fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Incaruntirea timpurie. Care sunt cauzele albirii parului si cum o incetinim?

Alimente care previn albirea parului

Medicii de la Clinica de nutritie si wellness Dietalia ne arata o serie de tratamente naturiste si de alimente care previn albirea parului.

Părul alb este asociat de majoritatea dintre noi cu bătrâneţea. Involuntar, primul gând pe care îl avem atunci când observăm că unui cunoscut încep să îi răsară „ghiocei” pe la tâmple este că trecerea anilor începe să îşi spună cuvântul.

Printre noi sunt destule persoane care, la 40 de ani, au părul mai cărunt decât părinţii lor. Mai mult, există suficienţi tineri de 20 de ani care au început deja să încărunţească.

Cum mascam parul carunt?

La doamne şi domnişoare, vopsirea ori decolorarea părului într-o nuanţă cu multe tonuri mai deschisă sunt cele eficiente moduri de a masca nedorita înmulţire a firelor de păr alb. Inconvenientele acestor procedee sunt binecunoscute, însă. Culoarea reală a părului devine vizibilă la rădăcini în doar 1-3 săptămâni. Iar aplicarea vopselei sau a decolorantului, plus tratamentele de fortificare a părului agresat de chimicale necesită cheltuieli suplimentare de timp şi bani. În plus, decoloranţii, vopselele şi nuanţatoarele conţin chimicale care pot determina reacţii alergice. Iar acestea se pot acumula, cu timpul, în organism, afectând unele organe, precum ficatul.

Mai există şi „soluţii naturale” pentru decolorarea părului (zeama de lămâie, decoctul de muşeţel). Altele sunt utile pentru obţinerea unor tonalităţi mai închise (fiertura de coji de nucă). Chiar dacă acestea pot avea o oarecare utilitate (nu foarte mare) în încercările de a ascunde firele albe de păr răzleţe, sunt total ineficiente în cazul unui păr încărunţit masiv.

Uneori, firele de păr încărunţit pot fi dificil de colorat chiar şi cu unele dintre vopselele de păr convenţionale, din comerţ. Asta deoarece culoarea iniţială iese la iveală, în cazul firelor albe, după doar 3-5 spălări.

Albirea părului este un proces de neoprit, odată ce s-a declanşat. Însă, există situaţii în care se poate interveni asupra cauzelor încărunţirii timpurii, încetinind-o printr-un aport satisfăcător de vitamine şi modificarea modului de viaţă.

De ce încărunţim înainte de vreme? 

Albirea părului la vârste tinere nu este rară. Nici măcar la adolescenţi. Vârsta la care părul începe să albească este determinată de ereditate. Dacă părinţii şi bunicii tăi au albit devreme, ai şanse mari ca şi ţie să ţi se întâmple acelaşi lucru.

Încărunţirea timpurie se produce dintr-o mulţime de motive, de la stres la o alimentaţie sărăcăcioasă. Dar, de cele mai multe ori, este incriminabilă producţia insuficientă de melanină (pigmentul ce îi conferă părului culoarea sa).

Atunci când la rădăcina firului de păr nu se mai produce suficientă melanină şi vine sorocul ca respectivul fir de păr să cadă, în locul său va răsări un fir de păr nou şi... complet alb. Când procesul acesta se repetă la din ce în ce mai multe fire de păr, încărunţirea devine vizibilă... Chiar dacă respectiva persoană nu este bătrână din punct de vedere biologic.

La nivelul foliculilor sunt prezente celule stem care, pe parcurs, evoluează, devenind melanocite. Acestea sunt celule care produc două tipuri de melanină, din combinaţia cărora rezultă toate nuanţele naturale ale părului. Încărunţirea survine după împuţinarea severă a acestor celule sau ulterior reducerii producţiei de pigment.

Încărunţirea precoce a părului poate fi cauzată şi de tulburări ale activităţii tiroidei, de lipsuri vitaminice, de lipsa anumitor oligoelemente (iod, cupru), de dieta improprie, de stres ori de stilul de viaţă dezordonat.

Ce impact au vitamina B12, stresul, alcoolul, tutunul si cafeaua?

Viaţa modernă ne oferă o mulţime de facilităţi, dar şi o cantitate imensă de stres. Este un tip de stres de lungă durată, ce nu era prezent într-o măsură la fel de mare şi în viaţa înaintaşilor noştri, la care predominau temerile de moment. De aici şi expresia folosită încă din vechime: „a scoate peri albi”. Mai rar, încărunţirea se poate produce subit, chiar peste noapte, sub impactul unui şoc emoţional.

O cauză a albirii părului poate fi carenţa de vitamină B12. Aceasta este produsă fie prin incapacitatea sistemului digestiv de a o asimila din hrană, fie prin insuficienţa sau lipsa acesteia din alimentele consumate. Vitamina B12 nu se găseşte în plante, ci doar în produsele de origine animală (ouă, lapte, brânză, peşte) şi, prin urmare, veganii sunt mai expuşi, pe termen lung.

Albirea precoce a părului poate fi cauzată de către un stil de viaţă dezordonat şi marcat de grave vicii, precum consumul excesiv de alcool, fumatul sau folosirea stupefiantelor. Se pare că vinovate pentru încărunţirea înainte de vreme ar putea fi şi abuzul de cafea, de condimente picante sau de alimente prăjite.

Alimente care previn albirea parului

Se poate face ceva pentru oprirea încărunţirii părului? Ca să fim realişti, în momentul de faţă nu există soluţii prin aplicarea cărora să fie complet oprită sau reversată încărunţirea părului. La fel de adevărat este, însă, că albirea părului poate fi încetinită. Cum? Prin adoptarea unor obiceiuri de viaţă benefice şi prin evitarea exceselor ori a obiceiurilor dăunătoare, care ne îmbătrânesc prematur, accelerat şi vizibil.

Înlocuieşte băuturile carbogazoase pline de zahăr cu sucuri de legume! Sucul de ţelină şi sucul de morcov se pot dovedi excelente alimente care previn albirea parului. Ele sunt de ajutor în prevenirea răririi şi a încărunţirii acestuia. Sucul de iarbă de grâu pote fi folositor, de asemenea, în preîntâmpinarea albirii podoabei capilare.

Consumul unor proteine de calitate, care conţin toţi aminoacizii esenţiali, poate ajuta la încetinirea procesului de încărunţire a podoabei capilare. Cerealele germinate, nucile, alunele, fasolea, năutul, soia, lintea şi lactatele sunt bogate surse de proteine.

Consumaţi alimente care previn albirea parului, care sunt bogate în vitamina A, în complexul B, în cupru şi în fier! Fructele de culoare galbenă (sau portocalie), roşiile, dovleacul, morcovii, pătrunjelul, spanacul, germenii de grâu şi iaurtul sunt surse de vitamina A, în vreme ce seminţele de floarea-soarelui, spanacul şi pătrunjelul ne furnizează fier organic.

Vegetalele constituie sursa primordială de nutrienţi. Ele conţin cele mai multe dintre elementele necesare pentru menţinerea unei bune stări de sănătate şi pentru prevenirea îmbătrânirii. De aceea, nu este de mirare că vegetalele au şi o acţiune de întârziere a încărunţirii, prin substanţele utile pe care le oferă.

Unele vegetale, cum ar fi conopida, spanacul, cartofii dulci, morcovii, conţin substanţe care contribuie la menţinerea sănătăţii pielii scalpului.

Tratamente naturiste si alte alimente care previn albirea parului

Frunzele de ţelină sunt de ajutor în prevenirea albirii părului. Ele au un continut abundent de cupru, zinc, fier şi biotină. Ele pot fi adăugate la salate, în stare crudă şi bine tocate, cu tije cu tot.

   Conopida conţine cantităţi însemnate de vitamine din complexul B. Printre acestea se numără niacina, riboflavina, tiamina şi vitamina B6. Deficitul de vitamine din complexul B este implicat şi în încărunţirea accelerată a părului. În schimb, suficienţa acestor nutrienţi contribuie la producerea necesarului de melanină.

Cartofii dulci sunt bogaţi în caroten şi în vitamine cu efect antioxidant. Consumaţi de 2-3 ori pe săptămână, cartofii dulci ne ajută să ne păstrăm desimea părului, previne îngrăşarea sa şi formarea mătreţii.

Spanacul conţine beta-caroten, vitamina C şi acid folic. Consumul de spanac poate preîntâmpina o producţie abundentă de sebum (ce afectează sănătatea părului). Prin substanţele benefice pe care le furnizează, contribuie la îmbunătăţirea microcirculaţiei scalpului.

Pentru prevenirea albirii premature a părului se foloseşte şi uleiul de cocos, pentru masarea scalpului. Se insistă cu masajul la rădăcinile firelor de păr. Masajul scalpului cu ulei de cocos va fi efectuat seara, iar părul va fi spălat a doua zi dimineaţa. Uleiul de cocos furnizează nutrienţi esenţiali şi ţine în frâu procesul de încărunţire. In plus, masajul îmbunătăţeşte aportul de sânge la nivelul pielii capului.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.104

Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat bazat pe alimente care previn albirea parului.

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414