Cand sa mancam soia? Afla ce spun nutritionistii!

Citeste despre...
Medicii de la clinica de nutritie Dietalia ne invata cand sa mancam soia, ce avantaje aduce ea sanatatii si in ce afectiuni este recomandata.
Soia (Glycine hispida sau Glycine maxima) este o planta anuala din familia leguminoaselor, utilizata ca planta furajera, dar si in alimentatia umana.
Soia este considerata una din cele cinci seminte sfinte ale Chinei, alaturi de orez, grau, orz si mei.
Din boabele de soia se prepara ulei de soia, tofu (branza de soia), miso (pasta dulce de soia), faina de soia din care se produc harusame (taitei subtiri, transparenti ca sticla).
Preponderent, din soia se obtine asa-numita carne vegetala, un extract de proteine vegetale utilizat ca inlocuitor de carne in preparatele dietetice. Semintele incoltite de soia sunt foarte apreciate ca ingrediente delicate in diverse preparate culinare.
Soia – descrierea plantei
Soia este o planta erbacee anuala legumicola. Ea are radacina pivotanta, lunga pana la 1 metru si cu numeroase nodozitati. Tulpina este erecta, inalta de 30-150 cm, cu perisori aspri, desi si albiciosi-galbui, brun sau rosiatici. Frunzele sunt mari, trifoliate, paroase cu codita lunga. Florile sunt liliachii sau alb-galbui, sunt lipsite de miros si nectar si cresc grupate cate 3-9 in raceme.
Planta infloreste in lunile iulie-august, iar florile se deschid dimineata pana la ora 9.
Boabele de soia au diferite marimi si culoare galbena, verde, rosie sau neagra. Boabele cresc in pastai de forma usor curbata, lungi de 3-6 cm si late de 1 cm, acoperite cu numerosi perisori.
Compozitie chimica:
Soia contine pana la 40% protide (comparativ cu carnea care are doar 15-20%), toti aminoacizii esentiali, lipide, glucide, saruri minerale, enzime, lecitine, rezine, ceruri, vitamine (A, B1, B2, C, D, E), fito-hormoni si lecitina.
Soia in medicina si problemele medicale care ne arat cand sa mancam soia
Soia scade colesterolul si trigliceridele. De aceea, daca ne intrebam cand sa mancam soia, trebuie sa stim ca un consum de 25-50 g pe zi de soia este recomandat persoanelor cu un nivel ridicat al colesterolului in sange. Trebuie avut in vedere, insa, faptul ca soia nu inlocuieste tratamentul standard in caz de hipercolesterolemie, bolnavii trebuind sa continue tratamentul si sa urmeze o dieta sanatoasa cu fructe, legume, seminte, lactate degresate, cereale si carne slaba, fara grasime.
Fitosterolii, lecitina, acizii grasi omega-3 si alte substante din compozitia semintelor de soia impiedica dezvoltarea celulelor canceroase, in special in cazul cancerului mamar. Cu toate acestea, unii cercetatori ne atentioneaza ca in anumite conditii soia ar putea stimula dezvoltarea celulelor canceroase, insa studiile efectuate in acest sens nu au fost inca finalizate.
Soia are un efect extrem de benefic asupra femeilor aflate la menopauza, deoarece planta contine cantitati mari de hormoni fitoestrogeni. Astfel, prin consumul de preparate din soia se reduc simptomele specifice menopauzei (bufeuri, transpiratii excesive etc).
Mai mult, produsele din soia contin calciu si izoflavone, substante care reduc riscul aparitiei osteoporozei si a afectiunilor osoase cu pierderea masei osoase (100 g soia contine 260 mg calciu). In plus, avantajul laptelui din soia este ca el se absoarbe mai usor in organism decat laptele animal si nu contine colesterol.
Unele preparate din soia care nu sunt pasteurizate sau fermentate contin probiotice, care contin bacterii „sanatoase” care protejeaza intestinele, mucoasa gastrica (impotriva aciditatii), controleaza valorile colesterolului, ajuta la sintetizarea vitaminelor si protejeaza organismul impotriva cancerului.
Cand sa mancam soia si cum putem introduce soia in alimentatie
Soia este un aliment complet, foarte digestibil. Ea are rol plastic si stimulator pentru muschi, oase si nervi si este energizant, remineralizant si echilibrant celular.
In alimentatie, soia este recomandata in completarea alimentatiei la copii sau la adultii surmenati, demineralizati sau nervosi. Semintele incoltite (cate 100 g pe zi) si pastaile verzi se consuma in salate, avand o exceptionala valoare nutritiva si terapeutica in combaterea asteniei (contin acid lecitino-fosforic).
Soia este pretioasa si pentru bolnavii de diabet. Faina de soia este de 20 de ori mai bogata in materii grase si de 4 ori mai bogata in azot decat faina de grau. Ea poate fi intrebuintata pentru prepararea painii de casa, taieteilor, maionezei etc. Uleiul de soia este folosit la preparate culinare.
Pentru a afla cand sa mancam soia, este bine sa intrebi un medic specialist in nutritie. In general, soia consumata sub orice forma este un tratament simplu si foarte eficient in afectiunile de mai sus. Boabele sau faina de soia se pot folosi la fiecare masa.
Se poate folosi si laptele de soia. Se inmoaie 150 g boabe la un litru de apa timp de 36 de ore, se separa apoi lichidul de partea maloasa care se reia pentru o noua pulverizare si se amesteca din nou cu lichidul. Se pritoceste si se filtreaza, iar laptele se consuma de preferinta in maxim 24 ore.
Uleiul de soia se foloseste in alimentatie fara alte grasimi timp de minim 15 zile pentru scaderea colesterolului si in afectiunile cardiace, diabet, convalescenta si astenie.
Articol scris de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste