Alimente pentru constipatie, recomandate de medicii specialisti in nutritie

Citeste despre...
Medicii specialisti in nutritie ne recomanda cele mai bune alimente pentru constipatie. Acestea imbunatatesc tranzitul digestiv si ne ajuta sa prevenim o alta problema suplaratoare: hemoroizii.
Constipatia este o dereglare din ce in ce mai obisnuita in tarile dezvoltate economic. Ea presupune un intestin lenes si scaune dureroase sau dificil de evacuat.
Cauzele constipatiei
Constipatia poate cauza stari de indispozitie generala si poate conduce si la alte probleme extrem de neplacute, cum ar fi hemoroizii, durerile de cap, respiratia urat mirositoare, pierderea stralucirii pielii sau oboseala. Constipatia poate reprezenta si un simptom al unei afectiuni intestinale mai complicate.
Persoanele cu profesii sedentare sunt deosebit de predispuse la constipatie.
Dieta neadecvata este, de asemenea, o cauza majora a acestei afectiuni. Alimentele rafinate (care sunt sarace in fibre alimentare) si insuficienta fluidelor din organism incetinesc functionarea sistemului digestiv. De aceea, este important sa inveti care sunt cele mai bue alimente pentru constipatie.
Stresul prelungit, sarcina, hipotiroidia si cancerul de colon sunt cauze ale constipatiei.
Anumite medicamente (analgezicele, antidepresivele, antibioticele sau pilulele anticonceptionale) pot produce constipatie. In mod paradoxal, si folosirea regulata a laxativelor poate fi cauza constipatiei, slabind intestinul care devine astfel lenes.
Constipatia si fiziopatologia digestiei
Ultima faza a procesului digestiv se petrece in colon. Intestinul gros este lung de 1,5 metri si este populat cu miliarde de bacterii, drojdii si alte microorganisme. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de flora intestinala. Unele dintre acestea ajuta la detoxifierea reziduurilor si la prevenirea infectiilor. Un echilibru corect intre microorganismele din flora intestinala previne atat constipatia, cat si diareea.
Reziduurile alimentare se deplaseaza prin intestin datorita peristaltismului (miscarile ritmice involuntare ale tubului digestiv inferior). Durata unui tranzit sanatos, socotit din momentul ingerarii hranei si pana la producerea miscarilor intestinului, este intre 12 si 48 ore. Totusi, chiar si o perioada de pana la 72 ore este socotita acceptabila daca miscarile intestinale sunt regulate.
Persoanele cu intestine sanatoase au cel putin un scaun pe zi, omogen si evacuat usor. Insa, pe masura ce inaintam in varsta intestinele devin mai lenese.
Cele mai bune alimente pentru constipatie
Cele mai bune alimente pentru constipatie seunt cel bogate in fibre si uleiuri presate la rece. Ideal este sa renuntam la alimentele rafinate, procesate si bogate in grasimi.
Alimentele bogate in fibre, precum fructele, vegetalele si cerealele integrale (paine din grau integral si orez brun) contribuie la deplasarea rapida a materiei reziduale prin tractul digestiv. Taratele sunt recunoscute pentru cantitatea mare de fibre pe care le contin. Sunt de preferat taratele de ovaz sau de orez, pe cand adaugarea in dieta a fibrelor sub forma de tarate de grau nu este recomandata pacientilor cu constipatie deoarece acestea irita colonul.
Verificati daca mancati cantitati suficiente de alimente bogate in magneziu (crustacee, nuci, seminte, fasole, cereale integrale). Daca suferiti de o carenta de magneziu, consumati permanent suplimente concentrate in acest mineral.
Beti zilnic 6 pahare cu apa pentru a face scaune moi si usor de evacuat. Cresteti cantitatea de apa daca sunteti corpolent, activ ori daca vremea este calduroasa.
Consumati ceaiuri diuretice si detoxifiante (de sanziene, salvie, soc, papadie sau anghinare) daca aveti probleme renale sau retentie de apa in organism. Sucurile de fructe si legume (spanac, mere sau struguri) stimuleaza activitatea intestinelor. Este bine sa evitati sa beti sucurile din comert. Preparati-le personal si consumati-le proaspete.
Citeste si despre Dieta pentru curatarea colonului.
Tratamente naturiste recomandate in constipatie
Tratamentul naturist in cazul constipatiei si al hemoroizilor presupune administrarea de suplimente nutritive atat intern, cat si local.
Cele mai bune tratamente interne recomandate sunt traista-ciobanului, obligeana, castanul, tuia si uleiul de in.
Local, cele mai bune remedii naturiste pentru constipatie sunt cremele solide din plante si produse apicole sau supozitoarele cu efecte remarcabile asupra colonului, a intestinelor, a cailor urinare si a organelor micului bazin. Acestea contin extracte de galbenele, catina, sunatoare si musetel, regland pH-ul pe colon si avand efect cicatrizant prin care vindeca fisurile anale si hemoroizii.
Altele contin extracte de tataneasa, propolis si argila, oferind supozitoarelor actiune antihemoragica si oprind sangerarile pe colon in numai doua zile.
Alte variante sunt cu ulei esentiale de ienupar, salvie, pin, fenicul si geraniu, care au actiune puternic antiinflamatorie, antiinfectioasa, antitumorala si antiedematoasa.
Autor: As. farmacist Adriana Vlad, specialist in terapii naturiste
Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.42