CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Alimentatia pentru bulimie, recomandata si testata de medicii nutritionisti

Alimentatia pentru bulimie, recomandata de medicii nutritionisti de la Clinica Dietalia

Medicii specialisti in nutritie de la Clinica Dietalia discuta despre alimentatia pentru bulimie, cauzele si evolutia probabila a acestei boli.

Ce este bulimia?

Bulimia reprezinta o afectiune grava, descrisa ca o exagerare a poftei de mancare pe fondul unor tulburari psiho-afective existente. Ea consta in episoade de supraalimentare ce alterneaza cu evacuarile voluntare ale continutului stomacului, ca urmare a unui sentiment de culpabilitate.

Bolnavul bulimic nu este la origine un hulpav. Insa, aceasta afectiune il determina sa manifeste o dorinta necontrolabila si anormala de a consuma alimente in exces, intr-o perioada scurta de timp. Se spune chiar ca bulimicul infuleca atunci cand sta la masa.

In plus, dupa acest consum mare de mancare, pacientul cu bulimie va incerca sa isi provoace varsaturi, sa consume diuretice si laxative sau sa se supuna singur la exercitii fizice excesive.

Motivatia acestor fapte teribile este aceea ca el este obsedat de aspectul sau fizic. Si, cuprins de rusine, frica si vinovatie, el incearca prin orice mijloace sa evite sa se ingrase din cauza ca mananca prea mult.

Bulimia reprezinta o dereglare compulsiva a comportamentului alimentar ce se manifesta in special la femei. 

Explicatii psihologice pentru alimentatia in bulimie

Victima comportamentului bulimic este marcata, in plan psihologic, de catre doua tendinte contrare. Prima este o preocupare obsesiva fata de aspectul fizic (asociata cu teama de ingrasare). A doua este tendinta de a compensa deficitul nutritional cronic si neincrederea in sine, prin supraalimentatie.

Infometarea cronica la care se supune persoana bulimica pentru a evita cresterea ponderala este urmata, firesc si inevitabil, de o marire a apetitului. La un moment dat, bulimicul cedeaza. Si, odata ce incepe sa se hraneasca, nu se mai opreste pana la imbuibare. Astfel, ajunge la consumul unor cantitati impresionante de hrana, la o singura masa sau in mai multe reprize.

Mancatul excesiv este o compesare subconstienta atat a perioadelor prelungite de abstinenta alimentara, cat si a unei profunde insatisfactii legata de propria persoana. Dupa satisfacerea instinctului alimentar, intervine un sentiment de autoinvinovatire, odata cu gandul obsesiv al transformarilor fizice inestetice pe care le va produce ingrasarea.

Care sunt cauzele bulimiei?

Cele mai frecvente cauze ale aparitiei bulimiei sunt cele de ordin psihologic. Foarte des comportamentul bonavului bulimic apare ca o reactie de aparare fata de stres sau fata de o depresie. Astfel, prin consumul exagerat de alimente pacientul nu urmareste sa isi astampere foamea, ci sa isi linisteasca angoasele si frustrarile.

In afara cauzelor psihice, bulimia mai poate fi provocata si de unele leziuni nervoase.

Dereglarile metabolice pot duce si ele la bulimie. Cele mai frecvente cazuri de acest tip sunt diabetul sau dereglarile hormonale.

Ce persoane sunt afectate de bulimie?

Bulimia debuteaza cel mai frecvent in adolescenta sau la adultul tanar, in special la femei. Raportul femei:barbati cu bulimie este 10:1. Deoarece bulimia este o boala cronica, ea poate persista si pe parcursul vietii adulte.

Persoanele afectate cel mai des de aceasta boala sunt cele care au anumite profesii care necesita o constitutie fizica cu greutate mica. Exemplele cele mai elocvente in acest sens sunt manechinele, gimnastele sau balerinele.

Cum evolueaza bulimia?

Ca urmare a temerilor sale exagerate, persoana bulimica va actiona pentru eliminarea caloriilor in exces. Cum? Prin autoinducerea varsaturilor, clisme, folosirea laxativelor, abstinenta alimentara ori supunerea corpului la eforturi fizice extenuante. Fazele de supraalimentare ajung sa alterneze, zilnic, cu aplicarea metodelor de evacuare a continutului digestiv sau de consum caloric. Fata de anturaj, comportamentul cu pricina este ascuns si, la nevoie, negat vehement.

In momentele de depresie sau slabiciune, persoana afectata isi procura produsele alimentare preferate (dulciuri, fast-food). Acestea sunt consumate cu lacomie si in solitudine, depasind chiar 7000 de calorii la o singura masa.

Destul de des, bulimicii sufera de deshidratare, subponderabilitate, carente nutritionale, anemie si afectiuni hepatice. Apar carii dentare (smaltul dentar se erodeaza prin expunerea la acizii gastrici din materiile vomate). In plus, apar varsaturi cu sange, pirozis (arsuri la stomac), inflamatii esofagiene, boli gastrice (ulcere), constipatie, stari de epuizare, puls neregulat si probleme cardiace.

In plan psihologic apar depresii, episoade de pierdere a controlului emotional si comportamental, furie sau anxietate si diminuarea libidoului.

Inca si mai periculos este profundul sentiment de nemultumire, ce intervine la cei inclinati catre perfectionism. Pe acest fond, se pot dezvolta comportamente adictive. Frecvente sunt apelul la alcool si droguri sau chiar tendintele suicidare.

In cazurile cele mai grave, accesele bulimice insotite de provocarea vomei pot duce la o deshidratare severa organismului insotita de o foarte grava pierdere de potasiu. Aceasta se manifesta prin stari de slabiciune si prin crampe musculare. In plus, mai pot aparea leziuni esofagiene si degradarea dintilor datorita faptului ca lichidului gastric regurgitat in timpul vomei este acid.

Psihologii au constatat similitudinile existente intre anorexie si bulimie

Ambele apar, mai cu seama, la persoanele tinere de gen feminin, preocupate obsesiv de aspectul exterior. Dar, in bulimie, persoana are si momente de supraalimentare, in vreme ce acest lucru nu se intampla la anorexie.

Tratamente naturiste si alimentatia pentru bulimie

Poate cel mai bun tratament naturist pentru tratarea bulimiei (asa cum il recomanda rezultatele clinice avute de-a lungul timpului) este tinctura de angelica. Puneti cate 1 lingurita de tinctura intr-un pahar cu apa si luati acest remediu de 3-4 ori pe zi inainte de masa. Se va urma o cura de 30 de zile, iar la nevoie se poate repeta dupa o pauza de o saptamana. In cele mai multe cazuri, tinctura de angelica incepe sa isi faca efectul chiar din a doua zi de administrare, dorinta bolnavului de a manca fiind mult diminuata.

Un al doilea remediu natural contra bulimiei este cel cu ace de pin verzi. Atunci cand apare reflexul greu de controlat de a manca, inainte de a va aseza la masa mestecati 3-4 ace de pin. Seva continuta de aceste ace are un efect formidabil de a regla si calma apetitul. Astfel, pacientul nu va mai simti nevoia nestavilita de a infuleca tot ce vede in fata.

Ceaiul din flori de paducel calmeaza psihicul, reduce excitatia nervoasa si previne bolile cardiace. Puneti o lingurita de produs la 250 ml apa in clocot si beti 1-2 cani pe zi.

Infuzia de porumbar (Prunus spinosa) contribuie la detensionarea psihica si este indicata in tulburarile de comportament alimentar, in starile de agitatie, dar si celor cu probleme de concentrare. Se prepara punand o lingurita de flori uscate (maruntite) in 250 ml de apa clocotita. Se lasa 15 minute la infuzat si se consuma 1-2 cani pe zi.

Infuzia din flori de tei are un efect linistitor si calmant asupra psihicului, prevenind descarcarile emotionale si comportamentele excesive pe care le determina. Se pregateste din 1-2 lingurite de produs uscat, adaugat la 250 ml de apa clocotita. Se consuma cate o cana de ceai pe zi.

Ceaiul de salvie (o lingurita la o cana cu apa clocotita, care se lasa la infuzat 10 minute) are un efect de moderare asupra apetitului alimentar, astfel ca poate reduce o prea mare pofta de mancare. Mod de administrare: 1-2 cani de infuzie, zilnic.

Infuzia de sunatoare combate starile depresive si previne sentimentele de nemultumire de sine, ce duc la comportamente extreme. Se prepara adaugand o lingurita de planta maruntita la 250 ml de apa clocotita, care se lasa la infuzat 5 minute. Se consuma o cana pe zi.

Structurarea inteligenta a meselor in alimentatia pentru bulimie

O metoda foarte eficienta de a trata bulimia este structurarea inteligenta a meselor. Aceasta metoda urmareste imbunatatirea digestiei. De aceea, s-a constatat ca, daca va fixati anumite ore de masa si anumite cantitati de mancare, organismul va incepe sa produca o cantitate corecta de enzime digestive. Acestea va vor ajuta la digestia alimentelor. Astfel, veti scapa de senzatia de stomac plin (sau de saturatie "pana in gat") si nu veti mai simti nevoia sa va induceti voma.

Incercati sa structurati alimentatia zilnica in 3 mese principale, in care sa consumati cumpatat doar alimente care va creeaza confort. Daca veti constata ca unul sau mai multe alimente nu va priesc, nu ezitati sa le taiati de pe lista. De exemplu, cerealele, painea sau biscuitii pot crea o stare de voma fiindca sunt mai dulci).

Puteti consuma carne slaba (de pui, peste sau vita), salate de legume, iaurt sau fructe.

Important este sa consumati si alimente cu carbohidrati (cartofi, paine, orez), insa doar daca va fac bine. Multe persoane bulimice spun ca alimentatia pentru bulimie le creeaza senzatie de satietate.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.29/68

Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat pentru alimentatia in bulimie.

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Programeaza-te