fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Umflarea mainilor si edemul periferic. Alimente si tratamente naturiste contra edemelor

Alimente care previn edemele

Afla de la medici care sunt cele mai bune tratamente naturiste si alimente care previn edemele (acumularea de lichid in tesuturi)!

Una dintre cele mai des întâlnite cauze ale umflării mâinilor şi a picioarelor este retenţia de lichid în ţesuturi. Edemele au la origine, în cele mai multe cazuri, probleme de circulaţie limfatică şi venoasă.

Printre cele mai frecvente tipuri de edem se numără edemul periferic (la nivelul picioarelor), edemul cerebral şi edemul ocular. Tumefierea se poate ivi subit, dar de foarte multe ori ea parcurge o evoluţie mai înceată.

Cum se produce acumularea de lichid în ţesuturi?

În mod normal, lichidele în surplus sunt preluate în timp util şi sunt redistribuite în corp sau sunt eliminate pe cale urinară (sau prin sudoare). Dacă există probleme patologice la nivel venos sau dacă inima nu funcţionează aşa cum s-ar cuveni, de exemplu din pricina insuficieţei cardiace, transferul de lichide se va face cu încetineală, cu randament scăzut. Astfel apar edemele, cele care fac mâinile, gambele, gleznele sau alte porţiuni ale corpului să se tumefieze.

Unele cazuri moderate de edem pot avea la origine consumul excesiv de sare, graviditatea ori fixitatea posturii corpului sau a poziţiei membrelor pentru un lung interval de timp (afectându-i pe cei cu ocupaţii sedentare). Alteori, edemul poate fi o manifestare ce precede menstruaţia.

Evacuarea promptă a surplusului de apă din organism este dependentă de buna stare a sistemului urinar. De aceea, şi unele boli ale rinichiului pot determina, de asemenea, o retenţie de lichid, care să ducă la umflarea membrelor.

Cauzele umflării mâinilor şi a picioarelor

Insuficienţa venoasă cronică, afecţiune în care valvele venelor sunt slăbite sau deteriorate, determină stagnarea fluidului în ţesuturi şi tumefierea acestora. La rândul său, insuficienţa cardiacă, o cauză destul de frecventă de edem, poate surveni atunci când inima îşi reduce capacitatea de a pompa sângele, astfel că acesta va stagna la nivelul ţesuturilor. Uneori, fluidul se acumulează în plămâni, rezultând edemul pulmonar.

Edemul produs de către afecţiunile renale este adeseori de tip periferic, afectând însă şi zona care înconjoară ochii. Există o mulţime de alimente care conţin mari cantităţi de sodiu care agravează edemele, chiar dacă gustul lor sărat nu-i evident. Pâinea ori produsele de panificaţie, mezelurile şi brânzeturile conţin, adesea, cantităţi însemnate de sare de bucătărie.

Pe parcursul sarcinii, în corpul femeii se produc în cantităţi mai mari hormoni care, printre altele, favorizează retenţia de lichide. De altfel, multe dintre femeile gravide se plâng de umflarea feţei, a mâinilor şi a membrelor inferioare. Totodată, la gravide, sângele se coagulează mai lesne, crescând, în acest mod, riscul de tromboză venoasă profundă, una dintre cauzele de edem. La rândul său, eclampsia, care apare din pricina creşterii peste măsură a tensiunii arteriale la gravide (în ultimele luni de sarcină), poate cauza tumefieri şi edeme.

Umflarea mâinilor şi formele de edem periferic produse de retenţia de lichide pot fi consecinţe ale unor lipsuri nutriţionale, fiind incriminate lipsa vitaminelor B1, B6 şi B5. Implicat poate fi şi nivelul redus de albumine, determinat de bolile renale.

Persoanele cu artrită se confruntă adeseori cu umflarea membrelor şi ale încheieturilor, dar acest fenomen are un alt mecanism de apariţie decât retenţia de lichid. În artrita reumatoidă intervine o puternică inflamaţie a unor ţesuturi articulare (membrana sinovială), cu deteriorări severe ale articulaţiilor.

Medicamente care provoacă edeme

Din păcate, edemele pot fi pricinuite chiar de către medicaţie! Printre medicamentele care produc umflarea mâinilor sau a picioarelor se numără unele produse farmaceutice prescrise diabeticilor, estrogenii şi alte preparate pe bază de steroizi, medicaţia folosită contra hipertensiunii sau antiinflamatoarele non-steroidiene.

Orice medicament care conţine estrogen poate cauza retenţie de lichide. Prin urmare, anticoncepţionalele intră în această categorie. În perioada care precede menopauza, fluctuaţiile unor hormoni pot să determine retenţia de lichid, după cum şi terapia de substituţie hormonală, aplicată după instalarea menopauzei, poate favoriza edemele.

Concomitent cu tratamentul adresat strict afecţiunii care a generat edemul periferic, medicul poate prescrie diuretice. Acestea determină creşterea producţiei de urină, iar surplusul de lichid este evacuat. Totuşi, diureticele nu sunt adecvate pentru anumite persoane, cum ar fi femeile însărcinate sau pentru pacienţii care suferă de insuficienţă venoasă cronică, la care s-ar putea produce deteriorări suplimentare ale valvelor din componenţa venelor.

Multe dintre edemele provocate de medicamente apar prin mecanismul creşterii presiunii în vasele capilare. Nici în aceste cauze diureticele nu sunt o opţiune valabilă!

Variatiile de temperatura si eforturile fizice pot provoca edeme

Trebuie spus că nu întotdeauna umflarea bruscă a mâinilor sau picioarelor e consecinţa unei probleme medicale. Este bine de ştiut că, în cazul unor eforturi fizice puternice şi de durată, survine intensificarea circulaţiei sangvine şi vasodilataţia, ceea ce poate face extremităţile să devină, momentan, puţin mai mari decât de obicei.

La persoanele predispuse, căldura ambientală combinată cu activitatea fizică pot genera, în combinaţie, apariţia unor tumefieri moderate la nivelul membrelor. Aici, tumefacţia este moderată şi se retrage rapid, în urma repausului. Explicaţia este că atunci când temperaturile sunt ridicate, în special vara, poate avea loc o diminuare a capacităţii corpului de a evacua fluidele din spaţiile interstiţiale.

Evita sarea, ai grija de greutatea corporala si consuma alimente care previn edemele!

Pe lângă reducerea drastică a consumului de sare, pacienţilor cu edeme li se recomandă să scadă în greutate. In plus, ei trebuie să aibă o activitate fizică zilnică (exerciţiu aerob) si să nu stea prea multă vreme în poziţii ce favorizează edemele (vor evita statul jos prelungit). Să evite temperaturile ridicate (expunerile prelungite la soare, sauna, băile fierbinţi) şi să se protejeze corespunzător de temperaturile scăzute.

Edemele se pot diminua ţinând membrul afectat mai sus de nivelul inimii, în timpul repaosului. Uneori, poate fi de folos un masaj blând, care stimulează circulaţia sangvină şi redistribuirea surplusului de lichid.

Ori de câte ori apar edeme în mod repetat, iar cauza lor nu e cunoscută, vor fi efectuate investigaţii medicale, pentru elucidarea cauzelor acestor manifestări. Cauzele reale ale umflării recurente a membrelor sunt stabilite pe baza unor investigaţii complexe. Acestea includ analize ale sângelui, ale urinei, examinarea stării inimii, vaselor de sânge, a ficatului, a rinchilor etc.

Alimente care previn edemele

Tinctura de usturoi (Allium sativum) este unul dintre cele mai bune alimente care previn edemele. Se prepară astfel: 50 grame de bulbi de usturoi zdrobiţi se amestecă cu 250 ml alcool alimentar. Amestecul se ţine la macerat vreme de 14 zile. În scop terapeutic, se iau câte 20 picături, de 2 ori pe zi. Zilnic se consumă 2-3 căţei de usturoi, împreună cu alimentele.

Decoctul de fasole (Phaseolus vulgaris) se obţine adăugând 3 linguri de teci de fasole uscate, mărunţite, la 750 ml de apă rece. Amestecul se fierbe 20 minute la foc mic. Se lasă la răcit şi se bea pe parcursul zilei în trei reprize, dimineaţa, la prânz şi seara, în edemele ce survin din pricina bolilor renale.

Sucul de varză (Brassica oleracea) se consumă zilnic, câte 1-2 pahare. Se vor efectua aplicări de foi de varză proaspăt strivite pe zonele afectate de către edeme.

Pătrunjelul (Petroselinum crispum) se consumă ca atare, dimineaţa, pe stomacul gol. Din sucul de pătrunjel (preparat din frunze şi rădăcini), obţinut cu ajutorul unui storcător electric, se beau 100-200 de ml zilnic în edemele care au la origine afecţiunile renale şi pe cele ale inimii.

Sucul de dovleac (Curcubita pepo) este util în edemele determinate de către insuficienţa cardiacă. Sucul se obţine din 500 g miez de dovleac (ajuns la maturitate), obţinut cu ajutorul storcătorului electric. Sucul se consumă zilnic, cu înghiţituri mici, fără a lăsa să treacă mult timp de la extracţie.

Decoctul de praz este util în edeme. Se prepară într-o formă concentrată.  Rădăcinile de praz se vor toca mărunt. Se adaugă o cantitate egală de apă, iar amestecul se fierbe 20-30 minute la foc mic. Se consumă după ce s-a răcorit. Se beau 3 căni pe zi.

Tratamente naturiste contra edemelor

Infuzia de mătase de porumb are însuşiri diuretice. Pentru preparare se vor adăuga 2 linguri de mătase de porumb la 200 ml de apă clocotită. Se infuzează vreme de 15 minute. Se bea, la fiecare 2-3 ore, câte o lingură de ceai.

Decoctul de coada calului se obţine adăugând 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml de apă. Se fierbe vreme de 15 minute. Ceaiul se bea pe parcursul zilei, în edemele care apar în mod repetat din cauza insuficienţei cardiace.

Infuzia de nuc (Juglans regia) se prepară adăugând o linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat vreme de 15 minute şi se beau 1-2 căni pe zi, în edemele de origine renală.

Decoctul de leuştean se obţine adăugând o linguriţă de pulbere de rădăcină la 200 ml de apă. Se va fierbe 10-15 minute la foc mic. Se vor bea 1-3 căni pe zi. Remediul are o acţiune diuretică, fiind util în edemele cauzate de către afecţiunile inimii şi rinichilor.

Nalba de pădure (Malva silvestris) se fierbe cu tot cu rădăcină. Apoi, planta se aplică, sub formă de cataplasmă, pe locul afectat de edem şi se bandajează pe deasupra. Este un remediu util în edemele periferice.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.105

Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat bazat pe alimente care previn edemele

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414