fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Salmonella poate rezista luni de zile in alimente. Atentie la ce mancam!

Salmonella din alimente

Medicii specialisti in nutritie atrag atentia asupra faptului ca Salmonella din alimente poate rezista foarte mult, iar noi riscam imbolnavirea.

Salmoneloza este o boală infecţioasă ce determină simptome precum febra, durerile abdominale şi mai ales diareea. Simptomele salmonelozei debutează după circa 10-12 ore de la consumul de alimente contaminate cu Salmonella, dar există şi cazuri în care ele apar după două-trei zile sau după doar şase ore.

Salmoneloza a fost numită astfel după medicul american Daniel E. Salmon.

De obicei, salmoneloza se vindecă după patru-şapte zile. Cei mai mulţi dintre adulţii cu o stare generală bună care se îmbolnăvesc de salmoneloză îşi revin fără a recurge la tratament. Există însă şi cazuri mai grave, în care apar complicaţii provocate de diareea severă sau în care infecţia se răspândeşte rapid, iar organismul patogen ajunge în sânge. Au existat pacienţi care şi-au pierdut viaţa de la o infecţie cu Salmonella, aşa că boala nu trebuie subestimată.

Activitatea microorganismelor patogene poate fi restrânsă doar la intestine. Sau, ajungând în fluxul sangvin, ele pot acapara şi alte organe, în unele cazuri putând fi afectată chiar şi circulaţia sangvină (consecinţă a septicemiei sau a deshidratării).

Cazuri grave de infecţie cu Salmonella

Atenţie la agravarea simptomelor, caz în care trebuie contactat medicul! Diareea severă şi deshidratarea pot face necesară spitalizarea. Tratamentul medical profesionist orientat înspre susţinerea organismului deshidratat, stoparea diareei şi distrugerea agentului patogen (prin antibioterapie) poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

Categoriile cele mai vulnerabile la atacurile Salmonellei sunt copiii, pacienţii cu imunitate prejudiciată şi bătrânii. Unii dintre cei care s-au îmbolnăvit de salmoneloză ar putea dezvolta sindromul lui Reiter, care conduce la artrită cronică.

Cauzele salmonelozei. De unde provin bacteriile?

Într-un redus număr de cazuri, bacteriile Salmonella care au provocat o infecţie provin de la animalele de companie, în special păsări şi reptile, de la ouăle sau fecalele lor. După atingerea acestor vietăţi ar trebui să ne spălăm mâinile cu apă şi săpun, pentru a evita infectările accidentale prin contactul cu mâncarea sau prin atingerea zonei bucale. Copiilor mici nu ar trebui să li se îngăduie să se joace cu astfel de animale, ei având obiceiul de a duce frecvent mâinile la gură.

În cele mai multe situaţii, microorganismele patogene ajung în corp pe cale orală, prin intermediul hranei contaminate. Cele mai comune surse de infestare sunt apa şi hrana contaminate cu fecale provenite de la om sau de la animalele bolnave ori purtătoare. Infectarea poate surveni consumând zarzavaturi sau fructe insuficient spălate ori alimentele de origine animală negătite.

Contaminarea poate surveni şi prin nerespectarea regulilor de igienă în timpul gătitului. De pildă, prin contactul alimentelor cu vasele în care anterior au fost ţinute sau procesate ingredientele de origine animală contaminate (carnea crudă, ouăle crude, fructele de mare). Un exemplu de contaminare este utilizarea unui cuţit folosit anterior la tranşarea cărnii crude pentru tăierea pâinii.

Pentru a evita contactul cu Salmonella din alimente, vom consuma doar produse de origine animală preparate termic (lapte, ouă, carne, peşte). De notat este că aspectul şi mirosul alimentelor contaminate cu Salmonella nu diferă prin nimic de cel al alimentelor obişnuite.

Teste clinice care arata ca Salmonella din alimente este deosebit de persistentă

Este de aşteptat ca Salmonella să reziste uşor perioade îndelungate în alimentele cu un conţinut ridicat de apă. Mai ales în produsele de origine animală. Dar studii de ultimă oră arată că redutabila bacterie poate persista şi în hrana “uscată”, care oferă condiţii mai puţin prielnice pentru microorganisme.

Recent, cercetătorii de la University of Georgia au studiat persistenţa germenilor de Salmonella în anumite deserturi. Exemplu ar fi biscuiţii cu umplutură şi prăjiturelele de tip “sandwich” umplute cu cremă. Oamenii de ştiinţă nu se aşteptau ca bacteriile din această specie să supravieţuiască prea mult în aceste deserturi care au un conţinut mai redus de apă, ele fiind percepute ca un “mediu de cultură” mai puţin prielnic.

Rezultatele studiului au fost aduse la cunoştinţa publicului în „Journal of Food Protection”. Au fost izolate cinci serotipuri diferite de Salmonella, identificate în conţinutul unor alimente şi incriminate pentru multiple cazuri de infecţii apărute anterior în SUA. Bacteriile patogene au fost plasate în conţinutul a patru tipuri de ingrediente folosite pentru deserturi.

Pentru a testa capacitatea de supravieţuire a Salmonellei, au fost utilizate untul de arahide şi brânza (pentru biscuiţii cu umplutură) şi crema cu vanilie şi ciocolata (pentru prăjiturele). Durata de supravieţuire a germenilor patogeni a fost diferită, în funcţie de “mediul de cultură”. Patogenii au rezistat mai multă vreme în prăjiturelele cu cremă decât în biscuiţii cu umplutură. În unele cazuri microorganismele patogene au rezistat... peste 6 luni. Deci, capacitatea de supravieţuire a periculoasei bacterii nu trebuie subestimată niciodată!

E bine de reţinut despre Salmonella din alimente

  Dacă singura problemă generată de infecţie este diareea moderată, este destul de probabil ca vindecarea să se producă mai grabnic. Chiar şi aşa, ar putea fi necesare câteva săptămâni pentru ca evacuarea intestinelor să se realizeze la fel ca mai înainte, flora intestinală să se refacă şi scaunele să redevină normale. Pentru a preveni deshidratarea, încearcă să consumi câte un pahar cu apă după fiecare episod diareic. Dacă în prealabil s-au manifestat şi vărsăturile, apa (sau băutura specială pentru rehidratare şi remineralizare) va fi consumată cu înghiţituri mici.

   Ca să eviţi infectarea, nu consuma preparate obţinute din ouă crude (creme, maioneză) sau lactate nepasteurizate.

Atâta vreme cât salmoneloza nu s-a vindecat, nu abuza de dulciuri şi grăsimi. De asemenea, evită alcoolul, cafeaua şi hrana picantă, cel puţin 2-3 zile după ce simptomele infecţiei cu Salmonella au dispărut.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.106

Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.