fbpx

Detoxifierea de toamna

Detoxifierea de toamna

   Eliminarea toxinelor este esentiala pentru reglarea greutatii corporale si a functiilor organismului. Iar detoxifierea de toamna este perfecta dupa o vara in care, poate, am exagerat cu alimentatia nepotrivita. In plus, o cura de detoxifiere facuta toamna este ideala pentru pregatirea organismului la intrarea in iarna.

   Mediul foarte incarcat de substante toxice ne afecteaza direct, prin aerul inspirat, prin alimentatie si prin apa consumata. Daca avem un regim alimentar corect, organismul elimina in mod natural toxinele prin plamani, rinichi, piele sau colon. Insa, aceasta functie a corpului incetineste cand avem un stil de viata dezechilibrat. Astfel, toxinele se acumuleaza in organism, afectandu-ne sanatatea prin dereglari ale metabolismului, prin stari de oboseala sau insomnie.

   Pe langa efectul de curatare a organismului si de intarire a sistemului imunitar, detoxifierea are un rol important si in curele de slabire si in imbunatatirea tonusului psihic.

Recomandari pentru o cura de detoxifiere eficienta

   Medicii ne informeaza ca, pentru a fi eficienta, dieta de detoxifiere trebuie sa dureze intre 7 si 20 de zile si trebuie sa includa un regim alimentar bazat pe lichide si alimente proaspete, dar si pe miscare fizica. O dieta de detoxifiere trebuie sa reduca pe cat posibil intrarea toxinelor in organism si sa accelereze procesele de eliminare ale acestora.

   Una din cele mai populare astfel de diete la nivel mondial este cea cu lamai, aparuta in anii ’50, creata de americanul Stanley Burroughs si care presupune o cura de 10 zile cu suc de lamaie. O altǎ metoda este cura cu lichide si sucuri proaspete de fructe si legume sau cea bazata exclusiv pe alimente crude, neprocesate.

   In functie de stilul de viata, puteti alege oricare dintre aceste diete, insa recomandarea specialistilor este ca o cura sa nu depaseasca 3 saptamani, deoarece exista riscuri mari de aparitie a anemiei.

   Exercitiile fizice, masajul (in special drenajul limfatic), sauna sau reflexoterapia stimuleaza si ele sistemul cardiovascular si procesele metabolice, intensificand functiile naturale de detoxifiere.

Fructe de toamna pentru cura de detoxifiere

   Cele mai la indemana alimente pentru detoxifierea de toamna sunt prunele si strugurii.

   Prin continutul bogat de vitamine A, B1, B2 si C, dar si de alte elemente esentiale, precum calciu, fier, potasiu si acizi organici, prunele reprezinta o sursa importanta de energie. Ele au si un rol detoxifiant si sunt un remediu impotriva intoxicatiior alimentare severe.

   Prunele se consuma cu 30 de minute inainte de mesele principale, fie proaspete, fie sub forma de suc. De asemenea, se pot manca 8-10 prune dimineata, inainte de micul dejun.

   Cura cu struguri presupune consumarea a 1,5-3 kg de fructe pe zi si se poate realiza 1-2 zile pe saptamana, impartita in 3 mese. Strugurii pot fi consumati ca atare sau sub forma de must. Dupa aceasta cura, reluarea alimentatiei obisnuite se face progresiv, incluzind mai multe alimente vegetale, fructe, legume sau peste.

Alimente recomandate in detoxifierea de toamna

- fructe si legume proaspete si fructe uscate

- cereale integrale, nuci, migdale, seminte sau alune neprajite

- sucuri naturale si infuzii de plante

- 2 litri de apa plata zilnic

Alimente nerecomandate pentru detoxifierea de toamna

- alimente conservate sau afumate

- prajeli si grasimi animale

- paine alba, spaghete sau alte preparate din faina alba

- zaharuri rafinate, alcool si bauturi sintetice

Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.48

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.