Alimente care contin vitamina E (vitamina tineretii)

Citeste despre...
In acest articol vom afla de la specialistii in nutritie de la clinica Dietalia care sunt beneficiile pentru sanatate aduse de cele mai bune alimente bogate in vitamina E.
Vitamina E este un termen generic pentru o serie de compusi similari, care au aceeasi actiune fiziologica, numiti tocoferoli. Acestia se prezinta in patru forme: alfa, beta, gama si delta. Alfa-tocoferolii sunt forma cea mai activa si mai puternica a vitaminei.
Vitamina E este o substanta liposolubila (care se dizolva in grasime). Ea este prezenta in cantitati mari in ficat, in tesuturile adipoase si musculare, in miocard, testicule, uter, sange si in glandele suprarenale.
Este de remarcat faptul ca celulele retin timp mai indelungat vitamina E extrasa din produsele naturale, spre deosebire de cea obtinuta pe cale sintetica.
Alimente bogate in vitamina E
Alunele, nucile, migdalele si germenii de grau sunt alimente bogate in vitamina E. Uleiul vegetal de migdale dulci contine cantitati terapeutice din aceasta vitamina. Un pumn de nuci asigură o treime din doza zilnica.
100 g de seminte de floarea-soarelui conţin triplul necesarului zilnic de vitamina E. Se pot consuma crude, in salate.
Caisele uscate, maslinele verzi, uleiul de masline, semintele de pin, patrunjelul proaspat, broccoli (care ajuta si la detoxifiere) si avocado sunt si ele pe lista de alimente care contin vitamina E.
Beneficiile medicale aduse de vitamina E
Aceasta vitamina este un antioxidant foarte eficace ce ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la prevenirea cancerului. O singura molecula de vitamina E reuseste sa protejeze 200 molecule de acizi grasi nesaturati impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi.
Vitamina E are rol deosebit de important in metabolismul proteinelor, al glucidelor, al lipidelor, precum si in echilibrul hidro-electrolitic. Ea permite o mai buna irigare sangvina in intregul organism. In plus, o actiune anticoagulanta ce impiedica agregarea plachetelor sangvine.
Accelerand regenerarea celulelor, vitamina E contribuie la recuperarea organismului in covalescenta si intinereste pielea si parul.
Aplicarea pe ranile pielii a cremelor sau a uleiurilor vegetale care contin vitamina E (de migdale dulci, de catina sau de germeni de grau) ajuta la vindecare fara a lasa in urma cicatrici.
Cercetarile recente arata ca vitamina E este un foarte eficient diuretic si vasodilatator. Ea poate preveni bolile cardiovasculare (precum infarctul miocardic, ateroscleroza si atacul cerebral). Ea reduce efectul nociv al colesterolului rau (LDL) si impiedica formarea cheagurilor de sange.
Vitamina E are o influenta benefica asupra sistemului nervos. Ea incetineste progresarea bolii Alzheimer, amelioreaza crizele bolnavilor de Parkinson si relaxeaza musculatura.
Mai mult, creste performantele sexuale si previne avorturile spontane. Intareste sistemul imunitar al persoanelor de varsta inaintata. Previne cataracta, scade riscul diverselor infectii si combate toxinele din fumul de tigara sau din alti poluanti.
Vitamina E atenueaza si senzatia de oboseala, ajutand organismul sa se recupereze dupa un efort sustinut. Este o vitamina esentiala pentru sportivii de performanta.
Doze si mod de administrare. Afla cand este bine sa consumam suplimente sau alimente bogate in vitamina E!
Dozele zilnice recomandate (DZR) variaza in functie de tara. In Canada, nevoia zilnica de vitamina E este 12 mg, in Franta 12-15mg, iar in SUA 40-80 mg. In Romania, se recomanda 10-30 mg pentru adulti si 5 mg la sugari.
Necesitatile de vitamina E depind de continutul in grasimi polinesaturate a alimentatiei.
Pentru a beneficia de potentialul vitaminei E de combatere a bolilor, consumati 200-500 mg/zi. Pe unele etichete, dozele sunt reprezentate in Unitati Internationale (1 UI = 0,67 mg vitamina E).
Incercati sa luati suplimentele cu vitamina E la aceeasi ora in fiecare zi! Combinand-o cu alimente, cresteti absorbtia acestei vitamine solubile in grasime.
Precautii in administrarea de vitamina E
Persoanele care iau medicamente anticoagulante (pentru subtierea sangelui) sau aspirina ar trebui sa se consulte medical inainte de a lua suplimente cu vitamina E.
In cazul persoanelor cu hipertensiune arteriala, marirea dozei de vitamina E trebuie facuta treptat.
Sarurile anorganice de fier pot anihila efectul vitaminei E. De aceea, cele doua preparate trebuie administrate la o diferenta de cel putin 8 ore.
Persoanele predispuse la hemoragii nu trebuie sa consume vitamina E in doze foarte mari, deoarece poate duce la agravarea cazului.
Pacientii care urmeaza un tratament cu vitamina K sunt rugati sa consulte medicul inainte de a lua vitamina E.
Nu s-au descoperit efecte toxice din cauza unor doze mari de vitamina E. Efecte minore, cum ar fi durerea de cap sau diareea, au fost semnalate in cazuri rare.
Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru in parteneriat cu Magazinele Naturland din Cluj-Napoca si publicat in revista Tratamente naturiste nr.49