fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Apetitul excesiv si cauzele sale psihologice

Apetitul excesiv si cauzele sale psihologice

   Hranirea constituie una dintre fatetele instinctului de supravietuire. Ea este, in egala masura, legata de ideea de placere si de bucuria de a trai. Hrana imi satisface nu doar nevoile fizice, ci si pe cele emotionale. Din aceasta ultima perspectiva, apetitul excesiv si un exces caloric poate sa insemne ca eu imi doresc sa am mai multa viata in mine si sa umplu un vid interior.

Ce ne indica apetitul excesiv, din prisma unui specialist in psihonutritie?

   Noi, la clinica Dietalia, analizam prin sedintele de psihonutritie la domiciliu, cauzele psihologice care duc la ingrasare si la pofta de a manca prea mult.

   Apetitul excesiv demonstreaza o insatisfactie profunda in domeniul afectiv. Adica o veritabila „foame de dragoste” (sau o sete de dragoste). In plus, indica nevoia diminuarii unei tensiuni sau, pur si simplu, o ocupatie. Asta pentru a evita alte ganduri si stari sufletesti. 

   Foamea in exces arata faptul ca eu imi evaluez prea sever propriile emotii si ca evit sa ma uit in interiorul meu. Mai mult, inseamna ca imi ofer, prin actul hranirii, acel sentiment de libertate si de satisfactie. Pentru ca acesta mi-ar putea fi dat de catre implinirea dorintelor mele.

   Daca sufar de hipoglicemie, aceasta este determinata de lipsa de bucurie din viata mea. La fel, daca am o dorinta excesiva pentru dulce, aceasta indica o nevoie evidenta de tandrete si afectiune.

   La copii, este foarte usor sa recunosti carentele afective, atunci cand ei isi doresc numai dulciuri. Indiferent daca eu sunt un copil sau un adult, intotdeauna inima mea de copil este cea afectata si dornica de mai multa dragoste, de mai multa tandrete.

As vrea sa imi reduc apetitul. Ce sa fac? 

   Pentru reducerea poftei de mancare trebuie, in primul rand, sa constientizez realitatea ca aportul in exces de alimente inseamna o dorinta de recompensa sau una de consolare. Cu aceasta ocazie, este propice sa ma gandesc ce as putea sa fac pentru a ma recompensa altcumva decat mancand excesiv. Poate m-as simti satisfacut(a) de o plimbare prin parc sau de o discutie cu un prieten. Ori de un film bun sau de o carte interesanta. Pana si shoppingul este mai bun decat mancatul in exces.

   In al doilea rand, este bine sa imi analizez relatia de cuplu. Sa constientizez care sunt nevoile mele si in ce masura acestea constituie o preocupare pentru partenerul meu. Apoi, sa purtam o discutie sincera, deschisa, despre trebuintele reciproce. Mai este necesar sa fiu deschis(a) in fata dragostei. Asta pentru a gasi un echilibru, o comunicare veritabila, o recunoastere a mea, un schimb intre ceea ce sunt si ceea ce am nevoie.

   In al treilea rand, trebuie sa inteleg ca apetitul meu se echilibreaza odata cu armonizarea mea emotionala. Iar atunci cand nu pot sa ma echilibrez singur din punct de vedere psihic, exista si o solutie la indemana. Este recomandat sa apelez la un psihoterapeut specializat in problemele psihologice induse de catre greutatea excesiva, pentru a-mi rezolva usor si eficient dificultatile actuale.

Autor: Psiholog Mihaela Popa, colaborator cu expozitia Body Mind Spirit, www.bodymindspirit.ro

Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.63

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414