Intoxicatia cu ciuperci

Citeste despre...
Afla de la specialisti care sunt semnele provocate de intoxicatia cu ciuperci si care sunt ciupercile otravitoare de care trebuie sa ne ferim.
In tara noastra, consumul ciupercilor este recomandat in diferite diete, intrucat numarul de calorii pe care il furnizeaza este relativ redus. De exemplu, 100 g de ciuperci comestibile au doar 14 calorii. Ele sunt bogate in vitamina B3, potasiu si apa, iar rolul lor in organism este de intarire a sistemului cardio-vascular si de activare a metabolismului.
Cu toate ca in Romania numarul ciupercilor otravitoare este scazut, se recomanda o atentie sporita si multa precautie asupra ciupercilor pe care le consumam, deoarece acestea contin peste 20 de compusi toxici care pot provoca imbolnaviri grave si chiar moartea.
Alegeti doar ciupercile comestibile:
Ciupercile comestibile sunt: bureti iuti cu lamele subtiri si mici, galbiori, bureti de mesteacan, barba caprei, ciuperca de gunoi, painea ciobanului, ghebe sau bureti dulci.
Cum trebuie culese si cum trebuie consumate ciupercile
Este important ca atunci cand culegem ciupercile soiurile sa fie sortate unele de altele. Pentru a evita aparitia intoxicatiilor trebuie sa avem in vedere ca aceste ciuperci sa provina neaparat din crescatorii, sa fie culese din locuri nepoluate si cunoscute bine, sa fie proaspete si sanatoase, sa nu fie patate sau stricate, sa fie tari, iar lamelele sa fie deschise la culoare.
Daca ne pregatim sa preparam ciupercile, trebuie stiut ca este recomandat ca mai intai sa le oparim, inainte de fierbere sau prajire. Acest lucru este extrem de important daca vrem ca eventualele substante toxice sa fie 100% neutralizate (chiar daca vorbim despre ciupercile comestibile) si sa evitam astfel aparitia unor eventuale stari de rau sau varsaturi.
Semne si simptome in intoxicatia cu ciuperci otravitoare
Odata ce ciupercile culese din paduri ori din diferite locatii ajung pe tarabele pietelor, se poate intampla ca printre ele sa se gaseasca din greseala si ciuperci otravitoare sau care contin substante toxice. Acestea sunt ciuperci foarte nocive pentru organismul uman si de aceea este bine sa le cunoastem dupa aspect si dupa simptomele pe care le declanseaza, pentru a putea lua masuri urgente.
Ciupercile otravitoare pot avea incubatie scurta (de la 15 minute pana la 3 ore) sau incubatie lunga (primele simptome aparand dupa un interval de 5 sau chiar 20 de ore dupa ce au fost consumate).
In cazul ciupercilor cu incubatie scurta simptomele sunt: transpiratie abundenta, greturi, furnicaturi ale extremitatilor, puls rar, pupila marita, agitatie, dureri abdominale, respiratie grea, lacrimare, tremuraturi si halucinatii.
Intoxicatia cu ciuperci cu incubatie lunga este cea mai periculoasa, deoarece ea poate duce la deces. Semnele intoxicatiei apar dupa ce toxinele s-au instalat deja si au atacat organismul. Bolnavul prezinta greturi puternice, durere de cap, varsaturi, iritatii ale mucoasei digestive, colici abdominale, ficat marit, icter (ingalbenirea pielii ce semnifica afectarea ficatului care devine incapabil sa neutralizeze si sa elimine toxinele), deshidratare, afectarea rinichilor si in final coma.
Primele masuri de urgenta in intoxicatia cu ciuperci
Din momentul in care simptomele descrise anterior au fost recunoscute trebuie sa luati masuri urgente pentru a stopa raspandirea toxinelor. Se vor provoca varsaturi pentru a elimina cipercile otravitoare din stomac, se vor face spalaturi gastrice cu lichide sarate si dulci, iar pacientul va fi dus de urgenta la cel mai apropiat spital. Masurile asigurate la timp si in mod corespunzator pot fi salvatoare !
Ciupercile otravitoare de care trebuie sa ne ferim
– Hribul tiganesc (Boletus satanas) este numit si buretele dracului. El are o culoare putin verzuie sau ruginie, iar „carnea” este galbuie sau alba. Acesta ciuperca creste in poienile din padure, in tufisuri sau pasuni.
– Buretele viperei (Amanita phalloides) – are un miros urat, are un picior subtire si inalt, iar palaria are dungi ce pleaca din centru catre margine. Ea creste de obicei prin paduri de foioase si rasinoase. Este cea mai periculoasa ciuperca deoarece simptomele otravirii se resimt abia dupa 10-12 ore de la consum.
– Buretele pestrit (Amanita pantherina) – are un picior alb si bubos, cu un inel in partea superioara, iar palaria ei are aspectul unui clopot bombat. Otravirea cu aceasta ciuperca provoaca simptome ce apar dupa cateva ore de la ingerare (greturi, delir si pierderea starii de constienta).
Articol scris de dl. Ilca Lazar din Brasov, redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste
Specialistii de la clinica Dietalia ™ sunt zi de zi langa tine. Află cum te putem ajuta cu sfaturi despre alimentaţia ta zilnică: