Alimente care previn vergeturile + creme preparate in casa

Citeste despre...
Medicii nutritionisti si specialistele in spa la domiciliu de la Clinica de wellness Dietalia ne invata cele mai bune alimente care previn vergeturile. In plus, invatati sa preparati in casa cele mai utile creme naturale cu efect anti-vergeturi.
Ce sunt vergeturile?
Vergeturile sunt cicatrice liniare vizibile care, deşi nu pun probleme medicale deosebite, aduc un prejudiciu estetic important. Se prezintă sub forma unor zone în care structura cutanată pare “deşirată”. Ele sunt linii aparute pe suprafata pielii, care au o culoare mai inchisa decat nuanta naturala a tegumentului.
Se estimează că vergeturile apar la 90% dintre femeile gravide, la 70% dintre adolescenţi şi la 40% dintre sportivi. La nivelul vergeturii pielea este subţiată, fină la palpare, cu suprafaţa încreţită, cu transparenţa crescută în cazul vergeturilor nou apărute (de aceea culoarea lor este roşu-violacee) şi alb opac – sidefiu, cu aspect denivelat şi dispuse în lungul liniilor de tensiune ale pielii în cazul vergeturilor vechi. Au dimensiuni de câţiva centimetri în lungime şi 1-10 mm lăţime (în unele cazuri şi mai mult). Uneori ele pot produce mâncărime locală.
Unde apar frecvent vergeturile?
Vergeturile apar cel mai frecvent pe abdomen sub ombilic, pe coapse sau pe sani.
La sportivi, zonele cele mai predispuse la apariţia vergeturilor sunt pieptul, braţele si axilele, la sportivi.
La gravide si obezi, vergeturile apar pe abdomen, pe flancuri, pe sani şi fese.
Initial, ele au culoare rozalie, insa odata cu trecerea vremii isi schimba culoarea, devenind mai inchise. Evoluţia naturală a vergeturilor este similară cu cea a cicatricelor sau rănilor care se vindecă.
De ce apar vergeturile?
Vergeturile apar din cauza ruperii ţesutului conjunctiv, prin întinderea excesivă şi rapidă a pielii, atunci când ţesutul conjunctiv este puţin şi de proastă calitate. Această situaţie este provocată de stări de nutriţie deficitare şi de o secreţie crescută a hormonilor glandelor suprarenale.
Hipersecreţia glandelor suprarenale poate apărea patologic, cum este cazul in boala Cushing sau în corticoterapia sistemica prelungita. In aceste două cazuri, vergeturile sunt mari, late şi prezente pe arii extinse. Alte cazuri sunt efortul fizic puternic, scăderea glicemiei, utilizarea de steroizi anabolizanti sau stări de stres.
Când apar vergeturile?
Situaţiile în care pot apărea vergeturi sunt:
- sarcina, mai ales între lunile 4 şi 6, ca urmare a întinderii continue şi progresive a tegumentului de pe abdomen şi sâni,
- destinderea bruscă a unei anumite regiuni a corpului la adolescenţi în perioada de creştere,
- sportul şi mai ales culturismul, unde se înregistrează o creştere rapidă a masei musculare (practicarea culturismului la adolescenţă creşte probabilitatea apariţiei vergeturilor),
- la persoanele obeze, marcând regiunea lombară (atât în perioadele de îngrăşare, cât şi în cele de scădere în greutate).
- utilizarea corticosteroizilor topici, în asociere cu panasamente ocluzive, creşte riscul de apariţie a vergeturilor.
Nu confundati vergeturile cu cicatricile!
Alimente care previn vergeturile
Cea mai buna modalitate de a preveni este o dieta sanatoasa si echilibrata, bazata pe alimente care previn vergeturile. In acest sens, se recomanda consumarea zilnica a unei cantitati suficiente de apa (6-8 pahare) pentru ca organismul sa ramana hidratat. Astfel, pielea va fi hidratata atat din interior, cat si din exterior, prin aplicarea cremelor descrise anterior. Hidratarea adecvata inseamna mentinerea elasticitatii pielii si ajuta la producerea unei cantitati suficiente de colagen. Persoanele care beau zilnic cafea trebuie sa mareasca volumul de apa consumat.
De asemenea, un rol important in hidratarea pielii il joaca vitaminele A, C, E si zincul. Alimentele bogate in aceste vitamine si minerale sunt legumele, fructele, uleiul de peste, migdalele, nucile, legumele cu frunza, ouale, fasolea si pestele. Totodata, regimul alimentar trebuie sa contina si rosii, produse lactate cu un continut scazut de grasimi, seminte si alune.
Scăderea nivelului de zinc duce de asemenea la apariţia vergeturilor. De aceea, pentru a evita apariţia lor, consumaţi alimente bogate în zinc, cele mai bune fiind algele verzi-albastre.
Sărurile homeopate calciu-fluor şi siliciu ajută şi ele la menţinerea unui ţesut celular ferm, puternic şi elastic.
Creme contra vergeturilor, preparate in acasa
Pentru ameliorarea vergeturilor, puteti opta pentru diverse creme care se pot prepara chiar la dv. acasa si care nu sunt foarte costisitoare. Acestea vin perfect in completarea listei de alimente care previn vergeturile, ajutand pielea dinspre exterior.
- Untul de cacao este cel mai eficient remediu impotriva vergeturilor. El mentine pielea hidratata si catifelata. Ajuta la pastrarea elasticitatii tegumentelor, lucru deosebit de important pentru prevenirea vergeturilor. Puneti intr-un vas 1/2 pahar cu unt de cacao, cate 1 lingurita de ulei de germeni de grau, ulei de caise si ulei cu vitamina E. Peste ele adaugati 2 lingurite rase cu ceara de albine. Ingredientele se amesteca pana cand ceara se topeste. Apoi, recipientul se introduce in frigider. Crema obtinuta se aplica pe vergeturi pana cand veti obtine rezultatele dorite.
- Uleiul de masline este un alt tratament care si-a demonstrat eficienta in tratarea vergeturilor. Se recomanda masarea zilnica a corpului cu acest ulei pana se obtin rezultatele dorite. Uleiul de masline poate fi inlocuit si cu ulei de migdale, de ricin, de avocado sau cu ulei cu vitamina E.
- Untul de Shea este un tratament inovator pentru vergeturi. Acesta este bogat in vitamina A (unul din cei mai importanti antioxidanti necesari pentru sanatatea pielii). In plus, are si vitamina E (un antioxidant care hraneste si protejeaza pielea). Untul de Shea determina regenerarea celulara, imbunatateste circulatia sangvina si ofera protectie naturala impotriva razelor ultraviolete. Folositi cremele pe baza de unt de Shea de 2-3 ori pe zi, pentru a ajuta procesul de vindecare al vergeturilor!
- Gelul cu aloe vera are efecte calmante si vindecatoare asupra arsurilor. Insa specialistii sustin ca el are aceleasi efecte pozitive si in tratarea vergeturilor, deoarece la origine acestea sunt tot leziuni care apar la nivelul pielii. Amestecati pana se omogenizeaza urmatoarele ingrediente: 1/2 pahar cu ulei de masline, 1/4 pahar cu gel de aloe vera, continutul a 4 capsule cu vitamina E si continutul a 2 capsule cu vitamina A. Crema obtinuta se depoziteaza intr-un recipient si se tine la rece. Se aplica pe zonele predispuse aparitiei vergeturilor (abdomen, sani, solduri, coapse) de 2 ori pe zi.
Cum să îţi prepari singură o cremă antivergeturi din avocado
- Var.1 - Ai nevoie de următoarele: jumatate de avocado, 6 capsule de vitamina E, 4 capsule de vitamina A, 2 linguri de gel de aloe, 2 linguri de ulei de m[sline, 2 capsule 50 mg zinc şi ½ linguriţă de praf de alge verzi-albastre.
Zdrobiţi un avocado bine copt până se transformă într-o pastă. Turnaţi conţinutul capsulelor de vitamina A şi E peste, apoi celelalte ingrediente şi amestecaţi. Întindeţi crema obţinută peste zonele cu vergeturi şi lăsaţi 30 minute în fiecare zi. Nu veţi scăpa definitiv de vergeturile vechi, dar vor deveni mai puţin vizibile. În plus crema vă va proteja de apariţia altor vergeturi.
- Var.2 - Crema din ulei de avocado si ulei de lavanda - se amesteca 30 g ulei de avocado, migdale sau jojoba cu 7 picaturi de ulei de lavanda sau 5 picaturi cu ulei de musetel. Se maseaza zonele afectate de vergeturi de 2-3 ori pe zi. Initial acest remediu ajuta la depigmentarea vergeturilor, dupa care actioneaza pentru eliminarea lor.
Sfaturi utile pentru prevenirea vergeturilor
- Stresul, tratamentele hormonale sau pilulele contraceptive pot epuiza organismul de substantele nutritive esentiale pentru mentinerea pielii. De aceea, cereti medicului dv. ca in timpul acestor tratamente sa va recomande o cura cu suplimente ce contin vitamine si minerale.
- Faceti zilnic exercitii fizice, care ajuta la mentinerea sanatatii intregului organism, beneficiind astfel si pielea.
- Nu scarpinati si nu masati zonele expuse la vergeturi cu produse abrazive deoarece vergeturile se pot extinde.
- Femeile gravide trebuie sa evite sa se ingrase mai mult de 15 kg. Important este ca aceste kilograme sa fie acumulate treptat, fiindca cresterea brusca in greutate creste riscul aparitiei vergeturilor.
Vitamine care ne ajută împotriva vergeturilor:
- Vitamina B5 300 mg pe zi
- Vitamina C cu flavonoide 1 g /zi
- Vit. E 600 U.I. /zi. Cremele emoliente care conţin vitamina E ajută pielea să se regenereze şi să rămână suplă. De folos sunt cremele ce au în compoziţie colagen, elastină, aloe, vitamine, alantoină şi coenzima Q10 care hidratează pielea.
Articol creat in parteneriat cu www.SfatulMedicului.ro. Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.42
Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat bazat pe alimente care previn vergeturile.