fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Malnutritia la varstnici – care sunt cauzele si cum putem imbunatati dieta

Nutritia la varstnici, Malnutritia la varstnici - care sunt cauzele si cum putem imbunatati dieta

   Malnutritia la varstnici este, din pacate, o problema foarte importanta pentru sanatatea persoanelor in etate. Din pacate, multi dintre batrani nu se alimenteaza in mod corect, fapt cauzat de lipsa banilor din pensiile prea mici, de slaba ingrijire a batranilor din azile care au o stare de nutritie precara sau de alte cauze. Deseori, insa, malnutritia la varstnici apare la persoanele care se ingrijesc singuri la ei acasa, deoarece de la o anumita varsta ei nu mai reusesc sa faca fata nevoilor lor casnice zilnice.

Problemele cauzate de malnutritia la varstnici

   In timp, malnutritia la persoanele varstnice poate inrautati problemele medicale deja prezente, crescand riscul pentru aparitia afectiunilor digestive, pulmonare sau cardiace, slabind sistemul imunitar si conducand la aparitia unei stari de oboseala cronica, anemie, slabiciune musculara (ce poate provoca caderi din picioare, leziuni grave sau fracturi), confuzie mintala, depresie si chiar la deces.

Cauzele malnutritiei

   La prima vedere, cauza malnutritiei pare directa: prea putina hrana, o dieta saraca in nutrienti, afectarea puterii de absorbtie intestinala sau probleme de digestie legate de varsta inaintata. Deseori, insa, cauzele malnutritiei sunt mai complexe. Spre exemplu, adultii varstnici singuri (chiar si cei care sunt energici si care se descurca bine singuri) deseori nu isi gatesc, astfel ca de multe ori se intampla ca cina lor tipica sa fie doar o mana de popcorn sau o ceasca de ceai. De asemenea, cumparaturile devin mai dificile, ceea ce duce la tendinta de a se hrani mai simplu, dar si mai sarac (cum ar fi paine prajita, cereale reci sau biscuiti sarati). Astfel, o dieta saraca in nutrienti accelereaza pierderea masei musculare si a fortei si poate declansa depresia, care este o cauza de scadere a apetitului.

   Cauzele fizice care provoaca malnutritia la varstnici:

Afectiunile cronice debilitante, dementa si accidentul vascular cerebral afecteaza capacitatea varstnicilor de a face cumparaturi si de a gati si determina o scadere a apetitului chiar si atunci cand aceste afectiuni duc la cresterea nevoilor nutritionale ale organismului.

Problemele de masticatie si inghitire, problemele dentare si afectiunile gingivale pot afecta gustul alimentelor si pot face ca mestecarea sa fie aproape imposibila. In acest caz bolnavii consuma alimente cu valoare nutritionala mare ceea ce poate conduce la probleme de digestie. De asemenea, la pacientii cu Parkinson poate aparea uscarea mucoasei bucale (ca efect secundar medicamnetatiei), lucru ce poate afecta deglutitia alimentelor.

Spitalizarea recentabolile sau interventiile chirurgicale pot afecta foarte grav sanatatea varstnicilor, ducand deseori la pierderi ale apetitului, la slabiciune si scadere in greutate.

Problemele de absorbtie a nutrientilor la nivel intestinal (malabsorbtie). In cazul multor varstnici, la nivelul tubului digestiv poate aparea o scadere a producerii de enzime digestive si acizi care conduce la absorbtia deficitara a vitaminei B12, a acidului folic, a calciului si a fierului. Acest lucru este foarte grav deoarece absenta vitaminei B12 poate avea un efect devastator asupra sistemului nervos, determinand mers nesigur, slabiciune musculara, vorbire neclara si psihoza (simptome similare cu cele ale bolnavilor de Parkinson si Alzheimer). Alte afectiuni precum cancerul de tract gastro-intestinal, inflamatia colonului sau diareea pot afecta si ele absorbtia nutrientilor la nivel intestinal.

Medicamentele – multe medicamente prescrise in mod obisnuit persoanelor varstnice (antidepresive, medicamente pentru hipertensiune, osteoporoza etc.) pot contribui la malnutritie prin suprimarea apetitului, alterarea gustului alimentelor sau prin determinarea de greturi si varsaturi.

Diminuarea mirosului si a gustuluipentru multi oameni a manca inseamna confort si placere, iar acest lucru poate fi in mod special adevarat pentru persoanele in varsta. Totusi, mirosul si gustul diminueaza odata cu inaintarea in varsta, furand alimentelor mult din savoarea lor, ceea ce conduce la o reducere a poftei de mancare la aceste persoane. Trebuie stiut si faptul ca anumite medicamente (cum ar fi antibioticele) si boala Alzheimer scad sensibilitatea gustativa si olfactiva.

Cauzele sociale si psihologice care conduc la malnutritia la varstnici:

Venitul limitat – din cauza pensiilor mici, unii varstnici sunt pusi in dese randuri sa aleaga intre a isi cumpara medicamente pentru tratarea afectiunilor de care sufera si a-si cumpara de mancare. De aceea, se ajunge ca multi dintre pensionari sa flamanzeasca doar ca sa poata sa isi intretina terapia medicala, ajungand insa sa se imbolnaveasca si mai rau din cauza malnutritiei.

Depresia afecteaza un procent mare din persoanele peste 65 de ani, ea aparand din motive precum doliul, singuratatea, izolarea, problemele de sanatate, lipsa mobilitatii, alte afectiuni cum ar fi boala Parkinson, cancerul sau diabetul sau medicamentele.

Reducerea contactelor socialeviata solitara si singuratatea pot conduce la aparitia depresiei. Contactele sociale au un efect pozitiv asupra unei alimentatii echilibrate, asupra cresterii moralului si a starii de bine, factori care contribuie la un apetit bun.

Dietele restrictive – din cauza diferitelor afectiuni specifice varstei, batranii trebuie sa respecte unele restrictii alimentare, cum ar fi limitarea consumului de sare, proteine si zaharuri. Desi aceste diete au un rol important in tratarea unor afectiuni, ele pot face ca hrana sa fie fara savoare, fada, ceea ce va duce la o scadere si mai accentuata a apetitului. In final, apare malnutritia la varstnici. Pentru acest motiv, unii nutritionisti recomanda regandirea dietei restrictive daca aceasta poate interfera cu o nutritie adecvata.

Cele mai bune 8 masuri pentru imbunatatirea dietei la varstnici

   Chiar daca malnutritia la varstnici este o problema complexa, chiar si micile modificari pot face diferente semnificative pentru sanatatea si bunastarea unei persoane in etate.

1. Imbunatatirea dieteipentru a creste valoarea nutritiva a alimentatiei zilnice, este bine ca varstnicii sa fie incurajati sa foloseasca o hrana sanatoasa si echilibrata. Se pot consuma unt de arahide sau alt unt de oleaginoase pe paine sau biscuiti, fructe proaspete (mere si banane) si foarte multe legume crude. Alte sugestii includ adaugarea de nuci sau germeni de grau in iaurt, adaugarea unui albus de ou suplimentar in omleta, consumarea de sandviciuri cu branza topita, de supe, de orez sau de taietei.

2. Transformarea dietelor in mese atragatoare este foarte importanta pentru stimularea apetitului. Folositi la prepararea salatelor sau a altor mancaruri suc de lamaie, ierburi aromatice si condimente. Consumati legume in diferite culori, texturi si temperaturi pentru a crea o diversitate a mancarii. Daca pierderea gustului si a mirosului reprezinta o problema pot fi incercate si arome mai puternice. Mestecatul cu grija poate duce la cresterea satisfactiei mancarii deoarece in acest fel mai multe molecule de savoare vin in contact cu receptorii gustului de la nivelul limbii. De asemenea poate fi cerut si sfatul unui dietetician care va poate ajuta sa invatati sa pregatiti mancaruri mai apetisante.

3. Planificarea unor gustari intre mese poate fi in mod special de ajutor pentru persoanele care se satura repede. O portie de fructe sau branza, o lingura de unt de arahide sau chiar un milkshake pentru persoanele care nu au intoleranta la glucoza pot reprezenta adevarate suplimente de nutrienti si calorii.

4. Folosirea unor suplimente nutritionale – varstnicii malnutriti au un risc mai mare de a avea un deficit de proteine, vitamine B6, B12, acid folic, niacina, vitamina D, calciu si zinc. Suplimentele sunt importante deoarece pot ajuta la inlocuirea nutrientilor care lipsesc, insa trebuie avut in vedere faptul ca ele nu ofera proteinele sau caloriile necesare si nu ar trebui sa devina un substitut pentru mese. Persoanele in varsta ar trebui sa ceara sfatul medicului de familie inainte de a lua orice supliment alimentar.

5. Ajutorul din afara daca varstnicul este foarte fragil ar trebui angajat un ajutor la domiciliul acestuia care sa-l ajute sa-si prepare hrana. Se poate apela in acest caz la o companie medicala specializata care ofera servicii integrale pentru persoanele varstnice.

6. Implicarea medicului – apartinatorii ar trebui sa discute cu medicul despre schimbarea medicamentelor care inhiba apetitul si afecteaza statutului nutritional. De asemenea, medicul trebuie informat daca rudele sau prietenii unei persoane in varsta observa ca aceasta a pierdut in greutate. Daca se suspecteaza prezenta unei depresii, aceasta trebuie comunicata medicului. Pentru problemele de masticatie este bine sa fie consultat medicul stomatolog.

7. Mesele ar trebui sa devina ocazii socialeacesta poate fi cel mai important pas in combaterea malnutritiei deoarece persoanele in varsta se simt mai bine cand au companie. Este bine ca varstnicii sa fie invitati la masa cat mai des posibil sau pot fi incurajati sa isi invite prietenii la masa.

8. Exercitiul fizic regulat – multi varstnici, chiar si cei cu probleme serioase de sanatate, pot beneficia de pe urma unor exercitii fizice zilnice. Acestea stimuleaza apetitul, ajuta la ameliorarea depresiei si intaresc musculatura si oasele.

Articol documentat de: www.SfatulMedicului.ro

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

   Specialistii de la clinica Dietalia ™ sunt zi de zi langa tine. Află cum te putem ajuta cu sfaturi despre alimentaţia ta zilnică:

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Programul de slăbit

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.