Ceaiuri pentru diabet + retete de tincturi si alte remedii

Cuprins
Specialistii in nutritie ne invata cum sa ne preparam singuri acasa tincturi, ceaiuri pentru diabet sau alte remedii care scad glicemia.
Diabetul este o boala determinata de modificarile nivelului de insulina din sange. Insulina este un hormon secretat de portiunea endocrina a pancreasului, care are functia de a transforma glucidele in energie.
Diabetul poate provoca numeroase complicatii, precum probleme ale sistemului nervos, afectiuni renale, boli cardiovasculare, dar si diminuarea imunitatii. Sunt destule motive pentru a cauta solutii si alternative terapeutice si a le folosi pe cele mai adecvate.
Cateva date despre diabet
Exista doua tipuri de diabet:
- tipul I (insulinodependent) este cauzat de o insuficienta a secretiei insulinice si
- tipul II (non-insulinodependent) este provocat de neputinta organismului de a folosi eficient glucoza din sange. Pentru tipul II cauzele rezida mai degraba dintr-o alimentatie nepotrivita decat din factorii ereditari.
In timp, un diabet netratat poate cauza dezvoltarea unor complicatii grave. Cele mai frecvente sunt retinopatia diabetica (boala care deterioreaza reteaua vasculara care alimenteaza cu sange retina), hipertensiunea, ateroscleroza ori atacurile vasculare. O alta tulburare, neuropatia diabetica, sta la baza unei deteriorari a sistemului nervos, concretizata prin scaderea sensibilitatii si diminuarea reflexelor. Mai sunt intalnite insuficienta renala, problemele de circulatie sau disfunctiile sexuale masculine.
Diabetul si obiceiurile de viata
Pentru ambele tipuri de diabet, exercitiul fizic moderat efectuat zilnic imbunatateste mecanismele de reglare a cantitatii de insulina din sange si capacitatea organismului de a folosi insulina. Se va urmari dezvoltarea progresiva a fortei si a rezistentei. Se vor evita excesele care ar putea agrava patologiile conexe, in special cele cardiace.
Stilul de alimentatie "occidental", bogat in produse rafinate si concentrate, este responsabil pentru majoritatea cazurilor de diabet de tip II. Se va manca putin si des, pentru a se mentine un flux constant de insulina. Si mai important, se va trece la o alimentatie axata pe produse proaspete, integrale (bogate in fibre).
Se vor evita alimentele cu indice glicemic ridicat: berea, painea alba, cartofii prajiti, zaharul, mierea, mamaliga, floricelele de porumb, hamburgerii, pizza, chipsurile si bauturile carbogazoase bogate in zahar.
Va fi marita cantitatea de alimente cu indice glicemic scazut, ale caror glucide sunt absorbite treptat: fructe (nu din cele foarte dulci!), legume, lapte degresat, lapte de soia, iaurt, branza proaspata sau humus.
Se vor consuma cu precautie si in cantitati mici produsele cu indice glicemic mediu: suc de morcov, cereale integrale, kiwi, ananas, struguri, nuca de cocos, fulgi de ovaz, fructe uscate.
Reteta unuia dintre cele mai bune ceaiuri pentru diabet
Frunzele de afin (Vaccinium myrtillus), atunci cand se folosesc sub forma de ceai, scad glicemia si constituie un remediu in tulburarile de vedere produse de diabet.
Urzica (Urtica dioica), dudul alb, nucul, tecile de fasole, ienuparul (Juniperus communis), papadia si planta trei-frati-patati amplifica efectele acestui eficient remediu. In acelasi timp, actioneaza sinergic asupra cauzelor si simptomelor diabetului.
Consumate cu regularitate, unele ceaiuri pentru diabet care includ toate aceste plante tamaduitoare vor preveni aceasta teribila boala. Iar asta mai cu seama in cazul persoanelor care sufera de obezitate (care este un factor favorizant pentru diabetul de tip II).
Pentru prepararea acestor ceaiuri pentru diabet se va folosi o lingurita din amestecul de plante mentionate anterior la 250 ml de apa. Cantitatea consumata se adapteaza in functie de valorile glicemiei. Astfel, la o valoare a glicemiei de 150 se consuma o cana pe zi, dimineata. Intre valori de 150 pana la 250 se consuma doua cani pe zi, dimineata si seara. La o glicemie mai mare de 250 se consuma trei sau patru cani pe zi.
Ceaiul se va consuma, bineinteles, neindulcit. Administrarea sa stimuleaza regenerarea pancreatica. Pentru o actiune curativa care sa ajute si partea exocrina a pancreasului se va folosi si un preparat fitoterapeutic hepato-biliar.
Folositi si o tinctura hipoglicemianta alaturi de aceste ceaiuri pentru diabet!
Tot din urzica, frunze de afin, dud alb, teci de fasole, nuc, ienupar, trei-frati-patati si papadie se produce si un extract hidroalcoolic, care are avantajul unei absorbtii mai rapide. Ca si in cazul tratamentului cu infuzie, administrarea tincturii se face in functie de valorile glicemice, marindu-se cantitatea proportional. La valori glicemice de sub 150 se consuma o lingurita diluata intr-o cana cu apa, iar la o glicemie de peste 250 se administreaza, pe parcursul zilei, separat, trei doze (lingurite), diluate in cantitatea corespunzatoare de apa.
Alte remedii pentru diabet
Ceapa (Allium cepa) stimuleaza eliminarea de insulina, avand si efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular.
Usturoiul contribuie la normalizarea glicemiei, dar si a nivelului de colesterol.
Folosirea preparatelor din radacina de ginseng (Panax ginseng) contribuie la combaterea unor consecinte ale diabetului. Cele mai comune sunt oboseala, imunitatea scazuta si lipsa de energie.
Nivelurile crescute de insulina pot fi diminuate si prin folosirea schindufului (Trigonella foenum-graecum).
Pacientii marturisesc
- Florin B., din Bucuresti: "Am citit acum ceva timp despre ceaiul pentru scaderea glicemiei. In acel moment ma gandeam la mama mea, care are diabet intr-o forma mai usoara, cu glicemia pana in 150-160. Pot sa va spun ca de cand mama foloseste aceste produse, cumulate si cu dieta recomandata de medicii de la Clinica Dietalia, isi mentine glicemia intre 120-130, fara a consuma niciun fel de pastile. Este foarte multumita, deoarece isi controleaza glicemia in mod natural."
- Maria C., din Voluntari (Ilfov): "Folosim multe ceaiuri pentru diabet de mai multa vreme si suntem foarte multumiti de rezultate. Le recomandam tuturor sa le incerce cu incredere. Mama sufera de diabet insulino-dependent si tot timpul avea glicemia peste 250. De cand foloseste ceaiul si tinctura pentru scaderea glicemiei, se simte mult mai bine. Glicemia se mentine pana in 180. Se vede si dupa starea ei exterioara ca a gasit, in sfarsit, ceva care ii face, intr-adevar, bine."
- Marinela G., din Brasov: "Eu, una, intrebuitez tinctura hipoglicemianta de cel putin doi ani de zile si va spun ca este extraordinara. Inainte nu imi puteam regla glicemia sub niciun chip. Acum, insa, imi tin glicemia sub control fara niciun fel de pastile... doar cu aceasta tinctura si cu un regim alimentar creat impreuna cu cea mai buna doamna doctor pe care am intalnit-o vreodata, de la Dietalia. Le recomand suferinzilor de diabet sa ii incerce puterea curativa. Vor avea doar de castigat."
Articol publicat in revista Tratamente naturiste nr.53
Cititi si:
- alte articole despre Diabet si glicemia crescuta
- despre programul de nutritie personalizata pentru diabetici creat de Clinica Dietalia