fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Cum sa traiesti 100 de ani? Depinde cum ne ingrijim si cum ne alimentam

Cum sa traiesti 100 de ani, afla de la nutritionistii Dietalia

La fel ca oricare alta dintre cele peste un milion de specii care populează Terra, omul este implicat într-o luptă neîncetată. Este lupta pentru supravieţuire, pusă de către Darwin în rândul legilor fundamentale ale evoluţiei speciilor. Iar intrebarea "cum sa traiesti 100 de ani" apare in mintea fiecaruia dintre noi.

Există savanţi care l-au combătut pe Darwin şi au pledat pentru stabilitatea în timp a fiecărei specii şi pentru existenţa unui Creator. Însuşi Darwin nu excludea, spre deosebire de unii dintre actualii săi adepţi, existenţa unei inteligenţe supreme, care a creat legile naturii. Faptul că viaţa nu a apărut întâmplător nu infirmă complet teoria lui Darwin. Astfel că poate fi conciliat cu valabilitatea vastului fenomen al luptei pentru existenţă.

Lupta pentru supravietuire si pericolele existente la tot pasul

Să zicem că, prin cine ştie ce întâmplare, am ajuns să ne rătăcim în jungla Amazonului. Pare un scenariu desprins din cărţile de aventuri, dar cazuri au fost cu sutele. E o circumstanţă în care începem de îndată să pricepem ce înseamnă cu adevărat lupta pentru supravieţuire. Acolo, mai toate pot constitui potenţiale pericole. De la jaguarul ce-ţi poate curma zilele în câteva secunde, la peştele parazit Candiru care pătrunde în uretră (de peretele căreia se ataşează) şi până la fructele îmbietoare, dar pline de alcaloizi letali, toate îţi sunt străine.

E posibil sa iti aperi corpul de pericolele vietii moderne, pentru a putea macar sa te gandesti cum sa traiesti 100 de ani?

Citind acestea îţi spui că, având în vedere viaţa ta actuală, nu vei fi pus într-o astfel de ipostază. Dar cine a zis că viaţa urbană sau super-tehnologizată nu vine, şi ea, cu problemele ei. Deosebirea este că, în vreme ce în sălbăticie eşti sancţionat imediat în caz de eroare, viaţa în sânul civilizaţiei îţi aduce în cale pericole care, chiar dacă nu te doboară instantaneu, îţi subminează încetul cu încetul sănătatea şi îţi reduc durata vieţii.

Noxele pătrund prin aerul inspirat, prin alimente sau prin intermediul porilor pielii. Şi, chiar dacă am respira un aer curat, am consuma doar alimente potrivite (aproape imposibil în ziua de azi!) sau ne-am ţine la distanţă faţă de toate substanţele sau energiile nocive, tot am avea de-a face cu toxinele endogene (formate în interiorul corpului).

Pe lângă procesele biologice normale, inerente vieţii, prin care fiziologia normală suferă un declin lent, intervenţia puternică a unor factori nocivi produce deteriorări accelerate şi, în consecinţă o îmbătrânire grabnică. Punctul în care culminează deteriorarea progresivă a funcţiilor esenţiale ale organismului uman este încetarea vieţii, moment pe care am vrea să îl amânăm pe cât posibil.

Sanatatea se castiga!

Cunoaşterea din ce în ce mai bună a necesităţilor reale ale organismului a oferit posibilitatea prelungirii duratei medii de viaţă şi a evitării mai uşoare a cauzelor de îmbolnăvire (viciile, carenţele nutriţionale, poluarea).

Dacă, în urmă cu doar câteva decenii, durata medie de viaţă era cu puţin peste 60 de ani, acum numărul octogenarilor şi al nonagenarilor este din ce în ce mai mare. Este un bun argument ce susţine observaţia că o cunoaştere temeinică a trebuinţelor organismului este o condiţie obligatorie pentru a obţine victoria în lupta pentru supravieţuire, dusă in condiţiile junglei civilizate. Pentru că şi civilizaţia are capcanele sale: sedentarismul, excesele nutriţionale, hrana hiperprocesată, aditivii alimentari, timpul tot mai redus afectat refacerii etc.

Fii tu cel ce ia atitudine si arata-le celor dragi cum sa traiesti 100 de ani!

Oamenii de ştiinţă ne spun că majoritatea indivizilor sunt capabili să ajungă la un secol de viaţă. Dar cum sa traiesti 100 de ani?

Numărul actual şi destul de scăzut de centenari s-ar datora atât informării insuficiente cu privire la ceea ce este benefic, cât şi absenţei preocupării pentru un stil de viaţă optim. Unii dintre noi nu ştiu şi nici nu vor să ştie ce înseamnă o dietă adecvată sau care sunt avantajele sportului, ale abstinenţei faţă de tutun ori ale moderaţiei în consumul de zahăr, alcool sau cofeină.

În acelaşi timp, însă, este îmbucurător faptul că un număr tot mai mare de oameni de ambele sexe şi de toate vârstele caută zilnic mijloace de a-şi îmbunătăţi modul de viaţă. Atât bărbatul supraponderal care, de două luni încoace, face 10 minute de gimnastică zilnic, cât şi tânăra care, aflând că are unele carenţe, îşi suplimentează dieta cu vitamine şi omega-3, vor culege la un moment dat beneficiile. În menţinerea sănătăţii ca şi în vătămarea sa, fiecare alegere contează! Şi în fiecare zi putem face un pas sau chiar mai mulţi spre o mai bună sănătate.

Acizii grasi - remediul natural pentru astenie, oboseala cronica si viata lunga

Acizii graşi omega-3 (EPA şi DHA) extraşi din ulei de peşte sunt deosebit de importanti în creşterea, dezvoltarea şi sănătatea organismului. Ei întăresc imunitatea, asigură un plus de energie, vitalitate, rezistenţă la stres fizic şi psihic. Se recomanda adulţilor, copiilor şi femeilor însărcinate sau care alăptează. In plus, asigură o dezvoltare armonioasă şi prevenirea unor numeroase boli asociate unui stil de viaţă incorect şi unei diete necorespunzătoare.

Insa nu e suficient. Alimentatia zilnica si stilul de viata sunt deosebit de importante. Bineinteles, alaturi de moralul ridicat si buna dispozitie.

Noi, la Clinica Dietalia, incercam sa ajutam fiecare persoana care doreste un stil de viata sanatos si care stie ce inseamna sa aiba grija de ea si sa isi respecte organismul. Vino si tu pentru a incepe un program de nutritie, psihonutritie, masaj si sport la domiciliu!

Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.75

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Consultanta gratuita