fbpx

De ce este asa de buna mierea de Manuka?

De ce este buna mierea de manuka

   Mierea de Manuka este produsa de albine din nectarul florilor unui arbust de Manuka (Leptospermum Scoparium), din Noua Zeelanda. Ea are calitati antibacteriene si antifungice mai ridicate decat orice alt fel de miere.

   Doar mierea de Manuka activa se utilizeaza in scopuri medicale. Este vorba despre acea miere care are factor UMF intre 10 si 25 (Unique Manuka Factor, unitatea de masura a puterii antibacteriene a mierii). Cu cat factorul UMF este mai mare, cu atat calitatile antibacteriene si eficienta mierii sunt mai ridicate. Totusi, s-a constatat ca utilizarea unui produs cu UMF mai ridicat de 20 poate genera o sensibilitate crescuta a organismului. Aceasta se manifesta prin senzatii de arsura si/sau intepatura. De aceea, se recomanda mierea cu un nivel mediu al UMF (de exemplu UMF 15-16).

   Mierea de Manuka cu UMF sub 10 este considerata inactiva si ar trebui folosita doar ca aliment sau indulcitor.

   Aceasta miere este utilizata de secole de populatia maori in medicina traditionala. In zilele noastre, ea este folosita pentru tratamentul multor afectiuni. Proprietatile ei curative o recomanda ca pe un mijloc de vindecare cunoscut in intreaga lume. Ea a devenit, astfel, o solutie naturala de preferat medicamentelor.

Mierea de Manuka in bolile gastro-duodenale

   Mierea de Manuka este un remediu eficient in ulcerul gastric (produs de Helicobacter Pylori), gastrita, reflux gastric acid, arsuri la stomac sau indigestie. Datorita continutului sau antibacterian de 4 ori mai puternic decat al altor antiseptice, mierea elimina bacteriile si vindeca mucoasa stomacului. Ea actioneaza ca un pansament gastric si esofagian. In plus, ajuta la refacerea culturilor bacteriene bune de la nivelul tractului digestiv. Ea nu are efecte adverse si nu vine in conflict cu medicatia traditionala.

   Pentru tratarea acestor afectiuni ale sistemului digestiv, se recomanda de 3-4 ori pe zi cate o lingurita de miere de Manuka UMF 15, 16 sau mai ridicat. Se administreaza cu 30 minute inainte de mesele principale + se mai ia inca o lingurita inainte de culcare.

   Mierea se va lua simpla sau pe o bucata de paine prajita ori un biscuit. Este posibil ca, la inceput, sa apara o senzatie usoara de arsura, care va disparea, insa, in 2-3 zile.

   In cazul unei infectii cu Helicobacter, tratamentul se continua pe durata catorva luni. In masura in care acest lucru este suportabil, este bine sa se repete lunar analizele pentru a observa evolutia vindecarii.

   In celalalte boli, tratamentul cu miere se recomanda timp de cel putin 3 luni sau pana la disparitia simptomelor. Primele imbunatatiri se observa in 3-6 zile.

Sindromul colonului iritabil poate fi ameliorat cu miere de Manuka

   Prezenta mierii de Manuka in sistemul digestiv distruge bacteriile care produc afectiuni precum sindromul colonului iritabil, diareea sau constipatia. Ea ajuta la cresterea imunitatii, prin regenerarea probioticelor din stomac si intestine.

   Se ia 1 lingurita de trei ori pe zi, cu 30 minute inainte de mesele principale.

Mierea de Manuka vindeca infectiile

   Acest remediu este indicat pentru distrugerea agentilor patogeni infectiosi:

- Escherichia coli,

- Staphylococcus aureus,

- Citrobacter freundii,

- Proteus mirabilis,

- Proteus vulgaris,

- Pseudomonas aeruginosa,

- Salmonella typhimurium,

- Streptococcus faecalis,

- Streptococcus pyogenes,

- Helicobacter Pylori,

- Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus (MRSA, infectiile intraspitalicesti)

- Vanocomycin-resistant Enterococci (VRE).

   Se iau 3 lingurite de miere pe zi, cu 30 minute inainte de mesele principale. Tratamentul se continua timp de cel putin 3 luni sau pana cand se constata prin analize ca infectia a disparut.

   Datorita continutului sau antibacterian, mierea distruge bacteriile, inclusiv Streptococus pyogenes, care provoaca durerile in gat. Datorita proprietatilor antiinflamatoare, calmeaza gatul iritat si alina durerea.

   Se servesc 3 lingurite de miere pe zi, cate una cu jumatate de ora inainte de a manca. In acest caz, se recomanda ca mierea sa fie tinuta in gura cat mai mult timp posibil. Apoi, ea trebuie inghitita treptat, asa incat sa alunece pe gat cat mai incet posibil. Tratamentul se urmeaza timp de cel putin 30 de zile.

Creste imunitatea consumand aceasta miere!

   Pentru cresterea imunitatii si ca tratament de mentinere, se indica o lingurita de miere pe zi, inainte de micul dejun.

   La copii, cantitatea administrata se reduce la jumatate (jumatate de lingurita inainte de mese sau o data pe zi).

   Atentie: mierea de Manuka nu trebuie consumata de persoanele alergice, de copiii cu varsta sub 18 luni sau de bolnavii de diabet. Acestia sunt sfatuiti sa consulte medicul in legatura cu utilizarea produsului, desi mierea de Manuka este un indulcitor mai bun decat zaharul. 

Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.49

Medicii specialisti in nutritie de la Clinica Dietalia cu diete specifice afectiunii tale. Apeleaza acum!

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.