fbpx

Dieta pentru poliartrita reumatoida

dieta pentru poliartrita reumatoida

In acest articol, medicii specialisti de la clinica de nutritie Dietalia ne arata care este cea mai buna dieta pentru poliartrita reumatoida.

   Daca va numarati printre pacientii diagnosticati cu poliartrita reumatoida, ati auzit cu siguranta ipoteza ca simptomele si suferinta indusa de aceasta boala pot fi ameliorate printr-o dieta adecvata.

   Semnele specifice acestei afectiuni sunt redoarea matinala, imobilitatea si durerea articulara. Acestea fi tinuta sub control terapeutic, insa adesea tratamentul medicamentos poate avea numeroase reactii adverse care pot determina unii pacienti sa il evite si sa nu il administreze conform recomandarilor medicului, lucru ce va permite bolii sa avanseze, ducand la deformari locale si la anchiloza.

Dieta pentru poliartrita reumatoida influenteaza simptomele bolii?

   Cat de importanta este dieta pentru poliartrita reumatoida, care sunt cele mai bune alimente, ce trebuie evitat si ce nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia zilnica vom afla in continuare din sfaturile medicilor.

   Majoritatea medicilor specialisti afirma ca unele alimente pot influenta starea de sanatate a pacientilor cu poliartrita reumatoida, promovand in special sanatatea articulatiilor si oaselor. De asemenea, expertii recomanda pacientilor sa elimine din dieta orice aliment care le poate agrava conditia (indiferent de natura lor, de gust sau de cat sunt de delicioase), mai ales daca aceasta relatie directa intre consumarea lui si agravarea acuzelor fizice este reala si a fost constatata chiar de catre pacient.

Alimentele interzise in poliartrita reumatoida

   Pentru a ajuta pacientii sa se orienteze care ar fi cele mai des incriminate produse alimentare in agravarea simptomelor bolii, specialistii au intocmit o lista, in functie de rezultatele studiilor clinice efectuate pana in prezent:

– alimentele cu un continut ridicat in proteine si grasimi animale pot declansa simptomele bolii. Prin consumul exagerat de grasimi organismul castiga inutil in greutate, iar kilogramele in plus afecteaza cu siguranta rezistenta si sanatatea oaselor si articulatiilor. 

– evitati alimentele care influenteaza negativ balanta de calciu a organismului: carnea rosie, alcoolul, cafeaua, glucidele rafinate (zahar), produsele bogate in oxalati si unele fructe si legume (rosii, cartofi, ardei iute, prune, spanac, merisoare sau vinete).

– nu consumati alimente acide (citrice, porumb sau grau, inclusiv faina din grau).

Grasimile pot avea actiune proinflamatorie

   Lipidele pot sa influenteze negativ inflamatia caracteristica poliartritei reumatoide, favorizand aparitia puseelor de boala si stimuland evolutia procesului degenerativ. Cele mai periculoase par a fi alimentele bogate in grasimi saturate, iar acestea au in majoritatea cazurilor origine animala (sunca, unt, carne grasa, unt, smantana etc.).

   Explicatia actiunii nefaste a lipidelor asupra articulatiilor este aceea ca ele sunt capabile sa creasca eliberarea de prostaglandine, substante esentiale in cazul inflamatiei, durerii, tumefactiei si distructiei articulare. In plus, prostaglandinele pot sensibiliza suplimentar fibrele nervoase, accentuand durerea.

Alimentele recomandate in poliartrita reumatoida

   Pe lista alimentelor recomandate de catre medici se regasesc: pestele (somon, sardine, hering), fructele (mai ales avocado si banane) si produsele pe baza de soia. De asemenea, este indicat consumul unor cantitati corespunzatoare de lichide, care sa favorizeze eliminarea toxinelor din organism (minim 6 pahare de apa pe zi pot contribui la procesul de curatare generala a organismului).

Acizii grasi omega-6 si poliartrita reumatoida

   Acizii grasi omega-6 reprezinta o familie de acizi grasi nesaturati, cei mai cunoscuti fiind acidul linoleic si cel arahidonic. Acesti acizi se gasesc in numeroase alimente: cereale, oua, seminte si uleiuri vegetale (de floarea-soarelui, soia, porumb sau susan).

   Consumati din abundenta, acizii omega-6 au un intens efect proinflamator (agravand simptomele poliartritei reumatoide) si sunt raspunzatori de aparitia unor boli de natura neoplazica sau cardiovasculara. In plus, datorita faptului ca acesti acizi cresc concentratia de acid arahidonic, ei dau, de fapt, materie prima pentru sinteza prostaglandinelor care vor agrava simptomele din poliartrita reumatoida, si, in general, din toate bolile autoimune.

   In cantitati optime, acizii grasi omega-6 se pare ca ajuta la sanatatea tegumentului si stimuleaza corecta functionare a aparatului renal. Insa, pentru ca aceste efecte benefice sa se manifeste, este esential ca ingestia acestor acizi sa fie limitata, iar raportul intre acizii omega-6 si omega-3 sa fie in favoarea celor din urma. 

   Atentie! Specialistii nu recomanda eliminarea acizilor omega-6 din dieta pentru poliartrita reumatoida, deoarece in lipsa acestora organismul devine rapid deficitar. Extremele nu sunt bune: prea mult strica si agraveaza semnificativ simptomele poliartritei, iar prea putin poate fi un factor de risc pentru caderea parului, aparitia unor afectiuni renale, a unor modificari ale texturii pielii, la vindecarea deficitara a plagilor sau chiar la infertilitate. Moderatia este cuvantul care trebuie sa descrie aportul de produse bogate in acizi grasi omega-6.

Acizii grasi omega-3 si poliartrita reumatoida

   Acizii grasi omega-3 reprezinta o alta clasa de acizi grasi polinesaturati, care se gasesc in cantitati optime in carnea pestilor oceanici, in nuci, alune, seminte, lapte, branza, capsuni, kiwi sau broccoli. Acesti acizi sunt substante cu rol antiinflamator demonstrat, fiind astfel benefici in reducerea inflamatiilor articulare specifice poliartritei.

   Efectul pozitiv al acizilor grasi omega-3 in dieta pentru poliartrita reumatoida a fost demonstrat printr-o serie de studii efectuate recent de catre specialisti. Studiile au inclus in special pacienti cu poliartrita reumatoida activa, care acuza mai ales dureri la nivelul articulatiilor mici ale mainii si ale coloanei cervicale inalte.

Beneficiile aduse de o dieta pentru poliartrita reumatoida care contine un procent optim de acizi grasi esentiali si un raport acizi omega-6/ acizi omega-3 in favoarea acizilor omega-3, poate echivala ameliorarea simptomatica indusa de tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene.

In plus, studiile au demonstrat si faptul ca un astfel de regim are efecte impresionante asupra sanatatii aparatului cardiovascular si poate reduce riscul de aparitie al bolilor. Este un fapt cunoscut acela ca pacientii cu poliartrita reumatoida au si afectiuni cardiovasculare concomitente, iar o astfel de dieta le poate ameliora situatia clinica din mai multe puncte de vedere.

Cele mai bune surse de acizi grasi omega-3 recomandate in dieta pentru poliartrita reumatoida

   Natura este foarte generoasa in ceea ce priveste sursele de acizi grasi omega-3. Alegerea alimentelor optime nu este insa intotdeauna un lucru usor de facut, deoarece exista multe alimente cu continut mixt de acizi omega-3 si omega-6 care nu sunt recomandate pacientilor cu poliartrita reumatoida.

– Pestele este una dintre cele mai bogate surse naturale de acizi omega-3. Somonul, tonul, sardinele si heringul contin de 6 ori mai multi acizi omega-3 decat omega-6. Pestele trebuie procurat insa doar din piete specializate si de la producatori de incredere pentru a evita pericolul ca acesta sa provina din ape poluate cu metale grele sau dioxina.

– Uleiul de peste – medicii au constatat ca din ce in ce mai multi pacienti observa o ameliorare a simptomelor dureroase si a redorii articulare in urma introducerii in dieta pentru poliartrita reumatoida a produselor sau a suplimentelor naturale pe baza de acizi grasi marini omega-3. Pentru ca efectele benefice sa poata fi resimtite, aportul ar trebui mentinut constant timp de cateva saptamani, sau uneori chiar si luni, pacientii prezentand o stare generala imbunatatita, iar nevoia de antiinflamatoare nesteroidiene scade. Totusi, specialistii recomanda moderatie in ceea ce priveste consumul unor astfel de preparate, deoarece pestii din care sunt facute uleiurile sunt pesti pradatori (peste spada, rechin etc.) care pot fi expusi la diverse substante poluante.

Uleiul de peste are, de asemenea, un rol extrem de important in prevenirea bolilor cardiovasculare, boli care contribuie din pacate intr-un mod negativ la rata de mortalitate a poliartritei reumatoide.

   Studiile au demonstrat si faptul ca acizii omega-3 din peste pot sa reduca productia de celule inflamatorii, prostaglandine, leucotriene si citokine (toate stimulate de catre acizii omega-6), reducand astfel simptomele si complicatiile poliartritei. Aceste efecte sunt observate in numeroase tari care promoveaza consumul de peste, precum Japonia sau Australia.

– Produsele de natura vegetala pot fi si ele surse importante de acizi omega-3 utili in tratarea poliartritei. Enumeram in aceasta categorie semintele de in, uleiul din seminte de in, alunele, nucile, capsunile, broccoli, kiwi, uleiul de alge brune, soia si tofu. Semintele de in sunt considerate cea mai buna sursa de acizi omega-3 de natura vegetala. Un consum de 15 g de seminte de in aduc organismului circa 8 g de acid linoleic. 

– Lactatele – branza si laptele de vaca pot fi surse bune de acizi omega-3. In plus ele promoveaza si sanatatea oaselor si a articulatiilor, fiind bune in dieta pentru poliartrita reumatoida. 

– Ouale pot avea un continut important de acizi omega-3, in special daca hrana pasarilor a fost bazata pe vegetale verzi, seminte de in sau chiar a fost suplimentata cu ulei de peste si mai putin pe porumb sau boabe de soia. 

– Carnea – cea mai bogata carne in acizi omega-3 este carnea de miel sau vita, dar si cea de pui, mai ales daca acesta a fost hranit cu seminte de in.

Dieta mediteraneana poate ameliora poliartrita reumatoida

   Din ce in ce mai frecvent studiile clinice indica faptul ca incidenta aparitiei poliartritei reumatoide poate fi influentata print-o dieta bogata in fructe si legume. Aceasta observatie a fost facuta plecand de la faptul ca persoanele care traiesc in tari mediteraneene (precum Grecia sau Italia), sunt mult mai rar afectate de aceasta boala, iar gravitatea simptomelor cu care se confrunta pacientii este mai diminuata comparativ cu restul tarilor europene.

   Dar oare ce este special in regimul alimentar al populatiei din aceste tari?! Se pare ca efectul protector se datoreaza consumului zilnic de cantitati crescute de fructe si legume mereu proaspete, care aduc organismului importante cantitati de vitamina C si antioxidanti. In plus, uleiurile vegetale foarte diversificate si sortimentele bogate de peste si fructe de mare asigura aportul optim de acizi grasi esentiali.

   Specialistii au comparat doua loturi de pacienti cu poliartrita reumatoida. Persoanele din primul grup au avut o dieta de tip mediteranean, foarte bogata in vitamine si nutrienti esentiali, iar cele din al doilea grup au urmat o dieta cu un continut mai crescut de produse procesate industrial si termic. Dupa o perioada de 3 luni rezultatele au indicat ca pacientii care au tinut dieta mediteraneana au observat o ameliorare a durerilor la majoritatea articulatiilor implicate in procesul degenerativ si o reducere a puseelor acute ale bolii. 

   Explicatia rezultatelor acestui test este aceea ca fructele, legumele si cerealele sunt foarte bogate in fitonutrienti si au proprietati imunostimulatoare si antioxidante ce deriva din procentul mare de vitamine si minerale continute, vitamina C, vitamina E, carotenoizii si seleniul fiind unele dintre cele mai importante. De asemenea, aceste produse vegetale cuprinse in dieta mediteraneana mai contin si bioflavonoizi, substante cu caracter antioxidant care pot reduce riscul de dezvoltare a afectiunilor degenerative asociate inaintarii in varsta.

Vitaminele si mineralele sunt esentiale in dieta pentru poliartrita reumatoida

   Tratamentul poliartritei reumatoide impune administrarea in scheme complexe a unei game foarte variate de medicamente (antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi etc.), a caror utilizare pe termen lung poate afecta organele prin toxicitatea lor. De aceea, dieta pentru poliartrita reumatoida trebuie suplimentata cu vitamine si minerale, astfel incat organsimul sa aiba aliati in lupta cu efectele secundare ale tratamentului. 

   Vitamina B9 (acidul folic) se indica la bolnavii care fac tratament indelungat cu metotrexat, medicament care poate afecta functionarea aparatului renal, respirator, gastrointestinal si nervos, dar si a maduvei spinarii, afectand astfel producerea de hematii si ducand la aparitia anemiei. Vestea buna este ca aceste efecte pot fi combatute prin suplimentarea adecvata a dietei cu folat (din alimente) sau acid folic (din suplimentele vitaminice). Astfel, tratamentul cu metotrexat poate fi continuat o perioada mai lunga, simptomele poliartritei pot fi combatute mult mai eficient, iar evolutia bolii va fi mult incetinita. 

   Seleniul este esential in neutralizarea radicalilor liberi care pot leza tesuturile. Importanta lui pentru sanatatea organismului a fost evidentiata in momentul in care s-a observat ca in sangele pacientilor cu poliartrita reumatoida se detecteaza o scadere a nivelului de seleniul. De aceea, ar fi bine daca dieta pentru poliartrita reumatoida ar include zilnic alimente bogate in acest element: ton, nuci, cereale, carne, ficat, oua, peste, raci sau homari.

Atentie! Nu adaugati masiv seleniu in dieta pentru poliartrita reumatoida, deoarece exista riscul de afectare toxica a unor organe vitale.

   Calciul si vitamina D imbunatatesc sanatatea oaselor, atenueaza procesul distructiv al articulatiilor si reduc efectele secundare ale tratamentului cu corticosteroizi, in special in caz de osteoporoza. Pentru stimularea vitaminei D este esentiala si expunerea la soare. Astfel, sub influenta radiatiilor ultraviolete, organismul poate sintetiza cantitati crescute din aceasta vitamina.

Relatia dintre alcool si poliartrita reumatoida

   In anul 2008 un grup de oameni de stiinta americani a realizat un studiu medical care a analizat legatura dintre consumul de alcool si poliartrita reumatoida. Rezultatele au fost surprinzatoare: se pare ca alcoolul consumat in cantitati moderate reduce semnificativ riscul de aparitie a acestei afectiuni. Mecanismul de protectie nu a putut fi stabilit cu exactitate, insa expertii sunt stimulati de aceste rezultate si incearca sa descopere daca exista intr-adevar o influenta puternica a dietei si a stilului de viata in aparitia poliartritei. 

   Consumul de alcool nu este recomandat dupa debutul bolii si mai ales dupa initierea terapiei, deoarece poate influenta eficienta medicamentelor. In plus, alcoolul consumat pe perioade indelungate poate afecta toxic ficatul, favorizand acumularea in organism a metorexatului (in cazul in care acesta a fost inclus in schemele terapeutice). De asemenea, alcoolul poate favoriza aparitia starilor de deshidratare, ceea ce influenteaza suplimentar acumularea metabolitilor toxici in organe si tesuturi.

Pierderea in greutate poate ameliora poliartrita reumatoida? Raspunsul este: DA!

   Cu cat greutatea pacientilor este mai redusa, cu atat stresul la care sunt supuse articulatiile membrelor, picioarelor si coloanei vertebrale este mai redus.

Este foarte important ca pacientii supraponderali sa piarda in greutate, deoarece beneficiile sunt numeroase: se reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, a sindroamelor metabolice si a diabetului, iar in plus durerea din poliartrita se va ameliora semnificativ. Puseele dureroase vor deveni mai usor de suportat si chiar se vor rari, iar mobilitatea generala se va imbunatati, permitand o libertate de miscare mult mai mare.

Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste

Programeaza-te la o consultatie cu medic nutritionist la domiciliu!

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.