fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Alimente pentru fibromul uterin, recomandate de medicii specialisti in nutritie

Alimente pentru fibromul uterin, recomandate de medicii nutritionisti de la Clinica Dietalia

Medicii specialisti in nutritie de la Clinica Dietalia ne recomanda cele mai bune alimente pentru fibromul uterin.

Fibromul uterin este o masa celulara ce se poate dezvolta in interiorul cavitatii uterine, in grosimea peretelui uterin sau pe peretele extern al acestuia. Odata cu inaintarea in varsta, femeile au predispozitie mai mare pentru fibrom uterin, in special din decadele 3-4 pana la menopauza. Statisticile arata ca pana la varsta de 50 de ani 80% din femei prezinta fibroame uterine.

Cauzele care pot duce la cresterea in volum a fibromului uterin

Una dintre cele mai importante cauze de aparitie a fibroamelor este cresterea nivelului de hormoni estrogeni feminini. Aceasta apare de cele mai multe ori in timpul sarcinii sau la femeile ce folosesc timp indelungat contraceptive orale.

Expunerea la un hormon care se gaseste in pilulele de terapie hormonala (progesteronul) poate avea urmari dintre cele mai nefaste. Afirmatia este sustinuta de oamenii de stiinta de la Michigan State University din Statele Unite. Acestia au descoperit ca progesteronul activeaza genele raspunzatoare de procesele inflamatorii mamare.

The National Cancer Institute raporteaza ca reducerea grasimilor la un procent de 20% din totalul caloriilor va reduce nivelurile de estrogen la femei cu 17%. Acest lucru constituie un bun prim pas in prevenirea cancerului.

Stiati ca multe din materialele de constructie folosite in casele noastre sunt surse de estrogen, care duc la aparitia efectelor negative in corpul feminin?

Expunerea la pesticide sau la produsele chimice de curatat poate cauza si ea aparitia fibromului uterin. La fel si consumul de alimente care au fost stropite sau hranite cu chimicale.

Si dietele bogate in grasimi ce conduc la obezitate pot fi o cauza a fibromului uterin.

Simptomele fibromului uterin si complicatiile lui

Simptomatologia in cazul fibromului se poate dezvolta incet in cativa ani sau rapid in cateva luni. Majoritatea pacientelor cu fibrom uterin prezinta simptome usoare si nu vor avea nevoie niciodata de tratament.

In alte cazuri, insa, boala se manifesta grav. Primul semn poate fi dificultatea aparitiei unei sarcini (prin dezlipire de placenta, travaliu prematur, avort spontan). Pacienta mai poate avea hemoragii abundente, care nu cedeaza la tratament medical.

Bolnavele de fibrom uterin mai pot prezenta astenie, palpitatii sau lipotimie (lesin).

Apar compresiuni (fibroamele comprima organele invecinate - vezica urinara, rectul sau ureterele). Ele cauzeaza tulburari ale circulatiei sangvine, incontinenta urinara, urinari frecvente, blocaj renal sau ureteral, infectii urinare, dureri in timpul actului sexual ori constipatie). Torsiunea (rasucirea) unui fibrom subseros se traduce printr-o durere violenta.

Estrogenul (hormonul sexual feminin) joaca un rol major in dezvoltarea fibroamelor. O cantitate prea mare de estrogen in organismul femeii poate provoca un apetit sexual redus, balonare, crestere in greutate, dureri de cap inaintea menstruatiei, schimbari de stare, cicluri menstruale neregulate, sangerari abundente in timpul si intre menstruatii, durere, distensie sau presiune pelvina.

Cele mai bune alimente pentru fibromul uterin

Ceea ce mananci este esential! Alimentele organice sunt capabile de a vindeca fibromul uterin, deoarece acestea sunt cultivate fara o pulverizare a pesticidelor si fara utilizarea de hormoni de crestere.

Dintre alimentele recomandate cele mai bune sunt legumele si fructele. Alegeti-le in special pe cele care sunt luminoase la culoare sau foarte colorate (ardei gras rosu, varza etc).

Consumul de alimente bogate in antioxidanti ajuta la tratamentul fibromului uterin si la mentinerea echilibrului hormonal la femei. Mancati usturoi, varza, spanac fiert, broccoli, radacina de sfecla, fasole si ceapa. Se recomanda si porumb, vinete, conopida, cartofi, napi, salata, morcov, tomate rosii, telina, castravete.

Fructele proaspete sunt incarcate cu vitamine si bioflavanoide care sunt excelente pentru organism. Mancati numai fructe proaspete, cu tot cu coaja, in forma neprelucrata, pentru a nu se pierde substantele din compozitie!

Specialistii din domeniul stiintei alimentatiei folosesc scala ORAC pentru determinarea capacitatii de legare a radicalilor liberi de catre alimentele cu proprietati antioxidante. Dintre fructe, acerola are valoarea ORAC cea mai mare (70.000). Este urmata de fructul goji (numit si fructul de lyci - cu indicele alimentar de 25.300 unitati). Alte fructe antioxidante sunt si prunele uscate, strugurii negri (sub forma de must), rodiile, afinele, murele, merisoarele, fragii, noni, grepfrutul, zmeura sau portocalele.

Pentru pacientele cu fibrom uterin va recomandam Flavil 7 solutie. Este un preparat ce contine cea mai mare concentratie de flavonoide rosii extrase din diferite parti a 7 fructe bogate in resveratrol. Acestea sunt struguri rosii, murele negre, ciresele negre, coacazele negre, socul, porumbul si prunele.

Goji Berry tibetan este considerat de experti ca fi mai bun si cel mai puternic fruct antifibromatos de pe planeta. Fructul este de remarcat pentru puritatea solurilor in care este cultivat in Himalaya si Tibet, liber de poluanti sau pesticide.

Lista de alimente pentru fibromul uterin poate fi completata de uleiurile de masline si de peste (cu omega-3).

Evitati grasimile saturate, inclusiv din unt si branzeturi. Va recomand in schimb uleiurile de canepa sau in. Lignanii din semintele de in blocheaza efectul stimulator al estrogenilor asupra dezvoltarii de celule canceroase la nivelul sanilor).

Alimentele interzise pentru fibromul uterin

Obtinerea de rezultate pozitive in tratamentul fibromului uterin impune respectarea unei diete stricte. Se interzic tutunul, sarea, condimentele (sunt permise condimentele vegetale din plante verzi, proaspete si uscate), ceaiul, cafeaua, cacao, ciocolata, cartofii prajiti, chipsurile, alcoolul (sub toate formele), zaharul rafinat, faina alba rafinata, dulciurile, inghetata, smantana, prajiturile, nucile, ciupercile, muraturile, castravetii, ananasul, toate alimentele conservate, mazarea galben-verzuie, lintea si fasolea, alimentele congelate, legumele afumate sau sarate, alimentele deshidratate sau sub forma de pulbere, sucurile de fructe si legume imbuteliate.

Pestele de la crescatorii nu este recomandat deoarece poate fi hranit cu chimicale (puteti consuma doar peste care traieste in ape reci, precum somonul, sturionul, pastravul, codul, tonul, macroul sau sardinele).

Ocoliti substituentii sarii, mai ales bicarbonatul de sodiu, chiar daca se gaseste in alimente, pasta de dinti sau in solutia pentru gargara. In plus, nu gatiti in oale sub presiune, vase sau alte ustensile de aluminiu!

De ce sa evitam pe cat putem carnea?

Carnea ar trebui sa constituie doar o mica parte din dieta ta cu alimente pentru fibromul uterin. Se recomanda evitarea carnii procesate (carnati, salam) si a carnii grase.

V-ati intrebat vreodata daca acea carne pe care o mancati provine de la un animal crescut in mod natural? Ei bine, animalele sunt injectate cu antibiotice si hormoni de crestere. Acest lucru duce la tulburari hormonale, la cresterea dimensiunilor fibromului si la agravarea simptomelor existente.

Contraindicatii de tratament in fibromul uterin

- Fierul nu se administreaza impreuna cu vitamina E deoarece fierul epuizeaza aceasta vitamina.

- Ciupercile Reishi nu se asociaza cu anticoagulante.

- In perioada de administrare a plantei Angelica sinensis (Dong quai) se recomanda reducerea expunerilor la soare.

- Fructul de mielarea (Vitex agnus castus) se administreaza la persoanele cu Parkinson sau celor care folosesc antipsihotice, anticonceptionale, medicamente pentru fertilizare sau au tumori hormono-dependente.

- Trifoiul rosu este contraindicat la pacientele cu antecedente de cancer de san si in timpul sarcinii sau alaptarii.

- Nu luati ginseng fara a discuta cu medicul dv. daca aveti o sangerare sau tulburari de coagulare a sangelui, diabet zaharat, hipertensiune arteriala sau boli de inima. Un supradozaj masiv de ginseng poate provoca insomnie, tensiune musculara si retentie de lichide. Opriti administrarea ginseng si apelati la serviciul medical de urgenta daca aveti simptome ale unei reactii alergice grave, urticarie, dificultati de respiratie, inchiderea gatului, umflarea buzelor, limbii sau a fetei. Nu administrati ginseng daca luati medicamente pentru diabet (insulina, glipizide - Glucotrol, tolbutamida, clorpropamida, rosiglitazona - Avandia, metformin - Glucophage), anticoagulante (warfarina, heparina), antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, naproxen ,ketoprofen, piroxicam sau aspirina).

Autor: Farm. Gabriela Stefancu. Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.53

Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat bazat pe alimente pentru fibromul uterin

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Consultanta gratuita