Dieta pentru colon iritabil

Citeste despre...
In acest articol, specialistii in nutritie de la clinica Dietalia ne dau sfaturi despre dieta pentru colon iritabil.
Sindromul de colon iritabil (SCI) este o afectiune intestinala functionala care se manifesta rapid dupa ingestia de alimente prin durere sau disconfort abdominal care apare izolat sau insotit de modificarea tranzitului intestinal (constipatie sau diaree). Alte simptome prezente sunt balonarea, distensia abdominala, prezenta mucusului in scaun si senzatia de defecatie (evacuare) incompleta.
Sindromul de colon iritabil - cauze
Cauza principala care duce la aparitia sindromului de colon iritabil este alterarea motilitatii (miscarilor) intestinului deoarece intestinul persoanelor respective este mai sensibil si mai predispus la contractii. Analizele efectuate de specialisti asupra factorilor care determina aceste perturbari intestinale in sindromul de colon iritabil au dus la concluzia ca una dintre cele mai frecvente cauze este stresul. Multi pacienti au indicat faptul ca simptomele din aceasta afectiune se inrautatesc in timpul stresului emotional sau dupa ce mananca anumite alimente.
Tratamentul in sindromul de colon iritabil (SCI)
Principalele interventii terapeutice in cazul SCI sunt tehnicile de management al stresului si al dietei.
Tratamentul medicamentos este rezervat formelor severe de SCI pentru controlul simptomelor care provoaca deteriorarea severa a activitatii zilnice.
Daca din punct de vedere al stresului, fiecare dintre noi trebuie sa avem grija de mediul in care traim si lucram, lucru pe care desori nu putem sa il controlam in totalitate, in ceea ce priveste dieta sunt indicate o serie de masuri ce ne vor ajuta in tratarea acestei afectiuni.
Sindromul de colon iritabil este cea mai frecventa tulburare intestinala
Sindromul de colon iritabil apare la una din 3 persoane
Dieta pentru colon iritabil
Modificarile dietei reduc simptomatologia bolnavilor de SCI. Fiecare bolnav cu colon iritabil este unic in felul sau, astfel ca dieta corespunzatoare si benefica unui bolnav s-ar putea sa-i produca neplaceri altuia. De asemenea, consumarea aceluiasi aliment uneori poate determina probleme digestive iar alteori nu. Astfel, un regim alimentar foarte strict este inutil. Totusi, se recomanda identificarea de catre bolnav a alimentelor care ii provoaca neplaceri digestive si evitarea consumului acestora.
Regimul alimentar variaza si in functie de simptomatologia care predomina: diaree, constipatie sau alternanta diaree-constipatie. Se recomanda reducerea consumului sau eliminarea din dieta a alimentelor care produc diareea, inclusiv cafeaua si alcoolul, a alimentelor bogate in grasimi, a alimentelor care produc gaze (fasolea, varza, broccoli) precum si a indulcitorilor artificiali pe baza de sorbitol (folositi in producerea bomboanelor si a gumei de mestecat fara zahar).
1. Dieta pentru colon iritabil care combate constipatia
Se recomanda consumul crescut de fibre si de lichide, cat si un program de exercitii fizice. Se recomanda sa tineti un jurnal in care sa fie cuprinse meniurile zilnice si simptomele care apar dupa mese. De asemenea, trebuie avut grija ca mesele sa fie luate intr-un mediu linistit si relaxant.
Pentru controlul constipatiei dieta trebuie sa contina:
- cantitati suficiente de fibre vegetale, prin consum crescut de fructe (pere, mere, zmeura), legume (mazare, varza de Bruxelles), tarate de grau, cereale, paine integrala si graham.
- un consum crescut de lichide: 6-8 pahare de apa pe zi, deoarece fibrele absorb apa (in lipsa apei materiile fecale capata o consistenta prea crescuta).
- program regulat de exercitii fizice: mersul pe jos, ciclismul sau inotul mentin tranzitul intestinal corect.
2. Dieta pentru combaterea diareei la pacientii cu sindrom de colon iritabil
In caz de diaree, trebuie limitat sau eliminat consumul de: alcool, cafea, ceai negru, cola, ciocolata, tutun (nicotina), alimente care baloneaza sau produc gaze (fasole, broccoli, varza, mere), alimente bogate in lactoza (lapte, branza, smantana), alimente condimentate (salsa sau alte mancaruri traditionale cu boia iute), citrice (deoarece au un continut crescut de acid), alimente grase (sunca, unt, ulei) si bauturi carbogazoase (deoarece baloneaza).
Se va elimina cate un aliment sau o bautura pentru a observa daca se imbunatateste simptomatologia. In caz contrar, nu are sens ca acest aliment sau bautura respectiva sa fie eliminat din dieta.
Cereti sfatul unui medic specialist in nutritie inaintea instituirii dietei. De asemenea, se recomanda ca mesele sa fie luate intr-un mediu placut, relaxant, nu pe fuga, fara sa se inghita aer (deoarece se accentueaza balonarea).
Articol creat in parteneriat cu www.SfatulMedicului.ro, redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.28
Cere ajutorul medicilor specialisti in nutritie de la clinica Dietalia pentru a primi un program personalizat de nutritie si un meniu potrivit pentru tine daca suferi de sindromul de colon iritabil.