fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Beneficiile si riscurile carnii de porc

Beneficiile si riscurile carnii de porc, explicate de medicii de la Clinica de nutritie Dietalia

Specialistii in nutritie de la clinica Dietalia ne invata care sunt beneficiile si riscurile carnii de porc asupra sanatatii noastre si cand si cum este bine sa o consumam.

   Carnea de porc a devenit in ultima perioada unul dintre cele mai iubite si mai consumate alimentele, in ciuda efectelor sale daunatoare. Unele persoane considera carnea de porc o alternativa sanatoasa, pe cand altele avertizeaza ca aceasta optiune culinara poate dauna starii de sanatate sau poate provoca chiar deces.

Asadar, care este realitatea? Este carnea de porc unul dintre alimentele de care trebuie sa ne ferim? Haideti sa vedem ce beneficii, dar si riscuri, aduce carnea de porc!

Beneficiile carnii de porc

   Carnea de porc in stare naturala este saraca in clorura de sodiu (sare) si are un continut bogat de proteine, vitamine (B1, B2, B6, B12 si PP) si minerale (fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc).

   Carnea de porc este o sursa minunata de proteine. O portie de carne de 100 g ofera aproximativ jumatate din necesarul zilnic al unei persoane adulte (27,32 g).

   Continutul de grasimi depinde de partea din care provine (piept, cotlet etc.). Carnea „cea mai slaba” furnizeaza 6 g grasime per 100 g, intr-o proportie mai mare de grasimi nesaturate decat saturate. Mai mult, carnea de porc contine acid linoleic conjugat, considerat de experti ca fiind un bun aliat al organismului impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului.

   In cazul pacientilor cu anemie feripriva (carenta de fier) se recomanda sa se introduca in dieta o portie de carne de porc (100 g ofera 15% din necesarul zilnic de fier). Prin consumul a 100 g de carne de porc se asigura 30% din necesarul zilnic de zinc.

Riscurile carnii de porc asupra sanatatii

   Atunci cand nu este gatita, carnea de porc poate fi purtatoare de paraziti sau boli latente. In plus, consumarea partilor pline de grasime reprezinta un factor de risc pentru cresterea nivelului de colesterol ca urmare a continutului bogat de grasimi saturate.
   
Infectia cu trichineloza este unul din riscurile carnii de porc preparata incorect

Porcii au reputatia unor animale murdare, fiind predispusi la infectii cauzate de paraziti, precum Trichinela. Acesta este un vierme minuscul ce traieste in muschiul porcului si care poate provoca trichineloza la oamenii care consuma carne infestata.

   La nivel mondial, in ultimii 10 ani, afectiunile provocate de consumul de carne de porc au scazut simtitor. In anul 2007 doar 7% din bolile cauzate de alimentatie au fost relationate cu carnea de porc. In perioada 1997-2001 Centrul de Control al Bolilor a raportat o medie de 12 cazuri pe an de trichineloza. Din pacate insa, Romania ocupa locul 1 in randul incidentelor de imbolnaviri cu trichineloza inregistrate in tarile UE, situatie cauzata de lipsa de informare a populatiei si de lipsa de aplicare a masurilor de preventie si control igieno-sanitare.

   Majoritatea infectiilor cu Trichinela sunt asimptomatice si nu prezinta complicatii, insa infectiile grave pot reprezenta un pericol pentru sanatate. In primele zile de la infectare apar diareea, greata si respiratia greoaie. In zilele urmatoare boala se manifesta prin dureri abdominale si de cap, febra, tuse, lacrimare si dureri musculare. Cele mai grave complicatii sunt reprezentate de patrunderea viermilor in sistemul nervos, unde, desi nu pot supravietui, pot provoca deficite neurologice importante (ex. ataxia) sau chiar deces.

   Pentru prevenirea infectarii cu trichineloza se recomanda gatirea carnii de porc la o temperatura de 76 grade Celsius sau congelarea carnii cel putin 20 de zile.
   
Teniaza este unul din riscurile carnii de porc consumata fara a fi preparata termic corect

Porcul este purtatorul unui numar variat de paraziti intestinali, dintre care cei mai comuni sunt Taenia solium, o specie de viermi plati. Prin consumul carnii insuficient preparate termic, acesti paraziti se pot transfera si la om.

   Principalele simptome ale acestei boli sunt durerile abdominale difuze in special intre marginea inferiara a coastelor si ombilic, lipsa apetitului alimentar, scaderea in greutate, migrene persistente, greturi si varsaturi. In cazuri grave, teniaza poate provoca ocluzie intestinala, caz de urgenta majora chirurgicala care pune in pericol viata pacientului. 

   Infestarea cu Taenia solium poate fi prevenita prin testarea sanitara a carnii si pregatirea termica inainte de consumare.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste

   Specialistii de la clinica Dietalia ™ sunt zi de zi langa tine. Află cum te putem ajuta cu sfaturi despre alimentaţia ta zilnică:

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Programul de slăbit

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Consultanta gratuita