Aceste manifestări survin, în general, după scăderi ale glicemiei la mai puţin de 30 mg/dl.

Există persoane care nu se prezintă la medic nici măcar după ce au trecut, recent, prin câteva episoade de lipotimie. Ele mizeaza, poate, pe faptul că aceste stări vor trece de la sine în timp. Nimic mai greşit! Sunt organe, cum ar fi creierul, care pot suferi deteriorări ireversibile din pricina hipoglicemiei.

Ce este de făcut pentru prevenirea hipoglicemiei?

În primul rând, să ne programăm cât mai curând pentru o vizită la medic, atunci când bănuim că avem de-a face cu hipoglicemia, pentru a-i afla şi combate cauzele. Acum poti alege o sedinta de nutritie la domiciliu, cu unul dintre medicii Clinicii de nutritie Dietalia.

In al doilea rand, sa evitam:

- stresul (poate fi necesar şi ajutorul psihologului pentru o mai bună gestionare a emoţiilor),

- alcoolul (induce creşterea rapidă a nivelului de insulină urmată de reducerea bruscă a glicemiei),

- cofeina

- ...şi mai ales dulciurile (în exces).

De fapt, vinovate pentru fluctuaţiile mari ale glicemiei şi reducerea progresivă a capacităţii de secreţie insulinică sunt toate produsele cu indice glicemic mare. Enumeram aici berea, prăjelile, făina albă, produsele de patiserie, prăjiturile, dulceaţa, băuturile dulci şi orezul decorticat. Ele scad sensibilitatea celulelor la insulină şi conduc treptat la sindromul metabolic ori a prediabetului.

Vor fi preferate alimentele cu indice glicemic moderat (făinoasele integrale, fulgii de ovăz, strugurii, ananasul).

Și mai bune sunt alimentele cu indice glicemic redus. Acestea sunt citricele, legumele crude şi gătite, vinetele, soia, grâul germinat, fructele oleaginoase, laptele, brânza proaspătă, măslinele, merele, castraveţii, roşiile etc. În general, o alimentaţie bogată în fibre are darul de a frâna tendinţa de trecere prea rapidă a zaharurilor în sânge, urmată de creşterea nivelului de insulină şi apoi de o drastică şi persistentă hipoglicemie.

Cum mâncăm? Pe lângă consumul unor alimente benefice (integrale, bogate în fibre, cu indice glicemic redus) este importantă şi repartiţia numărului de calorii. Vom opta, desigur, pentru mesele mici, dar dese!

Daca aveti probleme cu scaderea glicemiei, cu fluctuatiile acesteia sau cu diabetul zaharat, apelati la medicii specialisti in nutritie si diabet de la Clinica Dietalia.

Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.74

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414