fbpx

Cele mai bune alimente cu resveratrol

Alimente cu resveratrol recomandate de medicii de la clinica de nutritie Dietalia

Medicii de la Clinica de nutritie Dietalia ne invata care sunt cele mai bune alimente cu resveratrol si cum ne imbunatatesc ele sanatatea.

   Resveratrolul este o substanta de origine vegetala din clasa polifenolilor, considerat la ora actuala cel mai puternic antioxidant cunoscut (de 4-5 ori mai puternic decat beta-carotenul, de 20 de ori decat vitamina C si de 50 de ori decat vitamina E).

Cum s-a ajuns la descoperirea resveratrolului ?

   Descoperirea acestui antioxidant a pornit de la incercarea oamenilor de stiinta de a descoperi ce se ascunde in spatele “paradoxului francez”, acea capacitate neobisnuita a francezilor de a avea un procent de morbiditate si mortalitate cauzata de bolile cardiovasculare cu mult mai redusa decat in alte tari europene in conditiile unei alimentatii bogate in grasimi saturate si a unei frecvente destul de mari a fumatului.

Cercetatorii au studiat regimul lor alimentar, crezand ca ei consuma unele alimente cu resveratrol. Insa ei au ajuns la ipoteza ca vinul rosu (consumat cu predilectie in cantitati notabile de catre francezi) are propietati cardioprotectoare (un consum moderat de vin rosu reduce cu 20-30% riscul de afectiuni cardiovasculare), principalul “vinovat” fiind resveratrolul, alaturi de flavonoide si procianidine.

Resveratrolul si actiunile sale medicale

   Inima si vasele de sange. Prin actiunea lui puternic antioxidanta resveratrolul previne oxidarea lipoproteinelor de joasa densitate, stopeaza actiunea nefasta a radicalilor liberi responsabili de intarirea si ingrosarea arterelor (care duce la ateroscleroza) si stimuleaza cresterea nivelului de oxid nitric in organism, factor care relaxeaza peretele vaselor sangvine, ameliorand debitul fluxului de sange care trece prin ele. O alta capacitate a resveratrolului este cea de anti-agregant plachetar si de inhibitor a sintezei de trombina, ceea ce duce la fluidificarea sangelui si la scaderea riscului de infarct miocardic.

   Sistemul nervos. Actiunea antioxidanta a resveratrolului protejeaza creierul de afectiunile produse de radicalii liberi, cum ar fi boala Alzheimer, inhiband producerea placilor beta-amiloidice care duc la moartea celulelor neuronale. El imbunatateste capacitatea memoriei si creste rezistenta la stres.

   Oftalmologie. Resveratrolul amelioreaza vederea, mai ales in cazul afectarii retinei la diabetici si este util in cataracta, glaucom si degenerescenta maculara.

   Cancerul. Cea mai importanta parte a cercetarilor asupra resveratrolului o constituie rolul acestuia in prevenirea si tratarea bolii canceroase, cu rezultate bune in cancerul renal, de san si de pancreas si cu rezultate mai modeste in cel de prostata si de colon. Resveratrolul inhiba multiplicarea celulelor canceroase (in cancerul de san), blocheaza capacitatea de metastazare in cancerul osos si provoaca un tip unic de moarte a celulelor canceroase, prin fenomenul de apoptoza. La aceasta se adauga actiunea de blocare a angiogenezei (procesul de formare a vaselor de sange care ajuta la cresterea tumorilor).

   Una dintre cele mai pretioase propietati ale resveratrolului este protectia celulelor normale fata de actiunea chimioterapeuticelor (care nu le diferentiaza de celulele canceroase, atacandu-le in egala masura) si reducerea efectelor toxice ale chimioterapiei.

Consumati alimente cu resveratrol pentru prevenirea imbatranirii!

Resveratrolul este renumit si pentru faptul ca activeaza “genele longevitatii”, denumite sirutine (SIR). Actiunea acestor gene este similara cu efectele unei diete de restrictie calorica, singura cale dovedita a fi eficienta in extinderea duratei medii de viata (pana la aparitia resveratrolului). El este capabil sa contracareze sinteza, in timp, a unui ADN imperfect (cu “greseli”), care se acumuleaza in celule, grabindu-le sfarsitul.  

   Alte actiuni. Resveratrolul s-a dovedit util in scaderea reactiilor inflamatorii care apar dupa leziuni ale coloanei vertebrale sau dupa accidente vasculare cerebrale, printr-o actiune similara cu cea a prednisonului. El are si efect antibacterian (Helicobacter pylori, Clostridium), antiviral (HIV, virus herpetic) si antifungic. In plus, este si un bun antihistaminic, cu efect util la pacientii alergici.

Care sunt cele mai bune alimente cu resveratrol?

   In afara de vinul rosu (din care sunt recomandate vinurile Pinot Noir si cele de tamaioasa, care contin in medie 2-12 mg la litru), resveratrolul se gaseste si in pielitele si semintele strugurilor rosii, in coaja de pin, in radacina de spanz alb, in afine, mure, merisor si arahide. Insa cea mai mare cantitate cunoscuta de resveratrol se gaseste in troscotul japonez (Polygonum cuspidatum).

   Ultimele descoperiri privind resveratrolul tin de domeniul cosmetic. Preparatele care il contin protejeaza impotriva cancerului de piele, au efect “anti-aging” si dau tenului prospetime si vitalitate.

La final, trebuie sa facem si avertizarea ca resveratrolul si toate aceste alimente cu resveratrol nu se administreaza femeilor insarcinate sau celor care alapteaza!

Autor: Ioan Marinescu, cercetator stiintific, Cluj-Napoca

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

   Specialistii de la clinica Dietalia ™ sunt zi de zi langa tine. Află cum te putem ajuta cu sfaturi despre alimentaţia ta zilnică:

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Programul de slăbit

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.