Alimentele cu germaniu, o speranta pentru pacientii cu cancer si boli cardiovasculare

Citeste despre...
In acest articol, medicii specialisti de la Clinica de nutritie Dietalia ne arata cum ii ajuta alimentele cu germaniu pe pacientii cu cancer sau boli cardiovasculare, cum previne imbatranirea si creste imunitatea.
Ce este germaniul si cum a fost descoperit?
In 1869, cand D.Mendeleev a publicat primul "Tabel periodic al elementelor", la numarul 32 era o casuta goala. Savantul a prezis ca acolo, in viitor, va fi descoperit un element nou, pe care l-a denumit provizoriu ekasilicon.
Previziunea lui s-a adeverit in anul 1886. Atunci, chimistul german Clemens Winkler a descoperit in minereul "argirodit" un element pe care l-a denumit Gemaniu. Acesta avea exact caracteristicile previzionate de Mendeleev.
Dupa aceasta descoperire, timp de 60 de ani, acest element a fost dat uitarii. El a revenit in actualitate abia in anul 1948, cand a fost utilizat in producerea de tranzistoare. Astazi, descoperirile medicale arata o importanta mare a germaniului in medicina.
Unde se intalneste germaniul? Care sunt alimentele cu germaniu?
Germaniul este un metaloid destul de rar care se gaseste in scoarta terestra, mai precis in carbunii inferiori (5-10 mcg pe 1 g). El este regasit si in plante (alge de tip Chlorella - 76 mcg pe 1 g, aloe - 77 mcg, tataneasa - 152 mcg, ginseng - 250-320 mcg, usturoi - 754 mcg si ciuperci Reishi - 800-2000 mcg).
Alimentele uzuale (vegetale, carne, lactate) contin 0,1-1 mcg de germaniu. Acesta este prezent si in regnul animal (in viscerele soarecilor si sobolanilor s-a gasit o concentratie de 0,1-2,79 mcg pe 1 g de tesut).
In anul 1967, dr. Kazuhico Asai (considerat pe buna dreptate "al doilea parinte al germaniului", dupa C.Winkler), reuseste sa sintetizeze compusul organic al germaniului existent in plante. El i-a dat denumirea Ge-Oxy-132 (sescvioxidul de bis-carboxietil germaniu). Acesta este solubil in apa, este lipsit de toxicitate, iar eliminarea lui din organism se face aproape total in decursul a 20-30 de ore, prin urina.
Germaniul si valentele sale terapeutice
Germaniul nu este un medicament, ci un remediu care actioneaza la nivelul intregului organism prin stimularea capacitatii de aparare si de vindecare a unei foarte variate game de afectiuni.
- Alimentele cu germaniu au efect imuno-modulator, restabilind functionarea normala a unui sistem imunitar deprimat. El intensifica activitatea limfocitelor si creste sinteza anticorpilor.
- Germaniul este un detoxifiant de prim ordin. El faciliteaza eliminarea policlorurii de benzen, a metalelor grele (cadmiu, mercur, plumb) si a toxinelor alimentare din sange (prin metabolizarea lor mai rapida). Germaniul previne si efectele intoxicatiei cu monoxid de carbon (prin cresterea de 4-5 ori a aportului de oxigen catre tesuturi).
Alimentele cu germaniu ajuta la prevenirea cancerului
Germaniul suprima activitatea celulelor canceroase prin cresterea aportului de oxigen, blocand astfel malignizarea celulelor normale, recidivarea tumorilor maligne si metastazarea. Produsele care contin germaniu, oficializate in Japonia si in alte tari, au efecte demonstrate in cancerul pulmonar, hepatic, de col uterin, de prostata si in leucemii.
Germaniul reduce efectele secundare care apar in urma chimio si radioterapiei. El ajuta la calmarea durerilor printr-un mecanism "morphine-like" chiar si la pacientii aflati in stadiu terminal al bolii.
De asemenea, cercetari recente au pus in evidenta faptul ca germaniul are efect reparator asupra ADN-ului celular, scazand rata aparitiilor mutatiilor celulare.
Atentie! Germaniul nu poate vindeca singur cancerul. Efectul sau in tratamentul cancerelor este limitat in stadiul IV al bolii.
Alimentele cu germaniu sunt utile in bolile cardiovasculare
Germaniul din alimente reduce vascozitatea sangelui si blocheaza sinteza colesterolului "rau", ameliorand astfel circulatia periferica si de la nivelul creierului. Prin cresterea aportului de oxigen catre creier, germaniul contribuie si la instalarea unei stari de confort psihic si a unei gandiri pozitive. In plus, ajuta la disparitia oboselii si la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.
Rezultate bune s-au obtinut la pacientii cu depresii, psihoze maniaco-depresive si episoade isterice.
Germaniul scade tensiunea arteriala la bolnavii hipertensivi, fara a exista pericolul de a se ajunge la hipotensiune. In plus, nu au aparut reactii secundare nedorite la nivel hepatic sau cardiac.
Germaniul previne imbatranirea
Explicatia este aceea ca germaniul are o actiune antioxidanta puternica, eliminand radicalii liberi. El are efect benefic asupra aspectului tenului in ceea ce priveste culoarea si catifelarea. In plus, blocheaza formarea si depozitarea proteinelor amiloidice, raspunzatoare de o serie de boli degenerative (Alzheimer, amiloidoza sistemica senila, polineuropatii sistemice familiale etc).
Germaniul are efecte anti-virale
Administrarea preparatelor care contin germaniu este recomandata si in hepatitele cronice, ciroza hepatica, hepatita virala de tip B (ajuta la distrugerea virusului hepatic), in afectiuni oculare (cataracta, glaucom, dezlipire de retina) si in candidoza (are efect anti-fungic).
In prezent nu exista, dupa stiinta mea, preparate farmaceutice care sa contina Ge-Oxy-132 de sinteza, comercializate in unitatile specializate. In schimb, puteti gasi produse care contin capsule cu pulbere de ciuperca Reishi (Ganoderma lucidum) sau preparate cu germaniu legat organic (800-2000 mcg pe gram). Daca vi se par prea scumpe, folositi ginseng sau usturoi!
Si nu uitati: germaniul ne poate imbunatati atat calitatea vietii, cat si durata ei.
Articol creat de cercetator stiintific Ioan Marinescu, redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.44
Citeste si alte articole din categoria Diete in afectiuni
