fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Exista o zona pe Terra unde cancerul mamar apare foarte rar. Afla ce mananca acele femei!

Alimente pentru cancerul mamar

Cercetatorii au aflat ce alimente pentru cancerul mamar consuma locuitoarele dintr-o zona de pe glob unde aceasta boala este foarte rara.

   În ultimii 7 ani numărul de cazuri de cancer mamar a crescut cu 20%. Însă există o regiune de pe glob unde incidenţa acestei maladii este foarte mică.

Statistic, cancerul mamar apare mai rar la femeile din zona mediteraneană, comparativ cu situaţia din Statele Unite şi din alte zone din Europa. Se pare că motivul este alimentaţia avută de femeile din ţările respective.

Beneficiile pe care le are dieta mediteraneană au fost explicate în cadrul studiului „Lyon Diet Heart Study”. Acesta a aratat o diminuare a frecvenţei bolilor cardiovasculare, dar şi o diminuare a riscului general de cancer. Combinarea, în cadrul aceleiaşi diete, a mai multor alimente bogate în vitamine, antioxidanţi şi alte substanţe valoroase, determină efecte sinergice mult mai puternice decât în cazul consumului izolat al unui produs prielnic organismului (cum ar fi uleiul de măsline).

Descrierea studiului bazat pe alimente pentru cancerul mamar

Rezultatele studiului au fost date publicităţii în „JAMA Internal Medicine”. Echipa de cercetători a fost condusă de dr. Dr. Miguel A. Martinez-Gonzalez de la Universitatea Navarra din Pamplona.

Au fost folosite trei tipuri de diete, pentru trei grupuri de participanţi, repartizaţi aleatoriu. Un prim grup a beneficiat de o dietă mediteraneană suplimentată cu ulei de măsline extravirgin. Cel de-al doilea grup a folosit dieta mediteraneană, suplimentată cu oleaginoase. Al treilea grup a urmat un regim alimentar sărac în grăsimi, prescris de către medici.

În studiu au fost incluse 4282 de persoane cu vârste de 60-80 de ani, care erau deja participante la o cercetare ce-şi propusese să arate modul în care dieta influenţează riscul cardiovascular. Persoanele în cauză aveau fie diabet de tip II, fie prezentau cel puţin trei dintre factorii de risc cardiovascular major (hipertensiune, fumat, colesterol LDL ridicat, colesterol HDL scăzut, surplus ponderal sau antecedente familiale privind boala coronariană).

Participantele din primul grup au primit săptămânal câte un litru de ulei de măsline extravirgin. Cele din grupul secund au primit, pe lângă alimentele specifice dietei mediteraneene şi 30 g dintr-un amestec de nuci, migdale şi alune.

După circa 5 ani, apăruseră 35 de cazuri de cancer mamar. Numai că diferenţele dintre cele 3 grupuri erau semnificative. Femeile care urmaseră dieta mediteraneană cu adaos de ulei de măsline prezentau un risc relativ de cancer mamar cu 62% mai redus. Cele care urmaseră dieta mediteraneană cu aport suplimentar de nuci, alune şi migdale prezentau o reducere prea puţin semnificativă a riscului de cancer mamar. Dar riscul la care erau expuse ele tot era mai mic decât nivelul de risc al participantelor ce nu beneficiaseră decât de o dietă cu aport scăzut de grăsimi.

 Concluzie

Dieta mediteraneană suplimentată cu ulei de măsline extravigin a fost asociată cu riscul cel mai redus de cancer mamar, sugerând faptul că acest tip de ulei prezintă şi o utilitate în prevenirea celei mai frecvente afecţiuni maligne printre femeile din lumea întreagă.

   Din păcate, uleiul de măsline rămâne unul dintre cele mai falsificate alimente, iar niciuna dintre aşa-zisele metode casnice de depistare a uleiului de măsline falsificat nu este sigură. Stabilirea autenticităţii uleiului de măsline se face prin analize laborioase, deşi există şi indicii de natură organoleptică ale unui ulei veritabil. Cel mai bine ar fi ca uleiul de măsline să fie procurat de la un producător demn de toată încrederea!

Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.106

Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat bazat pe alimente pentru cancerul mamar

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.