fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Ce mancam cand ne curge nasul, avem secretii nazale abundente si infectii respiratorii de sezon

Alimente cand curge nasul

Afla ce la nutritionisti care sunt cele mai bune alimente cand curge nasul si ce tratamente naturiste putem folosi pentru a reduce secretiile nazale.

Scurgerile nazale abundente nu constituie doar un semn de boală, ci ele sunt un mijloc de protecţie a mucoasei căilor nazale superioare, pe vreme rece.

Mucusul ne protejează contra bacteriilor, a virusurilor, a lezării şi a iritării pe care le pot cauza corpii străini pătrunşi în cavitatea nazală. Producţia abundentă de mucus survine şi atunci când apare o infecţie virală sau bacteriană a căilor respiratorii superioare, situaţie în care, pe această cale, sunt eliminaţi patogenii şi substanţele de prisos ce apar în lupta pe care corpul o duce contra lor.

Rinoreea - cauze şi mecanism de producere

Pe vreme rece, sunt produse cantităţi mai mari de mucus, la nivelul căilor respiratorii. Mucusul secretat de mucoasa căilor respiratorii captează rapid microorganismele patogene şi particulele străine (ex. praful). Mucusul este eliminat fie prin tuse, prin strănut sau prin suflarea nasului, fie ajunge din nazo-faringe în esofag și de acolo în stomac, unde patogenii sunt nimiciţi de către acizii digestivi.

Rinoreea sau producţia masivă de mucus la nivelul mucoasei nazale survine, de obicei, fie în caz de infecţie, fie în cazul unei reacţii alergice. În alergii, mucusul are rolul de a facilita eliminarea particulelor de substanţă iritantă din căile respiratorii.

Producţia abundentă de mucus la nivel nazal ce survine ca urmare a simplei expuneri la aerul rece şi uscat nu este acompaniată de usturimile persistente resimţite în zona postnazală, aşa cum se întâmplă în caz de răceală. Ea dispare grabnic, după ce am ajuns într-o încăpere încălzită.

Mucusul este produs de către mucoasa nazală şi de restul mucoaselor care căptuşesc căile respiratorii, dar şi la nivelul sinusurilor ori al tractului digestiv. Dacă apar blocaje ale mucusului la nivelul căilor de drenare ale sinusurilor, poate surveni sinuzita. Dar tot din pricina unei producţii masive de mucus şi a unor blocaje ale trompelor lui Eustache (ce fac legătura între urechea mijlocie şi nazo-faringe), pot să apară şi otitele.

Alături de alergii, infecțiile sezoniere ale mucoasei nazale sunt principalele cauze ale rinoreei. În sezonul rece, majoritatea covârșitoare a cazurilor de rinoree are la origine infecțiile acute de sezon, în mare parte de sorginte virală. Infecţiile virale care afectează cavitatea nazală generează creşterea volumului de mucus, dar chiar şi cu aceste eliminări masive de mucus ce facilitează înlăturarea patogenilor, a toxinelor și a materiilor de prisos, boala acută nu dispare atât de repede pe cât ne-am dori.

Cele mai bune alimente cand curge nasul

Un prim pas în tratamentul rinoreei este susţinerea organismului în lupta sa cu invadatorii patogeni şi creşterea consumului de lichide şi de fructe şi legume proaspete. Nu vom folosi antibiotice decât dacă există certitudinea unei infecţii bacteriene, deoarece acestea nu au niciun efect contra virusurilor.

Atât în scop preventiv (în perioadele de epidemie), cât și pentru a facilita o mai grabnică vindecare atunci când deja au apărut primele semne de infecție virală de sezon, ar fi bine să reducem sau să evităm consumul de zahăr, îndulcitori artificiali și cereale. Zahărul reduce capacitățile defensive ale sistemului imunitar.

Pentru fortificarea sistemului imunitar și în scop preventiv putem consuma alimente fermentate, cum ar fi iaurtul şi legumele murate. Nucile de cocos ori untul de cocos au, şi ele, un efect de susţinere a imunităţii, la fel ca şi ciupercile medicinale (shiitake, reishi). Efectele benefice ale ciupercilor medicinale sunt datorate beta-glucanilor.

Tratamente naturiste pentru rinoree

Inhalaţiile cu abur nu au un efect de suport al imunităţii, dar, în schimb, ele ne ajută, în caz de gripă şi răceală, să respirăm mai uşor, să ne degajăm căile respiratorii de mucusul vâscos şi abundent. Aburul cald care pătrunde în căile respiratorii uşurează efortul respirator, decongestionează şi calmează inflamaţiile, mai ales dacă pentru inhalaţii se folosesc aburii proveniţi de la infuziile obţinute din plante medicinale, precum muşeţelul sau cimbrişorul.

Propolisul are calitatea de a distruge o serie de organisme patogene. Practic, prin compușii conţinuți, este un antimicrobian cu spectru larg. În plus, propolisul conţine apigenină şi acid cafeic, două substanţe cu efecte de susţinere a răspunsului imunitar.

Usturoiul şi ceapa combat atât virusurile, cât şi un mare număr de bacterii şi de fungi.

Vitamine din alimente cand ne curge nasul

Vitamina C este una dintre vitaminele (cu rol antioxidant) a căror lipsă (chiar și moderată) poate duce la creșterea vulnerabilității la infecțiile virale, prin reducerea capacității de ripostă imunitară. Suficiența vitaminei C poate diminua durata simptomelor specifice infecțiilor respiratorii (printre care se numră și producția abundentă de mucus).

Kiwi este unul dintre fructele care conțin vitamina C din belșug, alături de polifenoli, carotenoizi și folați. Consumul zilnic al acestui fruct a fost în măsură să diminueze durata și intensitatea simptomelor comune de răceală, mai cu seamă la pacienții în etate. Alte surse valoroase de vitamina C sunt broccoli, papaya, citricele, varza (crudă), roșiile, cătina.

Vitamina D lipsește unui foarte mare număr de oameni. În mod normal vitamina D este sintetizată prin expunererea pielii la lumina solară, dar în sezonul rece razele soarelui sunt slabe, iar ziua este suficient de scurtă pentru a-i văduvi pe cei mai mulți dintre noi de vitamina D pe care ar fi putut-o căpăta prin expunerea la soare. Vitamina D se găsește în produsele de origine animală. Cei care optează pentru suplimentare ar trebui să folosească vitamina D3. Un aspect important de care trebuie să ținem seama atunci cand luăm suplimente cu vitamina D este și necesitatea consumării unor suplimente cu vitamina K2. În lipsa vitaminei K2, vitamina D în exces poate avea efecte nedorite (depuneri de calciu la nivelul pereților arteriali).

Zincul este un oligoelement vestit pentru capacitatea de a fortifica sistemul imunitar. El este direct implicat în dezvoltarea acelor celule imunitare responsabile de combaterea invadatorilor bacterieni şi virali. Zincul participă şi la producerea unor enzime cu însuşiri antioxidante, în corpul uman. Nici nu este de mirare că deficitul de zinc, ce îi afectează pe neştiute pe atâţia dintre noi, are ca efect sporirea vulnerabilităţii la infecţiile acute. Mai cu seamă în sezonul hibernal sau la începutul primăverii.

Suplimentele cu zinc, luate în primele 24 de ore de la debutul simptomelor de infecţie virală a căilor respiratorii superioare, pot reduce durata şi severitatea acesteia. Totuşi, cel mai bine este să ne procurăm zincul printr-o dietă adecvată, în cadrul unei strategii de prevenire a bolilor infecţioase. Printre alimentele bogate în zinc se numără varza, spanacul, portocalele, sfecla roşie, seminţele de dovleac, caju, semințele de susan, iaurtul, lintea.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.106

Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat in care inveti cele mai bune alimente cand curge nasul

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414