fbpx

Dieta energizanta, recomandata celor care lucreaza multe ore pe zi la serviciu

Dieta energizanta, propusa de medicii de la clinica de nutritie Dietalia

Specialistii in nutritie de la clinica Dietalia ne invata cum sa alcatuim o dieta energizanta, ideala pentru a ne creste randamentul zilnic la munca.

   In lumea frenetica a zilelor noastre suntem cu totii angrenati in ritmul extrem de rapid al vietii, pentru a putea cuprinde toate activitatile in care suntem implicati fiecare. Cu toate acestea, de multe ori lasam pe ultimul loc timpul ce trebuie acordat alimentatiei corecte, miscarii fizice si odihnei, astfel ca atat sanatatea noastra psihica cat si cea fizica risca sa fie compromise.

   Primul semn care ne arata ca nu suntem intr-o armonie cu trupul nostru este scaderea vitalitatii si energiei sau, altfel spus, instalarea starii de oboseala. La prima vedere, oboseala poate fi considerata de multi dintre noi ca o stare trecatoare pe care de obicei o ignoram, insa ea poate indica inceputul unor boli cronice extrem de frecvente in zilele noastre.

Minte sanatoasa intr-un corp sanatos … indiferent de varsta

  Pentru a ne mentine un organism plin de energie, primul aspect care trebuie corectat este alimentatia, printr-o dieta energizanta. Deoarece, in ziua de astazi, mediul in care traim este destul de poluat, organismul are nevoie de multe substante nutritive care sa ii asigure protectia si capacitatea de a elimina noxele ce patrund in interiorul sau.

   Oamenii de stiinta care se ocupa de sanatatea preventiva au constatat ca suplimentarea alimentatiei cu nutrienti are un rol fundamental in mentinerea sanatatii. Cel mai bine, sau altfel spus, cea mai inteligenta atitudine este sa ne corectam aportul de nutrienti la tinerete, caci astfel ne vom mentine un organim sanatos pe o perioada foarte lunga de timp, sau chiar pentru toata viata.

Imaginati-va cum ar fi sa aveti o viata ce isi urmeaza etapele ei firesti (copilarie, tinerete si batranete) si totusi sa va pastrati permanent starea de sanatate, in orice etapa! Nu-i asa ca ar fi o viata minunata?! Sa stiti ca acest lucru se poate infaptui, dar pentru aceasta este nevoie de putina intelepciune. Nu tratati cu indiferenta propriul corp, ci invatati ce nevoi are si oferiti-i totul, pentru ca si el sa va poata oferi o viata lunga si frumoasa!

Ce cuprinde o dieta energizanta eficienta?

   Toti cei interesati sa isi mentina propria sanatate si sa fie mereu energici pot beneficia de o dieta energizanta elaborata de oamenii de stiinta. Aceasta dieta energizanta asigura organismului necesarul zilnic de nutrienti extrasi din alimente integrale ce fac parte din lantul alimentar uman.

Testele clinice au fost efectuate pe medici si asistente care s-au oferit voluntar studiului si au pus in evidenta efectele benefice extrem de importante ale acestor nutrienti.

   Aceasta dieta energizanta furnizeaza organismului trei grupe de nutrienti esentiali pentru sanatate:

– Grupa 1: nutrientii din cereale integrale – acestia asigura o buna nutritie la nivel celular si ridica nivelul energetic al fiecarei celule din organism. Astfel, se recupereaza vitalitatea corpului si se optimizeaza functia fiecarui organ si sistem in parte. In plus, substantele nutritive din cereale redau o buna functionare a membranelor celulare, protejand organismul impotriva uneia dintre cele mai raspandite boli cronice: diabetul zaharat de tip 2.

– Grupa 2: nutrientii din familia carotenoizilor – asigurarea in alimentatia zilnica a carotenoizilor din fructe si legume este foarte importanta, deoarece aceste substante vor genera o imunitate puternica, o aparare buna impotriva virusurilor, bacteriilor si a factorilor cancerigeni. Carotenoizii asigura o crestere a imunitatii de 37% in 20 de zile si o protectie impotriva oxidarii (imbatranirii) de peste 40%.

– Grupa 3: nutrientii de tipul acizilor grasi nesaturati omega-3 – sunt foarte importanti in reglarea raportului dintre grasimile “bune” fata de cele “rele”, dar au si un rol deosebit in combaterea inflamatiilor. Biodisponibilitatea si asimilarea eficienta a acestor acizi conduc la un echilibru crescut anti-inflamator in membranele celulei. In plus, acizii omega-3 aduc beneficii importante organismului: reduc nivelul trigliceridelor (in medie 17% in doar 8 saptamani), imbunatatesc proportia intre acizii omega-3 si omega-6, scazand indicatorii de risc de boala coronariana, cresc protectia cardiaca cu nu mai putin de 38% si scad indicele inflamator cu 68%, ceea ce se traduce prin scaderea riscului de producere a inflamatiilor.

   Deoarece in ultimul timp se descopera tot mai multe dovezi despre importanta acizilor omega-3 pentru sanatate, multi oameni de stiinta si cercetatori au adoptat termenul „master molecules” (mega-molecule) pentru a descrie puterea acestor acizi. Acestia sunt foarte importanti pentru biochimia umana, dovedindu-se faptul ca ei detin un rol important in sanatate, vitalitate si longevitate.

Sanatatea cardiovasculara si acizii omega-3

  Un studiu efectuat in anul 2005 a demonstrat ca suplimentarea zilnica a alimentatiei cu acizi grasi omega-3 reduce riscul de insuficiente fatale coronariene la pacientii cu risc crescut. In anul 2006, cercetatorii au verificat datele provenite de la peste 340.000 participanti, raportand o reducere cu 35% a riscului de deces coronarian si o reducere cu 45% a riscului de deces subit pentru cei care au consumat 850 mg de omega-3 in dieta in fiecare zi.

   Un studiu din 2007 din Japonia a aratat ca suplimentele zilnice cu omega-3 duc la o reducere cu 24% a anginei pectorale (durerea inimii resimtita ca o gheara in piept) si la o reducere de 19% a evenimentelor nefatale coronariene. Mai mult, cercetatorii de la Universitatea din Atena au demonstrat ca o dieta bogata in omega-3 este echivalentul unui ritm cardiac mai sanatos si mai stabil.

Articol oferit de Dr. Irina Spuderca, redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste

   Specialistii de la clinica Dietalia ™ sunt zi de zi langa tine. Află cum te putem ajuta cu sfaturi despre alimentaţia ta zilnică:

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Programul de slăbit

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.