fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

De ce sa mancam usturoi iarna – sfatul nutritionistilor Dietalia

Usturoi, clinica Dietalia

   Specialistii de la clinica de nutritie Dietalia ne invata beneficiile pe care consumul de usturoi (Alium sativum din Fam. Liliaceae) le aduce sanatatii noastre.

   Usturoiul este originar din Africa şi Asia centrală, iar cultura sa, în Europa, datează încă din Antichitate. De pe atunci, planta era folosită pe scară largă în scopuri alimentare şi terapeutice, fiind socotită un panaceu universal. Tot în timpurile străvechi, egiptenii utilizau mult usturoiul, pentru că se credea că redă vitalitatea, ajută la digestie şi la tratarea hemoroizilor.

   Leacuri băbești cu usturoi

   Popular, usturoiul se mai numeşte şi aniu, ai, baib, ai de grădină, ai de primăvară, ai de vară, ceapă albă, osturoi, pur, scăloi, usturoni, usturoi de primăvară, usturoi de toamnă sau usturoi de vară. În Evul mediu era unul dintre cele mai importante leacuri băbeşti. De obicei, se folosea sub formă de mujdei, în indigestii, dureri abdominale, stări gripale, dureri de cap ori contra viermilor intestinali.

   Mujdeiul preparat cu apă și oțet se bea, adeseori, pe nemâncate ori se trăgeau bolnavii cu el.

   În diareea gravă, se ungea corpul cu usturoi pisat sau se înghiţeau 3 căţei de usturoi şi 3 boabe de piper. Se mai folosea în durerile de măsele, durerile de urechi şi nevralgii. De obicei, se introducea un căţel în urechea din partea dureroasă sau se aplica un tampon de vată îmbibat în suc de usturoi cu ulei. Este şi un bun remediu contra surdităţii.

   Când cineva avea unghii stricate (infecţii fungice), le ungea în fiecare seară cu usturoi pisat. Contra bătăturilor, se ţineau picioarele în leşie de ciucălăi de porumb şi apoi se legau cu usturoi pisat. Bulbul de usturoi, copt în cuptor, se aplica pe furuncule.

   Ca leac contra tusei, se ungeau tălpile picioarelor cu usturoi pisat şi se încălzeau la foc, înainte de culcare. De asemenea, se adăuga, zilnic, în mâncarea celor bolnavi de piept şi de hipertensiune.

   Mujdeiul se dădea pe nemâncate, ca vermifug. În Dobrogea, se pisau 5 căţei de usturoi, se amestecau cu o lingură de hrean ras şi se consumau pe nemâncate, tot în parazitoza intestinală. În alte părţi, se fierbea usturoiul cu iarba limbricilor (Astragalus glycyphyllos), iar acest decoct se dădea copiilor să îl bea.

   Usturoiul în terapeutica naturistă

   Ca acţiune farmaceutică, alicina, garlicina şi produşii săi de oxidare îi imprimă usturoiului o puternică acţiune antimicrobiană, îndeosebi în faringite şi în infecţiile tubului digestiv.

   Usturoiul previne ateroscleroza, este antiseptic intestinal, cardiotonic, bradicardizant, diuretic, anticancerigen, antigutos, stomahic, carminativ, vermifug, febrifug, creşte capacitatea de apărare antivirală şi antimicrobiană, acţionează asupra lipidelor sangvine, ateromului şi presiunii arteriale, previne cancerul digestiv. Usturoiul scade nivelul de colesterol şi trigliceridele.

   Consumul de usturoi are acţiune fibrinolitică, antitrombotică şi imunostimulatoare.

   Usturoiul este indicat în: afecţiuni pulmonare, arteroscleroză, boli infecţioase, astenie generală, astm, ateroame, atonie digestivă, bronşite cronice, cancer, cangrene, diaree, dizenterie, edeme ale membrelor, enterite, flatulenţă, flebite, gripă, gută, hemoroizi, hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, imunitate scăzută, inapetenţă, litiază urinară, micoze cutanate, nevralgii reumatismale şi ale urechilor, oligurie, parazitoze digestive, reumatism, spasm intestinal, spasm vascular, tromboze, tuberculoză, tulburări de circulaţie periferică, tumori, tuse, ulcer varicos şi varice.

   Tratamente cu usturoi

   Usturoiul intră şi în componenţa unor remedii naturiste eficace, uşor de obţinut şi de administrat. În parazitoze, se pun 25 g suc de usturoi în 200 ml lapte şi se consumă zilnic, pe stomacul gol. Tot împotriva paraziţilor intestinali se vor fierbe 20 g de bulbi mărunţiţi, în 500 ml apă, timp de 15 minute. Se strecoară şi se fac clisme câteva zile la rând.

   Contra teniei, se zdrobesc căţeii de la o căpăţână mare apoi se fierb 20 de minute în 200 ml lapte. Preparatul se va bea în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, până la eliminarea teniei.

   Doi căţei de usturoi striviţi se vor pune în 250 ml lapte şi se consumă împotriva problemelor digestive.

   Tinctura de usturoi se foloseşte într-o cură progresivă, crescând zilnic cantitatea administrată cu câte o picătură. Astfel, dacă în prima zi se administrează câte o picătură dimineaţa, la prânz şi seara, a doua zi vom lua o picătură dimineaţa, una la prânz şi 2 seara. A treia zi, luăm o picătură dimineaţa, şi câte două la prânz şi seara. Pe baza acestui model vom creşte cantitatea până ajungem să luăm câte 15-20 de picături, de 3 ori pe zi, la adulţi. Copiii se vor opri la 3 picături, de 3 ori pe zi. apoi, cantitatea va descreşte până se ajunge iar la o picătură, de 3 ori pe zi. Cura se ţine de 2 ori pe an.

   Se mai pot consuma 20-30 picături de tinctură, de 2 ori pe zi, în tuse și hipertensiune. Tinctura se prepară astfel: la 50 g de usturoi curăţat şi pisat vom adăuga 250 ml alcool alimentar de 96 de grade. Se ţine aşa timp de 15 zile, apoi se strecoară. După strecurare, pentru ca tinctura să fie şi mai eficientă, i se mai pot adăuga şi 2 sticluţe de tinctură de propolis.

   În uz extern, usturoiul se utilizează pisat şi se combină cu grăsime ori ulei, rezultând un unguent resorbant al tumorilor albe. Usturoiul, amestecat cu oţet și pus sub un pansament, este bun pentru tratarea bătăturilor. Pentru dezinfectarea plăgilor, folosim o soluţie ce include 10% suc de usturoi şi 1-2% alcool sau comprese cu oţet de usturoi (30 g de usturoi ras, macerat 10 zile în 500 ml oţet). 

   În stările de slăbiciune generală şi astenie folosim, pentru masaj, un amestec din 2 părţi de ulei camforat şi o parte de usturoi.

   Autor: Tomi Tohăneanu, editor la www.revista-tratamente-naturiste.ro

   Redactat de Dr. Frunză Alexandru, clinica Dietalia

 

   Specialistii de la clinica Dietalia ™ sunt zi de zi langa tine. Află cum te putem ajuta cu sfaturi despre alimentaţia ta zilnică:

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Programul de slăbit

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414