fbpx

Uleiul de catina protejeaza inima, combate inflamatiile si sterilitatea

Ulei de catina

Fa-ti stocul de ulei de catina, un tratament natural extraordinar pentru inima, prevenirea sterilitatii si combaterea inflamatiilor din organism!

Cătina (Hippophae rhamnoides) este un arbust des întâlnit în zonele subcarpatice din Moldova şi Muntenia, pe văile râurilor Teleajen şi Dâmboviţa, dar şi în Delta Dunării. Fiind o specie autohtonă, putem spune, fără teama de a greşi, că fructele sale sunt folosite de milenii în medicina populară.

Gustul acrişor al fructelor de cătină era odinioară foarte apreciat de copiii de la sate. Iar conţinutul lor imens de vitamine aduce extraordinare beneficii oricărui organism în creştere. Acum, lumea a redescoperit beneficiile cătinei iar, în sezon, aceasta este foarte căutată prin pieţe, în stare proaspătă.

Care este modul predilect de procesare al cătinei în gospodărie?

Cătina în amestec cu miere! În acest fel, fructele mici, portocalii sau galbene, se păstrează multă vreme şi ne pot ajuta din toamnă şi până-n primăvară să ne ferim de boli. Şi nu doar de afecţiunile produse de viruşi ori bacterii! Fiindcă fructele cătinei n-ar fi fost supranumite “ginsengul românesc” dacă n-ar fi adus beneficii în 101 afecţiuni. Pe puţin!

De ce este cătina atât de valoroasă?

În momentul de faţă, cătina este utilizată în industria alimentară şi farmaceutică, iar fructele sale, cu un gust acrişor-astringent se recoltează dintr-a doua jumătate a lunii august şi până spre jumătatea lunii octombrie. De la arbustul de cătină, un dar al Domnului, putem folosi nu doar fructele (pentru consum în stare naturală, în ceaiuri, sub formă de siropuri etc.), ci şi frunzele sau scoarţa (care conţin substanţe cu efecte anticancerigene). La rândul său, uleiul de cătină este deosebit de valoros din punct de vedere medical.

Ce ne dăruieşte cătina si de ce e bine sa consumam frecvent ulei de catina?

Fructele acestui arbust conţin un complex de vitamina C (reţineţi… de 10 ori mai multă decât citricele!), vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K, plus o mare cantitate de minerale dintre cele mai necesare, precum calciul, magneziul, fosforul ori fierul. Fructele de cătină se pot utiliza ca tratament adjuvant, în uz intern pentru: afecţiuni capilare, dermatoze, urticarie, herpes, eczeme, cuperoză, acnee şi psoriazis. De asemenea, sunt folosite în reumatism, boala Parkinson, arterite, arteroscleroză, avitaminoze, calculi biliari, cistită, leucoree, constipaţie, convalescenţă, hipoaciditate gastrică, astm, bronşite, infecţii respiratorii, infecţii virale şi TBC de orice natură. Iar lista afecţinilor pe care le ameliorează cătina nu se termină aşa repede! Fiindcă este de folos şi în bolile de rinichi, afecţiunile splinei, hepatitele acute şi cronice, ciroză hepatică, diabet, diaree, dizenterie, boli coronariene, hipertensiune arterială.

Cătina conţine compuşi cu efect anticancerigen şi antitumoral! Fructele de cătină aduc reale beneficii şi în tulburările de durată ale stării afective, precum anxietatea şi depresia. Tot cătina combate anemia, anorexia şi astenia. Este de mare folos în vederea prevenirii şi, în anumite situaţii, a tratării afecţiunilor oftalmologice (miopie, hipermetropie, glaucom, cataractă, infecţii oculare). Reprezintă un adjuvant în bolile manifestate prin imunitate scăzută, în SIDA sau în leucemie. Cătina este foarte utilă persoanelor caracterizate de o sensibilitate crescută faţă de infecţii, dar şi celor afectaţi de disfuncţionalităţi legate de sfera reproductivă (impotenţă, insuficienţă ovariană, micşorarea fluxului menstrual, sterilitate feminină şi masculină).

Foloseste ulei de catina extravirgin pentru a te menţine tânăr(ă)!

Fructele de cătină conţin acid palitoleic, un acid gras foarte important care se regăseşte şi în compoziţia pielii, ajutând la întreţinerea celulelor şi la vindecarea leziunilor. Cătina şi preparatele obţinute din ea, inclusiv uleiul, ajută la detoxifierea ficatului, conferă protecţie împotriva bolilor de inimă şi ajută la combaterea stresului. Fructele de cătină, atât în stare crudă cât şi procesate, au capacitatea de a creşte puterea de apărare nespecifică a organismului împotriva bolilor şi, în plus, încetinesc procesele de îmbătrânire, pe mai multe căi.

Uleiul extravirgin din seminţele de cătină conţine 17% acid oleic, 34% acizi graşi omega-3 şi 31% omega-6. Cercetările ştiinţifice au avut rezultate promiţătoare în tratamentul ulcerului şi bolilor genitale. Uleiul de cătină are efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular şi reglează nivelul de colesterol. Proprietăţile antioxidante ale cătinei o recomandă pentru întărirea sistemului imunitar (unii specialişti consideră că este capabilă să vindece virozele respiratorii şi gripa), sănătatea ochilor şi prevenirea îmbătrânirii, reglarea sistemului endocrin, reglarea nivelului de lipide din sânge şi reducerea inflamaţiilor.

În industria cosmetică se foloseste ulei de catina pentru obţinerea tratamentelor împotriva îmbătrânirii şi regenerării ţesuturilor. Este eficient în tratamentul arsurilor şi escarelor, în dermatite, eczeme, cuperoză, acnee, psoriazis şi arsuri solare.

Extern, se întrebuinţează ulei de catina în tratamentul local al arsurilor termice şi chimice, al degerăturilor, al algodermiilor sau al rănilor cu vindecare lentă (are un efect cicatrizant). Totodată, este un produs natural recunoscut pentru activitatea de protecţie împotriva radiaţiilor solare sau de altă natură.

 

Specialistii de la clinica Dietalia™ sunt zi de zi langa tine daca vrei sa inveti sa mananci sanatos. Afla cum te putem ajuta:

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Programul de slăbit

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.