Tratamente cu gutui amărui pentru răceală, depresii, hepatită, diaree şi enterocolită

Vrei sa afli ce tratamente cu gutui poti folosi pentru sanatatea ta si a familiei tale? Iata ce spun specialistii de la clinica Dietalia!
Nu avem cum să aflăm dacă, aşa cum se spune, gutuile erau aşa-numitele mere de aur din basmele şi legendele copilăriei, dar ştim sigur că aceste fructe merită în mod cert acest supranume, prin virtuţile lor nutriţionale şi terapeutice.
În perioada în care toamna şi-a intrat bine în drepturi, după jumătatea lunii octombrie, ne bucurăm din plin de coacerea gutuilor. La fel ca şi merele ori perele tomnatice, gutuile se pot păstra vreme îndelungată, de-a lungul recilor luni de iarnă. Din acest motiv ele au constituit mult timp o însemnată sursă de vitamine pentru copiii din satele noastre. Erau vremuri când primirea unei gutui în miez de iarnă însemna pentru copiii plugarilor unul dintre cele mai preţuite daruri, mai ales la câmpie, unde nu se prea cultivau pomi fructiferi.
Până acum câteva decenii se considera că gutuia nu ar fi foarte hrănitoare, însă cum viziunea asupra nutriţiei s-a modificat, gutuia este privită cu alţi ochi, nemaifiind apreciată exclusiv pentru gustul şi aroma sa. Gutuile au un conţinut caloric relativ redus, variind după soi, dar situându-se oricum sub 40 de calorii, ceea ce le face ideale pentru persoanele care doresc să ţină o cură de slăbire sau urmăresc detoxifierea în urma exceselor culinare.
Conţinutul nutriţional al gutuilor
Gutuile sunt fructe de dimensiuni superioare, bogate în apă (circa 80%). În vreme ce conţinutul de protide este mai mic de 1%, glucidele sunt prezente într-o proporţie de 6-12% din masa totală a fructului. Zaharurile sunt reprezentate în cea mai mare parte de fructoză şi glucoză. Gutuile sunt foarte bogate în fier, magneziu, calciu și potasiu, iar dintre vitamine predomină B1 şi B2, fară a lipsi nici vitamina C.
În gastronomie sunt descrise numeroase reţete care includ gutuile sau le conţin ca ingredient principal, însă pentru un maxim de beneficii nutriţionale şi terapeutice, se recomandă ca ele să fie consumate în stare proaspătă. Dacă, însă, considerați că ar fi prea înecăcioase sau prea astringente (proprietăţi conferite de substanţele taninoase), se poate consuma doar sucul lor.
Răceala și gripa – tratamente cu gutui
Nu degeaba apar gutuile exact în perioada în care virozele şi alte tipuri de infecţii respiratorii încep să facă legea prin unităţile de învăţământ sau intreprinderile cu numeroşi angajaţi. Pe un fond biologic slăbit de către deficienţele nutriţionale ori şubrezit de prezenţa masivă a toxinelor în umori şi ţesuturi, agenţii patogeni pot dobândi o virulenţă cumplită, producând infecţii care vă pot ţine în concediu medical zile la rând. Virozele respiratorii şi infecţiile bacteriene pot fi cu greu evitate, chiar şi de cei care au un stil de viaţă echilibrat, însă includerea în dieta cotidiană a unei mari varietăţi de fructe proaspete are darul de a stimula imunitatea şi a îmblânzi simptomele resimţite în caz de guturai, răceală și gripă. Pe această linie se înscrie şi consumul de gutui, care îţi pot susţine capacitatea naturală de apărare, graţie conţinutului bogat de vitamină C, provitamină A şi săruri minerale capabile să neutralizeze acizii din organism. Dacă, aşa cum se întâmplă adesea, în ciuda tuturor eforturilor noastre de a rămâne sănătoşi, ne-am ales cu vreo infecţie a căilor respiratorii superioare, consumul zilnic al unei gutui ne va ajuta să ne refacem mai grabnic.
Tratamente cu gutui care combat depresiile, hepatita, diareea și enterocolita
Natura este un uriaş mecanism inteligent, în care niciun eveniment nu se petrece fără rost ori la un alt moment decât cel optim şi niciun fel de energie nu se iroseşte zadarnic. În zona noastră (temperată), toate roadele apar la timpul lor şi, pentru sănătatea noastră, ar trebui să consumăm fructe autohtone şi abia apoi, în plan secund, fructe exotice. Gutuia este fructul ideal pentru consumul în lunile lungi de iarnă, existând varietăţi care se păstrează chiar şi până în februarie-martie.
Laolaltă cu merele, fructele de pădure, rodiile, alunele, nucile ori migdalele, gutuile sunt considerate de către medicina orientală a fi fructe cu însuşiri de încălzire, care stimulează la acţiune şi ne ajută corpul să suplinească lipsa luminii naturale şi a căldurii în toamnele târzii şi în sezonul hibernal. Nu degeaba sunt specialişti care atribuie gutuilor şi proprietăţi antidepresive şi de combatere a stărilor de apatie, ştiut fiind că ele se agravează în anotimpul rece.
Gutuile, consumate cu 1-2 ore înainte de masă (ca atare sau sub forma sucului proaspăt băut imediat ce a fost extras), sunt indicate în hepatite ori în bolile colecistului. Oricare tratamente cu gutui stimulează apariţia unui apetit sănătos, preîntâmpinând apariţia senzaţiei de foame exagerată, ce determină adesea o masticaţie şi o mistuire incomplete, dar şi absenţa apetitului culinar ori digestia deficitară, la indivizii slăbiţi, denutriţi.
Atunci cand sunt mancate crude, putem folosi aceste fructe pentru tratamente cu gutui ce contribuie la curăţarea dinţilor, eliminarea greţurilor şi la tratarea halitozei.
Unele persoane evită gutuile, atribuindu-le efecte constipante. Într-adevăr, ele pot fi consumate pentru combaterea diareei, enterocolitei ori dizenteriei (unde şi mai bună este infuzia din scoarţă de gutui). Având un conţinut bogat în fibre şi fiind însoţite în dietă de către alte vegetale, aceste fructe contribuie şi la purificarea colonului, ajutând la evacuarea reziduurilor stagnante, determinate de o dietă în care abundă alimentele de origine animală, grăsimile şi produsele vegetale din care au fost eliminate fibrele.
Specialistii de la clinica Dietalia™ sunt zi de zi langa tine daca vrei sa inveti sa te alimentezi sanatos. Afla cum te putem ajuta: