Castanele comestibile au rol terapeutic

Toamna fa-ti placerea de a degusta castane comestibile! Au un gust deosebit si sunt bune pentru sanatate, ne spun nutritionistii de la clinica Dietalia.
Cu toate că nu se numără printre fructele cele mai cultivate şi mai consumate în ţara noastră, savuroasele castane comestibile merită să fie luate în consideraţie, pentru calităţile lor dietetice şi terapeutice.
Nu trebuie să confundăm castanul comestibil (Castanea sativa) cu castanul sălbatic (Aesculus hippocastanum), cel ce împodobeşte adesea parcurile noastre, dar ale cărui fructe nu sunt bune de mâncat, fiind toxice!
Unde crește castanul comestibil?
Castanul comestibil provine, pare-se, din Asia Mică ori din Europa de Miazăzi, astfel fiind explicabilă şi preferinţa sa pentru un climat cu ierni blânde, dar şi prezenţa sa rară pe teritoriul ţării noastre. Suprinzător, arborele este prezent în stare spontană în partea de nord a României, în Maramureş, unde, pe anumite arii limitate, există condiţii prielnice pentru dezvoltarea sa. Însă, în condiţiile de pe la noi arborele nu poate egala nici dimensiunile impresionante şi nici longevitatea pe care o atinge în unele zone ale Europei Apusene.
Dacă are condiţii prielnice, diametrul trunchiului castanului comestibil poate depăşi 3 metri. Înflorirea sa are loc în miezul verii, florile fiind foarte apreciate de către albine. Fructele sunt numai bune de cules în luna lui Brumărel. Pentru a nu se deprecia prea rapid, ele trebuie păstrate în condiţii speciale, în nisip lipsit de umiditate (după ce în prealabil au fost ţinute ore bune în apă rece şi lăsate, apoi, să se usuce). Bine păstrate, castanele sunt disponibile o bună parte din sezonul rece.
Cum e bine să consumăm castane comestibile?
Castanele se pot consuma în multe feluri. Cel mai lesne se pot prepara prin fierbere după o prealabilă decojire sau se pot coace la cuptor, într-o tigaie specială cu fund gros. Înainte de a le pune la copt, coaja lor trebuie crestată, pentru că altfel pot plesni cu violenţă.
Cea mai obişnuită formă disponibilă în orice anotimp la supermarket este piureul de castane. Desigur, acesta are conservanţi şi e mai bogat în calorii (în reţetă intrând şi grăsimile vegetale şi nelipsitul zahăr). Cel mai bine este să vă procuraţi castanele de la raionul fructe şi să le preparaţi singuri, pentru a avea certitudinea unor maxime beneficii. Este indicat să fie preparate la scurt timp după cumpărare.
Castane comestibile pline de nutrienţi
Deşi ar fi de aşteptat să aibă un conţinut sporit de grăsimi, adevărul este că, din acest punct de vedere, castanele comestibile sunt asemănătoare mai degrabă cartofilor, atunci când se află în stare crudă. Ele conțin circa 30% amidon, mai puţin de 3-5 g de lipide la 100 g, cantităţi demne de menţionat de protide (3-6%), dar mai ales vitamine (A, B1, B2) şi valoroase minerale: calciu, magneziu, fosfor, potasiu şi zinc (prietenul imunităţii tale, în zilele de răcire accentuată a vremii).
Conţinutul caloric al castanelor comestibile nu este neglijabil (190 de calorii), dar oricum nu atât de mare precum al nucilor sau alunelor. Astfel, consumul lor nu stârnește foarte tare teama îngrăşării. Nu trebuie să facem abstracţie nici de conţinutul lor sporit de fibre, care asigură un tranzit intestinal normal.
Cui i se recomanda sa manance castane comestibile?
În ziua de azi, stările de demineralizare sunt foarte frecvente. Utilizarea neraţională a terenurilor, agricultura intensivă, precum şi distrugerea microorganismelor din sol determină un conţinut tot mai redus de minerale și vitamine al fructelor, legumelor şi cerealelor de pe mesele noastre. Aceste neajunsuri nu afectează, însă, fructele arborilor mari, cum ar fi nucul sau castanul comestibil, ale căror rădăcini extrag mineralele din adâncime.
Castanele comestibile au şi notabile însuşiri antianemice. Parcă anume create pentru a ne proteja de lipsurile nutriţionale, de altfel foarte frecvente în sezonul rece din pricina monotoniei alimentaţiei, castanele ajută şi la o digestie bună, mai ales la pacienţii cu dispepsie. Parcurgând tractul digestiv, ele exercită, acolo, şi un efect antiseptic.
Castanele comestibile sunt indicate pacienţilor cu dizenterie şi enterocolite. Ele sunt bune şi în alimentaţia sportivilor (susţinând efortul muscular) şi a persoanelor puse în situaţia de a efectua o muncă intelectuală în volum sporit. Sunt benefice, într-o egală măsură, pentru persoanele slăbite (bătrâni) sau pentru cei aflaţi în convalescenţă.
Din făina de castane comestibile se prepară şi un decoct folosit pentru băi locale, în afecţiuni precum varicele sau flebita (inflamarea peretelui venos).
Specialistii de la clinica Dietalia™ sunt zi de zi langa tine daca vrei sa inveti cum sa ai o alimentatie sanatoasa. Afla cum te putem ajuta: