Retete de masti faciale

Citeste despre...
In acest articol, specialistii de la Clinica de wellness Dietalia ne invata cum putem sa ne preparam singure acasa cateva retete de masti faciale.
Mastile sunt preparate cosmetice naturale folosite pentru curatarea profunda a pielii si pentru tonifierea si catifelarea tenului. In functie de compozitia lor, mastile faciale pot absorbi excesul de grasime de pe piele, pot indeparta celulele moarte sau pot revigora tenul.
Mastile care contin elemente hidratante, de genul celor facute din fructe, pot hidrata tenul uscat si pot lasa pielea catifelata si stralucitoare.
Cum aplicam masile faciale?
Ca recomandare, mastile cosmetice trebuie aplicate intotdeauna pe pielea umeda si curata, ideal incepand de la gat si continuand ascendent. Ocoliti zona ochilor pentru a evita iritatiile. Mastile trebuie lasate sa actioneze minim 20 de minute pentru ca efectul lor sa fie maxim, asta in cazul in care nu exista alte indicatii. Indepartarea mastilor se face cu o panza umeda si calduta. Puteti folosi apoi si o crema hidratanta (vezi numarul 10 pagina 18 din revista Tratamente naturiste).
Retete de masti faciale din argila
Calitati: Aceasta masca este utila pentru toate tipurile de piele. Se poate utiliza de 1-2 ori pe saptamana, cantitatea preparata conform retetei fiind suficienta pentru circa 8 tratamente. Masca cu argila este si un bun tratament de noapte pentru cosuri. Aplicati cu un tampon de bumbac pe fiecare cos si lasati pe fata cat dormiti. Argila va absoarbe grasimea in exces, vindecand astfel cosurile. Clatiti dimineata cu apa calda.
Ingrediente:
- jumatate de ceasca (118 ml) de argila
- smantana pentru piele uscata
- lapte pentru ten normal
- apa pentru ten gras
Mod de preparare: Amestecati o lingura de argila cu unul din ingredientele lichide descrise mai sus, in functie de tipul dv. de piele. Se obtine o pasta moale, usor de aplicat pe fata si gat. Dupa aplicare lasati masca sa se usuce bine, dupa care clatiti.
Retete de masti faciale cu albus de ou
Calitati: Aceasta masca este utila pentu redarea fermitatii pielii. Ea este buna pentru pielea normala sau grasa, in special pentru tenuri cu porii dilatati. Se utilizeaza o data pe saptamana sau oricand doriti, cantitatea preparata conform retetei fiind suficienta pentru un singur tratament. Aceasta masca cu albus de ou este si un excelent astringent pentru fata.
Ingrediente:
- albusul de la un ou proaspat
- 1 lingurita de 5 ml de tarate de porumb
Mod de preparare: Ingredientele se amesteca cu mixerul pana cand compozitia se intareste. Se aplica pe fata curata si se lasa pana se usuca, dupa care se clateste. Dupa tratamentul cu aceasta masca veti obtine o piele ferma, efectul fiind asemanator cu al unui "lifting".
Retete de masti faciale cu iaurt
Calitati: Aceasta masca este buna pentru pielea normala, grasa si incarcata. Se recomanda pentru tenurile palide, deoarece albeste usor si uniformizeaza culoarea pielii. Se utilizeaza de 1-2 ori pe saptamana, cantitatea fiind suficienta pentru un singur tratament.
Preparare si utilizare: Aceasta masca se prepara foarte usor, in aproximativ 1 minut, fiind necesare doar 2 linguri (10 ml) de iaurt simplu. Aplicati iaurtul pe fata si gat, lasati-l sa se usuce, dupa care clatiti.
Masca de curatare a porilor in profunzime
Calitati: Aceasta masca, asa cum ii spune si numele, reuseste sa rezolve una din cele mai intalnite probleme cosmetice a femeilor, si anume curata porii in profunzime. Ea este buna atat pentru pielea normala, cat si pentru cea grasa, fiind de 2 ori mai puternica decat orice exfoliant. Se poate utiliza de 1-2 ori pe saptamana. Cantitatea preparata este suficienta pentru 1 tratament.
Ingrediente:
- 1 lingurita cu ovaz macinat
- o lingurita cu faina din seminte de floarea-soarelui
- 1 lingurita de faina de migdale
- un sfert de rosie coapta sau o felie groasa de castravete fara coaja
- apa
- un sfert de lingurita de ulei vegetal
Mod de preparare: Puneti intr-un mixer rosia sau castravetele si 1 lingura de apa si amestecati pana se omogenizeaza. Strecurati continutul intr-un vas in care ati pus faina de migdale si de floarea-soarelui si uleiul vegetal. Amestecati pana se formeaza o pasta moale pe care o veti aplica pe pielea fetei si a gatului. Lasati masca sa se usuce, dupa care clatiti.
Masca pentru stralucirea pielii
Calitati: Aceasta masca este buna pentru pielea normala spre foarte uscata si pentru piele sensibila, redand tenului stralucire. Ea se utilizeaza ori de cate ori se doreste, fiind puternic hidratanta si placut mirositoare.
Ingrediente:
- jumatate de piersica foarte coapta, fara coaja
- o lingura de smantana grasa
Mod de preparare: Ingredientele se amesteca pana se omogenizeaza. Aplicati amestecul pe fata si gat si lasati timp de 30 de minute sa actioneze, timp in care se recomanda sa stati culcata. Puneti un prosop in jurul capului pentru a impiedica masca sa curga.
Masca cu miere pentru masaj
Calitati: Masca este foarte buna pentru toae tipurile de ten, mai ales pentru cele deshidratate sau descuamate. Ea catifeleaza si hidrateaza pielea.
Mod de preparare: Luati 2-3 de miere de albine si aplicati-o in strat subtire pe pielea fetei si gatului. Strangeti-va in prealabil parul pentru a nu va murdari. Lasati mierea pe fata timp de 10 -15 minute, timp in care ea va forma mici "bobite" daca este intinsa corect si uniform. Pielea se va incalzi si se va relaxa. Inainte sa va clatiti tamponati usor fata cu buricele degetelor timp de 5 minute, lucru ce este echivalent cu un adevarat masaj pentru pielea fetei. Clatiti apoi cu apa calda si stergeti cu o panza umeda.
Articol creat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.11
