fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Consumul de mere previne oxidarea colesterolului rău şi apariţia aterosclerozei

Merele sunt alimente care previn ateroscleroza

Nutritionistii au efectuat un studiu care arata ca merele se incadreaza in lista de alimente care previn ateroscleroza si oxidarea colesterolului rau.

Există mai multe moduri în care merele participă la reducerea nivelului colesterolului „rău” (LDL). Astăzi vom discuta despre un efect protector mai puţin cunoscut. S-a dovedit că, atunci când se combină cu radicalii liberi, având loc o reacţie de oxidare, colesterolul LDL capătă o capacitate încă şi mai pronunţată de a determina inflamaţii şi distrugeri ale ţesuturilor.

R. DiSilvestro, profesor de nutriţie la Ohio State University, explica urmatoarele. După momentul în care are loc oxidarea colesterolului LDL, apar condiţii pentru a debuta şi ateroscleroza. Acesta este un fenomen patologic prin care arterele devin dure, inflexibile. Dar, surprinzător, consumul de mere ar putea reduce riscul apariţiei procesului oxidării colesterolului LDL. Ar putea fi suficient chiar şi consumul unui măr pe zi, vreme de o lună, pentru a beneficia de acest efect.

Studiul care explica de ce merele sunt alimente care previn ateroscleroza

Pe de altă parte, la Florida State University, s-a arătat că, la femeile vârstnice care au consumat mere proaspete în fiecare zi, a avut loc o reducere cu peste 20% a nivelului colesterolului LDL într-o perioadă de o jumătate de an.

R. DiSilvestro a remarcat, aşa cum reiese din studiul dat publicităţii în „Journal of Functional Foods”, că introducerea merelor în dietă a dat rezultate net superioare în prevenirea oxidării colesterolului LDL. Asta comparativ cu folosirea altor produse vegetale foarte bogate în antioxidanţi, cum ar fi curcuma, extractul de tomate sau ceaiul verde. S-a mai observat şi că polifenolii extraşi din mere nu determinau efecte tot atât de puternice precum oferea simplul consum al merelor crude. Se pare că substanţele active sunt utilizate mai bine, în organism, atunci când este consumat fructul ca atare. Acest lucru se explica deoarece în conţinutul acestuia mai sunt prezente şi alte substanţe (minerale, vitamine, oligoelemente, enzime) care susţin efectele indicate mai sus.

Alte studii au arătat utilitatea merelor în diminuarea frecvenţei şi a intensităţii manifestărilor comportamentale specifice demenţei senile, în menţinerea sănătăţii cardiovasculare, în prevenirea cancerului de colon sau a îngrăşării excesive.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.105

Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414