Alimente pentru boala Crohn

Citeste despre...
Daca ai crampe abdominale, diaree si scadere in greutate, medicii de la Clinica de nutritie Dietalia iti pot crea un program de nutritie personalizat, cu alimente pentru boala Crohn.
Boala Crohn este o afectiune care determina inflamatia si ulceratia tractului digestiv. Ea se manifesta prin:
- crampe abdominale intense si intermitente,
- diaree (cu 10-20 de scaune moi pe zi, chiar si noaptea),
- scaderea poftei de mancare,
- anorexie,
- febra (din cauza inflamatiei sau a abceselor purulente din intestin),
- scaderea in greutate,
- anemie (scaderea numarului de globule rosii din sange),
- uneori, boala Crohn poate afecta si zona anusului, provocand fistule anale, abcese anale sau fisuri anale (rupturi mici ale mucoasei).
Cum este afectata digestia in boala Crohn
Digestia alimentelor are loc in intestinul subtire, care este situat dupa stomac. Alimentele sunt descompuse, iar nutrientii sunt absorbiti prin suprafata intestinului subtire. De aici, ei sunt distribuiti in restul corpului prin intermediul sistemului circulator.
Atunci cand intestinul subtire este inflamat, simptom intalnit in boala Crohn, functia acestuia nu mai este indeplinita. De aceea, substantele nutritive trec in intestinul gros. Acesta este unul dintre motivele potrivit caruia pacientii cu boala Crohn sunt subnutriti si prezinta simptome de oboseala.
Alimente pentru boala Crohn, recomandate de nutritionisti
Desi nu exista nicio dieta speciala cu alimente pentru boala Crohn care sa duca la vindecarea completa a afectiunii, adoptarea unui regim alimentar cu un nivel ridicat de nutrienti este o parte vitala a managementului medical al bolii.
Nutrienti | Surse alimentare |
Vitamina A | ficat, oua, lactate, ulei din peste, legume (mazare, spanac) |
Vitamina D | ficat, ulei din peste, produse alimentare fortificate (lapte, unt, cereale integrale) |
Vitamina C | fructe (citrice, banane, mere) |
Acid folic | ficat, sfecla, porumb, legume |
Vitamina B12 | carne, peste |
Calciu | branza, inghetata, lapte, iaurt, sardine |
Fier | carne rosie, peste, carne de pasare, oua |
Zinc | proteine animale (carne de vita, carne de pui), produse vegetale (tarate, mazare verde) |
Organismul uman are nevoie de proteine, vitamine, minerale si calorii pentru buna functionare zilnica. Deoarece boala Crohn poate reduce pofta de mancare, trebuie sa serviti regulat principalele mese ale zilei, prevenind astfel malabsorbtia nutrientilor.
Consumati produse naturale din plante medicinale cu proprietati antiinflamatorii, precum aloe vera, coada-soricelului si musetelul.
Adresati-va unui medic nutritionist pentru a dezvolta un plan alimentar sanatos. In acest sens, specialistii de la Clinica Dietalia va pot ajuta cu un program de nutritie personalizat pentru afectiunea dv.
Aceste alimente pentru boala Crohn nu pot duce la vindecarea afectiunii, ci doar o pot controlat!
Alimente interzise in boala Crohn
1. Evitati alimentele cu un continut ridicat in grasimi (unt, margarina, sosuri, ulei vegetal, snacksuri procesate, biscuiti, prajituri, carne, mancare fast-food, unele produse lactate sau alimente prajite), deoarece acestea declanseaza simptomele abdominale. Daca pacientul sufera de flatulenta sau diaree, consumul de grasimi creste riscul de a declansa sindromul de malabsorbtie.
2. Alimentele bogate in fibre pot provoca disconfort abdominal, in special diaree, deoarece acestea nu sunt digerate in totalitate si declaseaza contractiile intestinului atunci cand ajung la acest nivel. Limitarea consumului de fibre in fazele acute ale bolii contribuie la controlarea simptomelor.
3. Exista si o serie de alimente care agraveaza simptomele numai in cazuri izolate: produsele lactate, alimentele picante, ciocolata, bauturile care contin cafeina (unele ceaiuri, cafeaua, unele bauturi carbogazoase), bauturile alcoolice, anumite fructe si legume crude (broccoli, varza, mere, morcovi), floricelele de porumb, fasolea, ceapa sau indulcitorii artificiali (sorbitol, manitol).
4. Daca fructele si legumele crude provoaca disconfort abdominal, incercati sa le consumati fierte sub forma de compoturi sau supe. De asemenea, este indicat ca identificati care sunt fructele si legumele care agraveaza simptomele si care nu.
5. Evitati consumul de condimente si mirodenii, deoarece agraveaza boala.
6. Reduceti consumul de alcool si renuntati la cocktail-uri, vin si bere, cel putin atunci cand simptomele bolii sunt acute.
Articol creat in parteneriat cu www.SfatulMedicului.ro, redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.49