CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Alimentatia pe perioada primaverii

Alimentatia pe perioada primaverii, recomandata de medicii de la clinica de nutritie Dietalia

Este foarte important sa acordam o atentie sporita la alimentatia pe perioada primaverii, pentru a nu avea probleme cu sistemul. Medicii de la clinica de nutritie Dietalia ne explica acest lucru, prin faptul ca tranzitia de la temperaturile scazute ale iernii la cele moderate ale lunilor martie si aprilie poate afecta organismul.

In anotimpul rece, corpul nostru a fost supus unor presiuni exterioare mai mari (ger, vant, viscol), dar si interne (avand in vedere ca iarna mancam mai putine fructe si legume, care ca se gasesc in cantitati limitate). Aceste aspecte conduc la scaderea nivelurilor de vitamine din organism. Odata cu venirea primaverii, acestea trebuie compensate prin produse naturale administrate pe cale orala si prin consumul crescut de legume si fructe proaspete bogate in vitamine, minerale si oligoelemente cu actiune antioxidanta, cereale si uleiuri vegetale presate la rece. De asemenea, primavara se recomanda sa avem o viata activa, sa facem exercitii fizice si sa evitam abuzul de grasimi animale, margarina, alcool, tutun si sa evitam sa ne expunem la poluanti si radiatii.

Cum sa stimulam imunitatea prin alimentatia pe perioada primaverii

   De un real folos pentru stimularea imunitatii, atat ca profilaxie, cat si ca tratament naturist al numeroaselor afectiuni, este consumul de produse naturale care prin continutul lor au rol de catalizatori in reactiile de producere a anticorpilor in organism. Iata care sunt acestea:

Catina se recomanda in alimentatia pe perioada primaverii

Uleiul de catina este folosit in medicina traditionala pentru o gama larga de afectiuni, incepand de la intarirea sistemului imunitar si pana la boli digestive. Indicat cu precadere in alimentatia pe perioada primaverii, acest miraculos produs are capacitatea extraordinara de a reduce imbatranirea pielii si de a combate ridurile. Motivul este continutul sau bogat in acizi grasi nesaturati esentiali. Conform specialistilor, are o concentratie mare in betacaroten si vitamine liposolubile. Betacarotenul intervine in procesele profunde celulare si in biosinteza imunoglobulinelor, intarind sistemul imunitar.

   Mai mult, uleiul de catina are si un efect pozitiv in tratamentul bolii Parkinson, in parodontoza, dar si in tratamentul depigmentarii pielii produsa ca urmare a bolilor de ficat sau a batranetii.

Uleiul de catina se poate intrebuinta si in cosmetica, fiind un adevarat produs natural pentru pastrarea frumusetii pielii. 

Lecitina se recomanda in alimentatia pe perioada primaveriiLecitina este o substanta naturala, de origine vegetala, prezenta in unele alimente cum ar fi soia. Ea se recomanda in alimentatia pe perioada primaverii pentru o serie de calitati. Lecitina scade colesterolemia, prin convertirea colesterolului si a altor lipide in substante hidrosolubile, usor de eliminat din organism, fiind considerata o substanta care arde grasimile. Ea curata peretii vaselor sangvine si fortifica musculatura cardiaca.

Deoarece alimentatia noastra contine in general o cantitate de grasimi mult peste cea necesara, consumul lecitinei este obligatoriu.

   O alta proprietate importanta a lecitinei consta in faptul ca - in cazul unui consum sistematic - amelioreaza durerile articulare. Lecitina asigura o culoare sanatoasa a pielii, combate caderea parului si previne aparitia diverselor eczeme.

   In cazul persoanelor in varsta, fara pofta de mancare, ea constituie un excelent tonifiant. In plus, din colina - una dintre principalele ingrediente ale uleiului de lecitina - se formeaza in creier acetilcolina, o substanta neurotransmitatoare. Cea de-a doua componenta a lecitinei - inozitolul se gaseste in structura creierului uman, unde se depoziteaza in mari cantitati.

In cazul persoanelor cu boala Alzheimer, lecitina si inozitolul ajuta la imbunatatirea memoriei. Administrata in combinatie cu coenzima Q10 si uleiul de catina, ea contribuie la intensificarea functiilor cerebrale.

Coenzima Q10 este foarte eficienta in lupta organismului impotriva radicalilor liberi si protejeaza impotriva efectelor distrugatoare ale razelor UV la nivelul membranei celulare. Fiind un antioxidant puternic, coenzima Q10 este capabila sa reduca dimensiunea tumorilor canceroase, sa minimizeze urmarile atacurilor cerebrale si vasculare, iar aplicata pe piele penetreaza straturile celulare ale acesteia si o protejeaza de degradarea oxidativa si, deci, de aparitia ridurilor.

Coenzima Q10 poate fi destinata suplimentarii dietei, putand fi folosit in perioada de primavara cu efecte benefice datorate proprietatilor antioxidante, de imbunatatire a proprietatilor sangelui si de crestere a contractilitatii miocardului si a muschilor striati. 

Un plus de sanatate primavara

   Alte alimente care ajuta la imbunatatirea starii de sanatate a organismului in perioada primaverii sunt armurariul, zmeurul, napul, semintele de struguri, spirulina, afinul si amarantul.

Silimarina din armurariu se recomanda in alimentatia pe perioada primaverii Silimarina din armurariu are un efect curativ si de protectie a celulei hepatice. Frunzele si mai ales fructele de armurariu sunt considerate stimulente ale digestiei, colagoge si decongestionante ale ficatului. In SUA, armurariul mai este cunoscut si sub numele de scaietele de lapte, fiind si un tonic psihic extrem de important. Fructele sunt folosite in migrene, urticarii anafilactice, boli infectioase, surmenaj intelectual, rau de mare sau rau de automobil, hemoragii nazale, hemoragii hemoroidale, hemoragii interne (date de fibroame, scleroze, cancere) in hipertrofia splinei si ficatului.

   Extractul de zmeur este bogat in minerale, vitamina C, flavonoide si taninuri. De asemenea, mai contine si acid citric, glicolic sau lactic. 

   Principiile active din frunzele de afin au mai ales rol astringent si bacteriostatic. Datorita compozitiei lui bogate in antioxidanti, extractul de afin este foarte eficient in stimularea rezistentei si diminuarea permeabilitatii vaselor capilare.

   Extractul din seminte de struguri este o combinatie naturala de polifenoli extrasi din samburi de struguri standardizati, continand 97% polifenoli. Acest extract apara celulele nervoase de efectele distrugatoare ale radicalilor liberi, intareste rezistenta capilarelor si a intregului sistem circulator, previne aparitia trombozei si previne infarctul miocardic si cerebral. In plus, semintele de struguri au capacitate antioxidanta mai mare decat vitamina C si vitamina E, ajutand la reducerea tumefactiilor care pot aparea dupa interventii chirurgicale.

   Amarantul este o cereala foarte veche folosita de azteci si incasi. Macinat, amarantul da o faina gustoasa bogata in lizina, o proteina de inalta calitate, fier, fosfor, vitaminele A, E, B si mai mult calciu decat alte cereale (la 1/2 cana amarant exista 60 mg calciu).

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

Articol publicat in revista Tratamente naturiste nr.30

Specialistii de la clinica Dietalia sunt zi de zi langa tine. Află cum te putem ajuta cu sfaturi despre alimentaţia ta zilnică:

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Programul de slabit

Nutritia in afectiuni

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Intrebari frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Programeaza-te