CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Remedii si alimente pentru ficatul lenes

Alimente pentru ficatul lenes, recomandate de medicii de la Clinica de nutritie Dietalia

   Daca ai o greutate digestiva, arsuri la stomac, ragaituri si defecatie greoaie, incepe sa consumi alimente pentru ficatul lenes!

   Ficatul este cea mai mare glanda a corpului, cantarind 1,5-2 kg. Celulele hepatice au un rol extrem de important in digestie, deoarece ele fabrica 1-1,2 litri de bila. Aceasta se scurge in vezicula biliara si, de aici, in duoden, ajutand la eliberarea enzimelor digestive.

   Toxinele din corp sunt neutralizate la nivelul ficatului, iar apoi sunt eliminate prin fecale. De asemenea, celulele hepatice fixeaza, absorb si degradeaza grasimile, producand astfel caldura.

   Stiati ca la nivelul venei suprahepatice temperatura este mai mare cu 1-2 grade fata de sangele care vine la ficat?!

Cand ficatul este obosit... consumam alimente pentru ficatul lenes

   Ficatul lenes este un ansamblu de probleme care creaza deseori neplaceri, aparute din cauza functionarii mai greoaie a acestui organ. Ficatul lenes nu este o boala, ci este doar indicatorul ca alimentatia dv. este necorespunzatoare si ca hrana pe care o consumati da mari batai de cap ficatului in incercarea lui de a ajuta digestia.

   Exista trei simptome dupa care recunoastem ficatul lenes. De cele mai multe ori, pacientii acuza o greutate digestiva dupa ce mananca. Digestia lor nu se mai desfasoara normal (apar frecvent arsuri la stomac sau ragaituri). In plus, defecatia devine greoaie (cu rarirea scaunelor).

   Si, daca va intrebati care este cauza "surmenarii" ficatului, raspunsul este simplu: Dv.! De aceea, trebuie sa ocoliti mancarurile prea grase sau prea dulci si sa evitati alcoolul. In caz contrar, ficatul va obosi datorita excesului de munca. De aceea, consumati mereu alimente pentru ficatul lenes.

Cum sa ne testam singuri sanatatea ficatului

   Ochii sunt cel mai bun indicator al starii ficatului. Asezati-va in fata oglinzii si priviti-va albul ochiului. Daca este galbui, inseamna ca aveti un ficat obosit si aveti un risc crescut de a face icter.

   Si palparea ficatului poate sa va indice starea lui. Intindeti-va in pat si palpati partea dreapta a abdomenului, sub coaste. Daca resimti ficatul umflat si acuzati o durere la apasarea zonei, inseamna ca ficatul are probleme.

Tratamente naturiste care ajuta ficatul lenes

- Aplicati pe abdomen cataplasme cu ceapa, varza si tarate, care decongestioneaza ficatul si deblocheaza rinichii. Luati 3 cepe, 4 foi de varza si 250 g tarate. Adaugati apa, pana se obtine un terci mai gros. Puneti la fiert 10 minute pana cand apa scade complet. Intindeti amestecul pe o panza in strat de 2 cm. Aplicati panza foarte calda pe abdomen.

Infuzia de macris de balta - puneti o mana de frunze proaspete la 1 litru de apa clocotita. Lasati sa se raceasca, strecurati si beti 3 cesti pe zi.

Papadia este foarte utila pentru durerile de ficat. Beti inainte si dupa micul dejun cate un pahar de macerat. Acesta se obtine din 1 lingurita de radacini la 250 ml apa. Preparatul se lasa toata noaptea, dupa care se incalzeste dimineata la 100 grade.

Rostopasca decongestioneaza ficatul. Puneti jumatate de lingurita de planta la o cana de apa. Lasati la infuzat si beti o cana pe zi si cate o lingura la fiecare 3 ore.

Decoctul de patrunjel - se fierb 30 g frunze intr-un litru de apa, intr-o oala sub presiune. Lasati lichidul sa scada pana raman 600 ml, apoi beti 2 linguri in fiecare zi.

Sunatoarea reduce inflamatia ficatului si a intestinelor. Preparati o infuzie din 1 lingura de planta la o cana de apa.

Ceaiuri pentru ficat

- Ceaiul de armurariu are efect hepatoprotector si regenerator al celulelor ficatului, datorita silimarinei din compozitie. El este indicat in hepatite, ciroze hepatice, stari inflamatorii si de suprasolicitare a ficatului. Se recomanda si in intoxicatiile cu medicamente cu risc toxic hepatic. Ceaiul se obtine prin infuzarea a 1-1,5 lingurite de fructe mature ale plantei Silybum marianum macinate si puse la o cana de apa. Se consuma doua cani pe zi. Prima se bea inainte de micul dejun, iar a doua in 2 reprize cu 30 de minute inainte de mesele principale. Se fac cure de 15-20 de zile cu pauza 15 zile.

Ceaiul de anghinare este tonic hepatic, stimuleaza functia antitoxica a ficatului si creste diureza. El ajuta, astfel, la eliminarea toxinelor din organism. Infuzati o lingura de frunze (cele de la exterior) in 500 ml apa si indulciti cu miere. Beti o parte din ceai dimineata pe nemancate, dupa care stati culcat 30 de minute pe partea dreapta. Restul ceaiului se bea in cursul zilei, cu o ora inaintea meselor.

Ceaiul de fumarita - puneti la infuzat 500 g varfuri inflorite de planta la un litru de apa clocotita. Strecurati, adaugati zahar si beti doua cesti pe zi, timp de 8 zile.

Ceaiul de rozmarin - se infuzeaza 30 g varfuri inflorite intr-un litru de apa clocotita. Se beau cate 3 cesti pe zi, inainte de mese.

Alimente pentru ficatul lenes

   Mananca sfecla si morcovi proaspeti, care ajuta la curatarea ficatului.

   Consuma legume si salate verzi, pline de clorofila, extrem de sanatoasa.

   Una dintre functiile ficatului este aceea de a filtra sangele. De aceea, mananca zilnic cate doua lingurite de seminte de in macinate. Acestea ajutand la buna functionare a sistemului sangvin si, implicit, ficatul.

   Mananca alimente bogate in lecitina, care ajuta la metabolizarea grasimilor, la reducerea colesterolului si la reducerea presiunii sangvine. Alege tofu, lapte din soia sau oua!

   Consuma fructe cu gust mai acrisor, care ajuta la detoxifierea ficatului.

   Mananca usturoi, ceapa si broccoli, bogate in sulf, necesar pentru enzimele care ajuta la curatarea ficatului.

   Sucul de lamaie este unul dintre cele mai bune alimente pentru ficatul lenes. Amestecati o ceasca de suc de lamaie proaspat stors cu o ceasca de apa. Puneti o lingura de miere si beti dimineata pe stomacul gol. Dupa-masa, in jurul orei 17.00, mai puteti bea o cana din acest preparat.

Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.46

Citeste si despre:

- Metode de detoxifiere a tubului digestiv

- Programul de nutritie personalizat pentru persoane cu probleme hepato-biliare

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Programeaza-te