fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Slăbeşte mâncând! Reţeta zilei: Maioneza vegetală de avocado

Maioneza vegetala de avocado

Maioneza vegetala de avocado este o varianta mai sanatoasa la maioneza clasica, spun nutritionistii de la clinica Dietalia. Nu se folosesc oua sau mustar.

Maioneza clasică, preparată din ouă, este un produs culinar apreciat, dar nu prea indicat celor cărora acul cântarului le arată mereu un număr mai mare decât şi-ar dori! În plus, din cauza conţinutului mare de colesterol şi de grăsimi nesănătoase (uleiuri rafinate), maioneza nu este chiar cel mai bun produs pentru cei expuşi la hipercolesterolemie sau ateroscleroză.

Ce rău ne fac ouăle în exces?

Deşi mulţi nutriţionişti nu mai contenesc a lăuda calitățile nutriționale ale oăulor, realitatea este că nu doar bolnavii trebuie să le consume cu mare moderaţie, ci toţi ceilalţi oameni. Precum alte produse de origine animală, ouăle conţin proteine care determină acidifierea organismului și grăsimi dăunătoare (chiar dacă spre deosebire de alte alimente mai conţin şi lecitină sau lipide ce neutralizează colesterolul rău, de tip LDL).

Mai toate proteinele animale produc deşeuri acide după metabolizare, reziduuri care contribuie la sărăcirea rezervei de săruri alcaline. Dacă se spune că o persoană sănătoasă poate consuma până la 3 sau 4 ouă pe săptămână, unii nici nu vor să audă de ele. Nu este doar cazul veganilor, care au ales să renunţe la ele într-un scop preventiv sau din considerente non-dietetice, dar şi a unor pacienţi cărora ouăle le provoacă numaidecât un disconfort greu reductibil. Aici se încadrează suferinzii de ficat şi mai ales cei care au probleme la nivelul colecistului, care se pot confrunta cu dureri, mai cu seamă în urma consumului gălbenuşului, care este foarte bogat în grăsimi. Nu-i putem omite nici pe aceia care se confruntă cu alergii faţă de compuşii existenţi în ouă (albumine etc.) sau cu intoleranţe gastrice.

Maioneza clasică este sănătoasă?

   Deşi există cercetători care opinează că, de fapt, consumul de ouă n-ar mări colesterolemia chiar atât de mult pe cât se considera mai înainte, un ou obişnuit de găină nu conţine mai puţin de 200 mg de colesterol. Se recomandă, pentru prudenţă, ca în ziua în care s-au consumat ouă, să fie reduse din raţie alte alimente care conţin colesterol (produse de origine animală). De fapt, majoritatea persoanelor cu o alimentaţie clasică consumă săptămânal o cantitate mai mare de ouă decât cred. Nu rareori le găsim “ascunse” şi în produsele de patiserie, în prăjituri, în biscuiţi şi în pizza. Astfel putem depăşi uşor cantitatea recomandată. Ca şi sarea sau zahărul, ouăle se regăsesc chiar şi acolo unde nu te-ai aştepta. Ca să nu mai spunem că multe dintre cele de pe piaţă provin de la ferme în care păsările primesc concentrate în care se găsesc chimicale nu tocmai prielnice sănătăţii.

Mai trebuie amintit că atunci când sunt pregătite şi păstrate într-un mod necorespunzător, unele produse care conţin ouă în componenenţă, printre care şi maioneza, pot determina severe toxiinfecţii alimentare. E adevărat, ouăle conţin toţi aminoacizii esenţiali şi alţi nutrienţi, dar tocmai de aceea ele constituie un mediu perfect de cultură pentru bacterii, dintre care unele sunt primejdioase faţă de sănătate (de exemplu Salmonella). Ouăle, ca atare, nu au un conţinut foarte mare de calorii (circa 80 calorii la un ou), dar sunt consumate în preparate şi combinaţii care îngraşă.

De ce să folosim avocado în loc de ouă pentru a obtine maioneza vegetala?

Destul despre ou şi caracteristicile sale! Să vorbim, acum, despre minunatul fruct de avocado, un bun înlocuitor al ouălor, atunci când vrem să obţinem o maioneză de tip “raw”, fără colesterol, dar plină de vitamine şi enzime.

Avocado conţine o mulţime de nutrienţi. Printre fructe, el este campion în ceea ce priveşte grăsimile sănătoase. Un prim beneficiu al consumului de avocado este legat de reducerea cantităţii de colesterol din sânge. Avocado este un aliment hrănitor, benefic pentru sportivi, studenţi, copii şi gravide, acestea fiind categorii care necesită un aport constant de factori nutritivi, pe parcursul zilei. Avocado conţine şi o cantitate sporită de acid folic, protide, fibre şi carbohidraţi. De asemenea, este apreciat pentru capacitatea sa de a spori fertilitatea, la ambele sexe, la fel ca şi alte fructe bogate în lipide sănătoase, precum nucile sau alunele de pădure.

Cum obţinem savuroasa maioneza vegetala de avocado?

Maioneza vegetala, acest delicios preparat de inspiraţie mexicană, este cunoscut în mai multe variante. Înainte de a trece la enumerarea ingredientelor necesare, trebuie să zicem că fructele de avocado nu trebuie să fie necoapte (prea verzi) sau, din contră, gata să se altereze (cu pielița cu porţiuni lipsite de fermitate sau având o culoare închisă).

   Ingredientele necesare: 5 fructe de avocado, 3-4 linguri de ulei de măsline (presat la rece), sucul extras din 2-3 lămâi de mărime medie, o ceapă, câţiva căţei de usturoi, pătrunjel tocat mărunt, cimbru, piper, puţină boia de ardei şi sare. Va rezulta o cantitate suficientă pentru 4 persoane!

   Mod de preparare: Fructele de avocado se curăţă de coajă, apoi se extrage sâmburele rotund din mijloc. Se toacă mărunt ceapa şi usturoiul. Avocado se pasează bine folosind un blender, apoi peste el se adaugă toate celelalte ingrediente, fără a exagera nici cu mirodeniile nici cu uleiul. După ce am mixat temeinic componentele, rezultă o pastă, adică maioneza! Este gustoasă şi uşor de obţinut. Important este să o consumăm curând după preparare, fiindcă mai apoi îşi pierde calităţile.

   Comparator caloric:

– 100 g de maioneză clasică din comerţ ori pregătită în casă oferă 400-700 calorii;

– 100 g de maioneza vegetala de avocado oferă circa 200 de calorii.

 

Specialistii de la clinica Dietalia™ sunt zi de zi langa tine daca vrei sa slabesti inteligent, fara sa te ingrasi la loc. Afla cum te putem ajuta:

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Programul de slăbit

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.