fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Uleiul de muştar presat la rece, util în tratarea bolilor iernii

Ulei de mustar

   Strămoşii noştri au folosit în terapiile populare muştar şi ulei de mustar ca un leac de tip “fierbinte”, foarte utile în tratarea bolilor “reci” care apar şi se agravează cu precădere în sezonul hibernal, precum bolile osteo-articulare (reumatism), lombosciatica şi mai ales infecţiile căilor respiratorii (răceală şi bronşite, unde are un efect de combatere a bacteriilor şi de favorizare a expectoraţiei).

   Puteţi folosi ulei de mustar ca remediu cu efect de încălzire care, în aplicaţiile externe, produce intensificarea circulaţiei locale. Nu trebuie neglijate nici efectele sale de mărire a apetitului alimentar şi de stimulare a digestiei. De altfel, cei mai mulţi dintre noi au observat deja acest lucru atunci când savuroasa pastă de muştar este consumată împreună cu alimente de origine animală care, de obicei, împovărează în mod deosebit organele digestive (carne grasă, preparate obţinute din carne tocată).

   Cultivarea muştarului reprezintă, mai ales în zona de provenienţă, o activitate milenară. La momentul în care romanii se gândeau la realizarea unei strategii privind cucerirea zonelor aurifere din Apuseni aflate în stăpânirea regelui Decebal, muştarul figura deja în repertoriul de reţete al bucătăriilor imperiale.

Folosiţi ulei de mustar rezultat din presare pentru prepararea mâncărurilor bolnavilor cardiaci, deoarece este o sursă bună de acizi omega-3!

   Termenul de ulei de mustar este folosit pentru trei uleiuri diferite ce sunt obţinute din seminţe de muştar: uleiul vegetal rezultat prin presarea seminţelor, uleiul esenţial rezultat prin măcinarea seminţelor urmată de amestecarea lor cu apă şi extracţia uleiurilor volatile prin distilare şi, în fine, uleiul obţinut prin infuzia extractului de seminţe de muştar într-un alt ulei, cum ar fi uleiul de soia.

   Uleiul de muştar se pretează de minune gătitului, în special pentru persoanele cu probleme cardiace, deoarece conţine acizi graşi omega-3 şi omega-6 (linolic şi alfa linolic), într-o raport de 1:10 (rar întâlnit în alte uleiuri). Ca o comparație, în uleiul de floarea-soarelui acest raport este de 1:126.

   Acizii graşi omega-3 menţin elasticitatea vaselor sangvine, previn îmbătrânirea precoce şi protejează sistemul nervos.

   Protecţia oferită de uleiul de muştar împotriva bolilor de inimă e susţinută prin cercetările ce au demonstrat că acesta reduce cantitatea de colesterol rău (LDL), crescând cantitatea de colesterol bun (HDL). De asemenea, alte efecte benefice ale uleiului de muştar sunt justificate de faptul că acesta reduce cantitatea de trigliceride, compuşi ce induc obezitatea, funcţionarea deficitară a rinichilor şi hipotiroidismul.

Putem folosi ulei de mustar pentru conservarea alimentelor

   Pe lângă acizii graşi omega-3 şi grăsimile omega-6, seminţele de muştar au în compoziţie minerale, cum ar fi magneziul şi potasiul, dar şi protide, lipide de calitate superioară ori enzime. Muştarul are remarcabile însuşiri antioxidante datorită vitaminei E, lucru care explică şi marea sa utilitate în conservarea unor alimente perisabile, la fel ca şi piperul, cimbrul sau hreanul. De asemenea, posedă şi virtuţi antiinflamatoare.

   Prin presarea la rece a seminţelor se poate obţine un ulei de mustar care se poate valorifica ca ulei de gătit. Uleiul extras şi condiţionat din brokenul rezultat în urma presării se poate folosi ca un potenţial conservant alimentar. Proprietăţile antimicrobiene ale compuşilor izotiocianaţi, demonstrate în repetate rânduri, aduc un surplus la optimizarea unui proces industrial prin care se poate obţine un conservant natural, folosind ca materie primă seminţele de muştar galben sau brokenul rezultat din presarea la rece a seminţelor de muştar.

Controverse alimentare: este bine sau nu să utilizăm ulei de mustar rezultat prin presare?

   Principiile active din uleiul de muştar gras, adică cel obţinut prin presare, exercită numeroase efecte benefice asupra sănătăţii. În majoritatea ţărilor din lume, uleiul de muştar nu este utilizat în alimentaţia umană, ci mai degrabă este folosit în scopuri terapeutice. Acest fapt e datorat unor compuşi cu efecte negative precum: acidul erucic, glucozinolaţii şi fitaţii. Numeroase cercetări au demonstrat, însă, că, prin tehnici simple (hibridizare, tratament termic cu apă, fermentaţie, coacere, germinare etc.) se pot reduce sau elimina aceşti compuşi, astfel încât seminţele de muştar să poată constitui o bună sursă pentru obţinerea de uleiuri cu proprietăţi deosebite.

 

Specialistii de la clinica Dietalia ™ sunt zi de zi langa tine. Află cum te putem ajuta cu sfaturi despre alimentaţia ta zilnică:

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Programul de slăbit

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414