fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

O substanţă din pătrunjel poate ajuta pacienţii cu Parkinson sau Alzheimer

Apigenina din patrunjel utila in Alzheimer si Parkinson

Afla rezultatele unor studii prin care cercetatorii au descoperit ca apigenina din patrunjel poate ajuta la tratamentul unor boli neurologice grave.

   Un studiu recent arată că simplul fapt de a consuma câteva fire de pătrunjel după o masă copioasă ar putea să ne ajute atât la digestie, cât şi ar putea aduce beneficii consistente creierului. Cercetarea l-a avut ca autor pe S. Rehen (de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro şi de la Institutul D'Or pentru Cercetare şi Educaţie).

Pătrunjelul, dar şi alte plante folosite drept condimente, cum ar fi cimbrul, au în conţinutul lor o substanţă numită apigenina. Acest compus susţine procesul de formare a celulelor nervoase la nivelul creierului uman şi facilitează formarea unor conexiuni între ele.

In ce alimente se mai gaseste apigenina?

   Apigenina se mai găseşte şi în ţelină ori în muşeţel. Ea este o substanţă foarte promiţătoare ca mijloc de tratament al unor afecţiuni neurodegenerative. Acest fapt se arată în rezultatele studiului lui S. Rehen, publicate în „Advances in Regenerative Biology”. Pacienţii diagnosticaţi cu Parkinson, cu Alzheimer ori chiar cei care au primit diagnosticul de schizofrenie ar putea să se bucure de apreciabile beneficii, dacă aceste rezultate vor fi valorificabile.

Descrierea studiului

   Anterior, studiile efectuate asupra animalelor au arătat că substanţele aflate în acelaşi grup de flavonoide ca şi apigenina pot furniza deosebite beneficii pentru funcţia de memorare şi capacitatea de învăţare. Flavonoidele posedă un ridicat potenţial de a susţinere a funcţiilor cognitive şi de stimulare a funcţionării creierului.

Conform observaţiilor, apigenina a facilitat transformarea celulelor stem umane în neuroni în doar 25 de zile. Acest efect nu a putut fi observat şi în absenţa acestui compus. Celulele stem deţin aptitudinea de a se preschimba în variate tipuri de celule cu rol funcţional.

   De asemenea, neuronii supuşi contactului cu apigenina au dezvoltat sinapse mai solide, mai complexe, comparativ cu ceilalţi neuroni. Rehen afirmă că „puternicele conexiuni între neuroni sunt vitale pentru o funcţionare satisfăcătoare a creierului uman, pentru consolidarea memoriei şi pentru învăţare”. El a mai ţinut să specifice că ”flavonoidele sunt prezente în mari cantităţi în unele alimente şi putem anticipa că o alimentaţie în care ele abundă poate susţine formarea neuronilor, dar şi felul în care aceştia comunică între ei”.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.105

Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414