Surse alimentare de vitamina C care previn scorbutul

Medicii de la Clinica de nutritie Dietalia ne recomanda cele mai bune surse alimentare de vitamina C, care ne ajuta sa prevenim scorbutul.
Cu toate ca scorbutul este o boala cunoscuta inca din vremea Egiptului antic (1.500 i.Hr), descoperirile medicale despre tratamentul sau dateaza doar din secolul XVIII. Din cauza lipsei de vitamina C din organism, aceasta afectiune a facut ravagii in randul copiilor si adultilor in perioada secolului XIX (in timpul razboiului din Crimeea 1853-1856, a Razboiului Civil American 1861-1865 sau a perioadei Goanei dupa aur 1848-1855).
In zilele noastre, numarul cazurilor de scorbut au scazut, aparitia acestora fiind pusa pe seama lipsei de surse alimentare de vitamina C, dat fiind faptul ca organismul uman nu este capabil sa produca singur aceasta vitamina. In plus, riscul aparitiei scorbutului este mai crescut la alcoolici, la persoanele care sufera de subnutritie, la bolnavii care urmeaza tratament de dializa sau la cei care sufera de sindromul intestinului iritabil.
Simptomele scorbutului produs de carenta de vitamina C
Din punct de vedere clinic, scorbutul este descris de catre medici prin „tabloul celor 4H”: hemoragie, hiperkeratoza (ingrosarea stratului cornos al pielii), anomalii hematologice si hipocondrioza (frica pacientului de a suferi de o boala grava cu toate ca aceasta nu este prezenta, fapt ce poate produce stari de iritare si depresie).
Primele semne ale scorbutului apar de abia dupa o perioada de 3 luni in care corpul a suferit de o carenta majora de vitamina C. La inceput, apar pe piele cateva leziuni superficiale, ca niste basicute descrise ca mici ridicaturi rosiatice sau negre. De asemenea, pe partea posterioara a picioarelor poate aparea o eruptie hemoragica subcutanata (purpura).
In continuare, pot aparea hemoragii la nivelul gingiilor (care pot duce chiar la caderea dintilor daca boala nu este tratata), sangerari la nivelul globului ocular (care se observa la examenul clinic de fund de ochi) si sangerari la nivelul articulatiilor (mai ales la femur si tibia).
Scorbutul la copii se manifesta in principal prin durerea extrema si sensibilitatea in maini si picioare care determina copilul sa stea cu picioarele flectate sub corp.
Surse alimentare de vitamina C
– Macrisul iepurelui este o planta care are efecte vitaminizante, reconfortante si tonice digestive, fiind una dintre cele mai importante surse alimentare de vitamina C. In caz de scorbut, se beau zilnic 50-100 ml de suc pe stomacul gol, inainte de masa.
– O reteta ruseasca pentru cazurile de avitaminoza C ne necomanda ca peste 100 g afine sa punem 1 litru de vodca. Se lasa sa se macereze in loc intunecat si racoros timp de 2 saptamani, dupa care se administreaza cate 15-20 g de tinctura.
– Infuzia din radacini de coada-racului amestecata cu lapte de vaca nedegresat si nepasteurizat trateaza scorbutul, tuberculoza si numeroase boli gastrice si hepatice. Puneti o lingurita de radacini uscate si maruntite de planta in 200 ml apa clocotita si lasati la infuzat timp de 2 ore. Beti apoi cantitatea in 3 reprize, inaintea meselor principale.
– Pulberea de lichen de piatra este un medicament folosit pe scara larga mai ales in tarile nordice pentru tratarea scorbutului si a starilor de convalescenta. Se macina planta cu rasnita de cafea si se ia cate o lingurita pe stomacul gol, de 3-4 ori pe zi, in cure de lunga durata.
– Frunzele de ridiche de luna contin vitaminele A, B1, B2 si C in cantitate mai mare decat radacinile. Sunt indicate in boli hepatice si biliare, in scorbut, rahitism sau intoxicatii.
– Sucul de cartofi este unul din cele mai puternice si mai rapide surse alimentare de vitamina C. Se bea un pahar pe zi, in timpul sezonului rece.
– Pentru reglarea concentratiei de vitamina C din organism este recomandat consumul cat mai mare de fructe si legume. Fructele cele mai bogate in vitamina C sunt portocalele (50 mg vitmina C la 100 g de fruct), lamaile si pepenele galben (40 mg), zmeura si mandarinele (30 mg), mango (20 mg), afinele, ananasul, caisele si prunele (10 mg). Dintre legume, pe primul loc la continutul de vitamina C se situeaza conopida (40 mg), urmata de spanac si varza (30 mg) si rosii (10 mg).
– Sucul de nasturel se obtine prin mixarea plantei cu ajutorul storcatorului de fructe, adaugand putina apa. Se ia cate 1 lingurita de 3 ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor principale, pentru tratarea scorbutului, a afectiunilor renale sau dischineziei biliare.
– Catina are o actiune antiscorbutica datorita continutului mare de vitamina C. In general, pentru ca tratamentul sa dea rezultate se recomanda o cura de 3 luni in care se iau 2-3 capsule pe zi. La inceput terapia va impune cantitati mai mici pentru a vedea in ce masura organismul tolereaza catina, iar apoi se creste treptat cantitatea.
– Ceaiul de macese si ceaiul de lingurea – puneti o lingurita de planta in 250 ml apa si opariti 15 minute. Beti 1-2 cani pe zi din acest ceai.
Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste