Cum ne ajuta aromaterapia si ce plante se folosesc?

Citeste despre...
In acest articol aflam de la expertii in wellness la domiciliu de la Clinica Dietalia cum ne ajuta aromaterapia, ce plante se folosesc si cum creem o sedinta de aromaterapie.
Aromaterapia este o ramura a fitoterapiei care foloseste esentele aromatice volatile provenite din unele plante, in scop de restabilire a starii de sanatate. Sunt folosite diferite cai: interna, sub forma de bai, inhalatii, pe cale cutanata prin masaj etc.
Uleiurile aromatice se gasesc in foarte multe plante, atat medicinale cat si cele folosite in alimentatie. Ele pot fi extrase din frunze, flori, radacini, scoarta, rasini sau coji de fructe.
Proprietatile curative se datoreaza continutului lor in uleiuri esentiale, precum si altor componente (amestecuri de alcooli, terpene, esteri, aldehide, fenoli, cetone etc). Esentele se extrag de obicei prin distilare, presare sau extractie cu solventi organici. Cantitatea de esenta prezenta intr-o anume planta variaza de la 0.01% la 10% sau mai mult.
Aromaterapia in istoria medicinei
Esentele naturale au fost folosite din cele mai vechi timpuri. Vechii egipteni, se pare, ajunsesera sa le foloseasca inclusiv la imbalsamarea mumiilor. In mormantul lui Tutankhamon s-au gasit recipiente care au continut candva substante aromate sau produse folosite in scop cosmetic.
In secolul XIX apar primele analize stiintifice, odata cu aflarea structurii hidrocarburilor terpenice.
Cum actioneaza si cum ne ajuta aromaterapia?
Mecanismele de actiune al uleiurilor eterice nu sunt inca complet descifrate. Ele actioneaza atat la nivel local cat si general, prin intermediul mirosului cu ajutorul respiratiei patrunzand in insasi fiinta si constiinta noastra, fiind considerate mediumuri subtile care ne dirijeaza emotiile, perceptiile si reactiile. Specialistii vorbesc despre o anume “vibratie subtila” care activeaza al saselea simt, ca percepere extrasenzoriala.
Cum ne ajuta aromaterapia atunci cand facem inhalatii, masaj sau bai
1. Inhalatia
Inhalatia este calea cea mai rapida de a introduce uleiul esential in circulatia sangvina. Exista doua metode simple de a inhala uleiurile:
Puneti cateva picaturi de ulei esential pe o bucata de panza, duceti-o la nas si inhalati.
Adaugati una sau doua picaturi de ulei esential in apa fierbinte dintr-un vas, puneti-va un prosop in jurul capului si, stand deasupra vasului cu apa, inhalati vaporii cel mult cinci minute.
Puteti folosi de asemenea o lampa odoranta (vezi foto), dar aceasta metoda da vapori mai putin concentrati si efectele remontante sau calmante sunt mai slabe.
Puteti repeta oricare dintre procedeele de mai sus de pana la trei ori pe zi.
2. Masajul
Uleiurile esentiale sunt deseori aplicate direct pe piele, facand parte din ritualul masajului, dar instructiunile trebuie citite cu multa atentie, pentru a afla care este concentratia acestora. Daca sunt tari, nu trebuie aplicate pe piele si trebuie evitat contactul cu ochii.
3. Imbaierea
Una din cele mai simple metode de a absorbi uleiurile in corp este sa le puneti in apa de baie. Folositi 10 lingurite de excipient amestecat cu uleiuri volatile in proportiile recomandate. Daca adaugati uleiurile direct in apa de baie picaturile vor pluti la suprafata apei, diminuandu-se astfel efectul terapeutic.
Agitati apa de baie pentru ca uleiul sa se disperseze. Inchideti usa si ferestrele si relaxati-va in baie timp de 10 minute.
Cum actioneaza plantele pentru aromaterapie
- Levantica (Lavandula officinalis) combate anxietatea, stresul si depresia, stimuleaza regenerarea celulelor pielii, reduce inflamatiile pielii, ajuta la vindecarea ulceratiilor bucale, diminueaza respiratia urat mirositoare si greata.
- Menta (Mentha piperita) are efect remontant, este utila in tratamentul socului emotional, ajuta la calmarea tusei si a infectiilor in gat, la calmarea crampelor intestinale si arsurilor la stomac.
- Romanita (Chamomilla nobilis) diminueaza anxietatea. Este eficace pentru calmarea nervozitatii copiilor, contra acneei, eruptiilor si inflamatiilor pielii si ale muschilor. Stimuleaza pofta de mancare. Combate diareea.
- Muscata trandafirie (Pelargonium graveolens) ajuta la diminuarea stresului mintal si a anxietatii, tonifica si curata pielea, combate infectiile in gat si bucale. Stimuleaza ficatul si curata sistemul digestiv. Combate retentia de lichide.
- Eucaliptul (Eucaliptus globulus) da vioiciune, limpezeste mintea. Ajuta impotriva racelilor, congestiei si a tusei uscate. Ajuta la tratarea infectiilor pielii (furuncule, cosuri etc.), inflamatiilor si durerilor musculare.
- Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) stimuleaza memoria, calmeaza indigestia si balonarile. Ajuta circulatia. Alina durerile musculare. Curata si stimuleaza regenerarea celulelor pielii. Combate infectiile.
- Maghiranul (Origanum majorana) calmeaza si alina in cazuri de singuratate, melancolie si doliu. Usureaza problemele respiratorii (bronsita, astmul etc.). Este util in constipatie. Atenueaza crampele musculare.
- Santalul alb (Santalum album) este un bun sedativ, relaxant si un remediu bun contra insomniei. Calmeaza iritatiile gatului, bronsita si astmul. Catifeleaza pielea uscata, combate matreata. Stopeaza varsaturile si diareea.
Articol creat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.1
Vezi toate serviciile de spa la domiciliu oferite de Dietalia
