fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Ai grija la glicemie! Afla ce alimente si suplimente sa folosesti

Reglarea glicemiei prin aportul de crom

Discutăm în acest material cu specialiştii în nutriţie de la Pharma Nord despre rolul cromului în alimentaţie atunci când suntem interesaţi de reglarea glicemiei.

Glicemia este termenul care se foloseşte în mod uzual atunci când ne referim la nivelul glucozei (al zahărului) din sânge. Acesta creşte imediat după masă şi scade pe măsură ce glucoza este absorbită de către celule.

Glucoza este cea mai importantă zaharidă care se găseşte în mod normal în organe şi sânge. Ea este considerată cel mai de preţ "combustibil" pentru producerea energiei necesare organismului. Astfel, prin arderea a 1 g de glucoză în organism se produc 4 Kcalorii.

Cele mai scăzute niveluri ale glicemiei sunt, de obicei, dimineaţa, iar cele mai ridicate imediat după ingestia de alimente.

Valorile normale ale glicemiei şi de ce pot varia acestea

Nivelul normal al glicemiei, dacă nu aţi consumat alimente în ultimele şase ore, este cuprins între 4 şi 7 mmol/l (72- 126 mg/dl). La aproximativ 60-90 de minute după masă, valorile glicemiei ar trebui să fie < 10 mmol/l.

Nivelul glicemiei poate varia în funcţie de mai multe aspecte. Astfel, stresul, activitatea fizică sau tratamentele cu diverse medicamente pot influenţa valoarea zahărului în sânge.

Unele boli pot provoca o glicemie crescută: diabetul zaharat, unele infecţii, intoxicaţiile cu oxid de carbon sau cofeină, unele tumori, accidentele cerebro-vasculare sau bolile glandelor endocrine (care au rolul de a regla concentraţia glucozei în sânge).

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că la persoanele de peste 40-50 ani valorile medii ale glicemiei sunt mai crescute decât la tineri. Acest lucru se explică prin faptul că, la tineri, consumul de glucoză în organism este mai crescut.

Însă, stilul alimentar este cel care influenţează cel mai mult valorile glicemiei. Zahărul din organism provine în principal din dulciuri, miere de albine, zahăr rafinat, produse zaharoase şi alimente cu amidon (cartofi, făină, cereale etc). În plus, glucoza mai poate fi sintetizată şi de organism din grăsimi şi proteine.

Nu în ultimul rând, nivelul ridicat al glicemiei se mai poate întâlni dimineaţa devreme, datorită eliberării în această perioadă a zilei a hormonilor hiperglicemianţi (fenomenul dawn - cuvânt ce în limba engleză semnifică "zori").

Ce este cromul, care este rolul lui în organism şi cum ne ajută la reglarea glicemiei?

Cromul este un mineral esenţial, care contribuie la metabolismul normal al carbohidraţilor, al lipidelor şi al proteinelor. El susţine procesele biologice implicate în menţinerea unor concentraţii normale ale glucozei în sânge. Cromul acţionează prin legarea de un complex de aminoacizi pe suprafaţa internă a celulelor. Acest lucru sprijină meţinerea unui flux constant de glucoză în sânge, ajutând astfel la reglarea glicemiei.

Pentru că permite zahărului (glucozei) să intre în celule, insulina este un hormon care joacă un rol crucial în metabolizarea zahărului. Cromul contribuie la acest proces, prin asigurarea legării insulinei de receptorii de insulină din membranele celulare.

Surse alimentare de crom, alimente bogate in crom

Care sunt sursele naturale de crom?

Alimentele care conţin crom sunt: crustacee, nuci, stafide, carne, fasole, piper negru, broccoli, orz şi ovăz, suc de portocale sau de struguri, vin roşu, cartofi, fasole verde, roşii şi salata romană.

De ce avem deficit de crom?

Rezerva de crom a corpului este de aproximativ 4-6 mg. Odată cu înaintarea în vârstă, concentraţia de crom din ţesuturi poate scădea în mod semnificativ.

Analize nutriţionale făcute în Scandinavia, Marea Britanie şi America au arătat că nivelul mediu de crom ingerat zilnic este de aproximativ 30-40 µg.

EFSA (European Food Safety Authority) recomandă ca ingestia zilnică de crom să fie de 40 µg. În plus, WHO (World Health Organization) consideră ca sigură ingestia zilnică de crom până la nivelul de 250 µg.

De ce e nevoie de suplimentare cu crom pentru reglarea glicemiei?

Ronţăitul necontrolat dintre mese şi consumul alimentelor dulci pot oferi o relaxare temporară, datorită ”aportului de zahăr”. Acesta ne oferă energie imediată. Însă, efectul dispare rapid, lăsându-ne în aceeaşi stare ca mai înainte.

Pe termen lung, astfel de pofte pentru alimentele dulci pot afecta în mod negativ greutatea corporală. Suplimentând aportul de crom cu un produs precum Bio-Chrom de la Pharma Nord, putem ajuta corpul să îşi menţină nivelul normal al glucozei în sânge şi să prevină reapariţia acestor stări.

Care sunt efectele unei suplimentări cu un crom de calitate pentru organism?

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) afirmă că rolul cromului în organism este:

- Contribuie la menţinerea concentraţiilor normale ale glucozei din sânge

- Contribuie la metabolismul normal al macronutrienţilor.

Eficienţa unui supliment cu crom este dată de gradul de absorbţie a acestuia în organism. Corpul nostru are nevoie de crom în aşa-numita formă trivalentă (capabilă să formeze trei legături chimice cu alţi atomi). Însă, cromul folosit industrial este de cele mai multe ori în formă hexavalentă, care are o biodisponibilitate inferioară.

Cromul trivalent are proprietatea de a se lega de acidul lactic. Astfel, organismul pierde crom în situaţii în care corpul produce mari cantităţi de acid lactic, cum ar fi munca obositoare.

Bio Chrom de la Pharma Nord te ajuta la reglarea glicemiei

Produsul Bio-Chrom de la Pharma Nord ajută la reglarea glicemiei

Fiecare tabletă de Bio-Chrom conţine 100 de micrograme de crom elementar. Cromul folosit la prepararea tabletei de Bio-Chrom este legat organic. Aceasta înseamnă că este legat de o drojdie şi de aminoacizi naturali (drojdia cu crom). Astfel, produsul are o biodisponibilitate foarte ridicată în organism. În plus, el are o absorbţie de până la 10 ori mai mare decât a altor tipuri de crom aprobate pentru a fi utilizate în suplimentele alimentare.

Bio-Chrom de la Pharma Nord conţine o sursă organică patentată de crom, numită ChromoPrecise®. Aceasta este o drojdie cu crom realizată special pentru a oferi produsului o biodisponibilitate optimă. Această sursă de crom este fabricată respectând cele mai riguroase reguli de control (standardul GMP care este folosit, de obicei, pentru fabricarea medicamentelor). Astfel, se asigură calitatea excelentă a produsului şi siguranţa acestuia. ChromoPrecise nu conţine celule de drojdie vii, ci doar o pudră bogată în proteine care conţine crom şi care este obţinută din celule de drojdie.

Bio-Chrom de la Pharma Nord:

- Conţine ChromoPrecise®, o drojdie cu crom aprobată de UE pentru controlul glicemiei

- Are o biodisponibilitate de până la 10 ori mai ridicată decât alte surse de crom

- Ajută la menţinerea concentraţiei normale a glucozei în sânge

- Contribuie la metabolismul normal al macronutrienţilor

- Este fabricat în Danemarca sub control farmaceutic

- Are efecte susţinute de teste ştiinţifice

Mai multe informaţii pe site-ul partenerului nostru: www.pharmanord.ro

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.