fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Afinele ar putea fi un remediu pentru placa bacteriană de la nivelul gingiilor, cea care produce tartrul dentar

Alimente care elimina tartrul dentar

Afinele ar putea fi excelente alimente care elimina tartrul, deoarece au fost eficiente in prevenirea formării peliculei bacteriene cauzatoare.

Pe măsură ce cunoaşterea medicală se dezvoltă, devenim tot mai conştienţi că afecţiunile gingivale nu primejduiesc doar sănătatea bucală. S-a dovedit deja că ele se află în legătură cu creşterea riscului de boală Alzheimer, dar şi că îmbunătăţirea sănătăţii gingivale va atrage reducerea riscului apariţiei patologiei cardiace.

Atunci când afecţiunile gingivale au cauze bacteriene şi prezintă un risc pronunţat de agravare, de producere a unor complicaţii, devine necesară administrarea antibioticelor.

Despre ce alimente care elimina tartrul vorbim?

În momentul de faţă, cercetătorii se află pe punctul de a elabora un tratament care previne formarea plăcii bacteriene, care determină o bună parte din afecţiunile gingivale. Ingredientele principale pentru acest remediu sunt afinele sălbatice. Noile observaţii au fost publicate în „Journal of Agricultural and Food Chemistry” şi constituie rodul muncii unui colectiv de cercetare de la Universitatea Laval, Canada.

Foarte multe persoane sunt afectate de inflamaţii gingivale sau de gingivită. Acestea sunt cauzate de placa bacteriană. Persistenţa inflamaţiei conduce, în timp, la afecţiuni ale gingiei, ale parodonţiului. Dacă placa bacteriană nu e înlăturată printr-o igienă bucală adecvată şi prin îngrijiri stomatologice, se va forma un depozit dur, numit tartru dentar. Acesta nu poate fi îndepărtat cu ajutorul periajelor efectuate la domiciliu, ci numai prin tratamente profesionale.

Conform datelor puse la dispoziţie de către Centrul pentru Controlul Bolilor (SUA), aproape jumătate dintre cetăţenii americani de peste 30 de ani suferă, într-o anumită măsură, de afecţiuni ale parodonţiului. În cazuri severe e necesară administrarea de antibiotice, pentru stăvilirea proliferării bacteriilor. Însă şi antibioticele au neajunsurile lor. De aceea, oamenii de ştiinţă au examinat în ce măsură se poate face apel la calităţile antibacteriene ale unor substanţe naturale.

Fusobacterium nucleatum este o bacterie puternic implicată în apariţia afecţiunilor gingivale. Pentru a combate acest agent patogen s-a folosit un extract obţinut din afine sălbatice (Vaccinium angustifolium), care conţin cantităţi mari de polifenoli. Rezultatele au fost foarte încurajatoare! S-a dovedit că substanţele active conţinute de extractele de afine au fost eficiente în stoparea proliferării bacteriilor şi în prevenirea formării peliculei bacteriene care stă la originile tartrului.

Rezultatele studiilor

În testele efectuate asupra macrofagelor pe parcursul cărora s-au folosit extracte de afine bogate în polifenoli, aceştia s-au dovedit folositori în blocarea căilor moleculare care făceau posibilă funcţionarea mecanismelor inflamatorii. De specificat este că macrofagele sunt o specie de celule imunitare cu un rol în producerea inflamaţiilor.

Pelicula bacteriană (biofilmul) ce precede formarea plăcii bacteriene are în compoziţie o serie de substanţe pe care le produc bacteriile şi care le ajută pe acestea să adere la suprafeţele dentare. Oamenii de ştiinţă au concluzionat că atât efectele antibacteriene, cât şi cele antiinflamatoare fac din polifenolii oferiţi cu mare generozitate de afinele sălbatice candidaţi promiţători pentru realizarea unor remedii menite a preveni şi combate afecţiunile gingivale.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.106

Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat pe baza de alimente care elimina tartrul dentar

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.