CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Să mâncăm zilnic rodie, fructul ce ne face să ne simţim mereu tineri!

rodie, Punica granatum

   Deliciosul fruct de rodie se recoltează din zona mediteraneană şi în zona Iranului, aria sa de răspândire atingând însă şi îndepărtata Indie. Datorită gustului său, rodia a fost foarte apreciată de cei vechi, urme arheologice de-ale sale datând din epoca faraonică a Egiptului. Rodiei i s-au atribuit importante funcţii simbolice la evrei şi la grecii antici. Ea a fost multă vreme considerată un simbol al fertilităţii şi belşugului agricol. În zona Caucazului, rodia este asociată cu împlinirile pe plan familial.

   Unde se recoltează fructul de rodie în prezent?

   Acum, rodiul (Punica granatum) este prezent, în uriaşe livezi, şi pe continentul american, în Extremul Orient (China, Japonia) sau în Australia.

   Dar rodiul poate creşte şi la noi în ţară! În Dobrogea face parte chiar din flora spontană, arbuştii dezvoltându-se în zona lacului Techirghiol. Deşi provine din zone subtropicale ale lumii, fructele de rodie pot supravieţui iernilor româneşti din zonele cu un climat mai blând (de minim -15 grade C). Arborele rezistă, în schimb, foarte bine la secetă.

   Cum să cultiv singur rodiul în grădina proprie

   Cei care vor să cultive rodiul în grădina de acasă trebuie să îl protejeze de îngheţ şi trebuie să evite a-l planta într-o zonă cu o umiditate a solului prea mare, deoarece nu tolerează excesul de apă!

   Printre pomii fructiferi, rodiul se remarcă printr-o longevitate destul de mare, multe exemplare reuşind să depăşească uşor veacul de viaţă. La o durată similară a vieţii nădăjduiesc şi mulţi dintre noi! Dar cum sănătatea e cea mai importantă condiţie pentru atingerea longevităţii, iar rodia e unul dintre fructele cu numeroase beneficii asupra bunăstării organismului uman, n-ar fi exagerat să afirmăm că ea reprezintă unul dintre fructele “de viaţă lungă”.

   Cosumă rodie ca să combaţi diareea și constipația!

   Fructele rodiului se culeg abia în luna octombrie. Rodia este o falsă bacă, de la care se consumă numeroasele bobiţe roşii, din interior. Gustul rodiei variază de la acru, fără a fi de o aciditate deranjantă precum lămâia, până la dulce-acrişor, cu o destul de pronunţată notă astringentă. Chiar dacă posedă însuşiri astringente, rodia combate fenomenul de încetinire a tranzitului intestinal, mulţumită unui conţinut apreciabil de fibre.

   Sucul extras din rodie se consumă ca atare, graţie proprietăţilor astringente, în tratarea diareei. Este utilizat, în zonele de origine ale arborelui, şi în combaterea viermilor intestinali.

   Deşi de gustul şi de proprietăţile rodiei ne putem bucura cel mai bine atunci când o consumăm în formă crudă, ea este folosită într-o gamă largă de supe, sosuri, salate, dulceţuri şi vinuri tradiţionale, în Grecia, Armenia, Turcia, India și Azerbaidjan.

   Rodia conţine cantităţi însemnate de substanţe antioxidante (se apreciază că un pahar de suc de rodie ar putea furniza o cantitate mai mare de antioxidanţi decât unul de ceai verde), vitaminele B și C, potasiu, acid elagic şi tanin. Prin conţinutul său de acid ascorbic, ea contribuie din plin la stimularea imunităţii, ajutându-ne să depășim astenia de primăvară.

   Rodiile sunt foarte sărace în calorii: doar 83 calorii / 100 g.

   Bobiţele roşii de rodie reprezintă peste jumătate din masa totală a fructului, iar sucul proaspăt extras din acestea are anumite efecte antibacteriene şi antivirale.

   Mănâncă rodie pentru a spori apetitul sexual şi pentru a încetini îmbătrânirea!

   Consumul frecvent de rodie sau de suc extras din micile bobiţe asemănătoare cu granatele ne poate ajuta să facem faţă mai lesne stresului cotidian. Mai mult, sucul de rodie este o soluţie naturală de menţinere la un nivel redus a cortizolului (“hormonul stresului”).

   Un studiu ştiinţific desfăşurat la Queen Margaret University a arătat că un singur pahar de suc de rodie, consumat zi de zi, e capabil să ne îmbunătăţească viaţa sexuală şi să sporească apetitul sexual al bărbaţilor cu organism slăbit, prin aducerea la normal a nivelului testosteronului.

   În urma unui studiu desfăşurat la Universitatea Loma Linda, se atribuie sucului de rodie şi capacitatea de a preveni boala Alzheimer.

   Rodia conţine substanţe naturale care cu greu pot fi găsite la alte specii vegetale (compuşi fenolici precum punicalaginul), ce contribuie la reducerea nivelului colesterolului din sânge şi au un efect antifungic. S-a evidenţiat şi faptul că seminţele de rodie erau frecvent asemuite de înaintaşii noştri cu granatele (nu întâmplător rodia se numeşte, în engleză, “pomegranate”), care furnizează polifenoli capabili să încetinească creşterea numerică şi evoluţia celulelor maligne. Radicalii liberi, care provoacă şi procesele degenerative, afectându-ne funcţionarea organelor, sunt şi cei care determină diminuarea elasticităţii cutanate şi apariţia ridurilor. Conţinutul de antioxidanţi al rodiei ne poate ajuta şi la păstrarea unui aspect ferm, tineresc al pielii, în ciuda trecerii anilor. Condiţia este să consumăm mai frecvent acest fruct deosebit!

   Specialistii de la clinica Dietalia ™ sunt zi de zi langa tine. Află cum te putem ajuta cu sfaturi despre alimentaţia ta zilnică:

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Programul de slăbit

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Programeaza-te