CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Alimente pentru edemul cerebral

Alimente pentru edemul cerebral

Medicii specialisti in nutritie de la Clinica Dietalia ne invata care sunt cele mai bune tratamente naturiste si alimente pentru edemul cerebral.

Edemul cerebral reprezinta o crestere in volum a creierului, cauzata de acumularea anormala de lichid in tesutul intracranian. Aceasta afectiune poate aparea in urma unui traumatism cranian, a unei tumori la nivelul creierului, a unei infectii sau inflamatii sau a unui accident vascular cerebral.

Dezvoltarea edemului cerebral si cresterea presiunii intracraniene se face in mod gradat. Pacientul prezinta stari de somnolenta, dureri de cap, varsaturi, pierderea starii de constienta la anumite intervale de timp si asimetria pupilelor. In cazurile grave (netratate la timp) se poate produce coma si chiar moartea.

Ce recomanda medicul in caz de edem cerebral

Tratamentul edemului cerebral necesita spitalizare de urgenta si administrarea de medicamente antiedematoase. Se va vedea daca edemul este de natura alergica sau apare ca urmare a unui proces encefalic, hipertensiune, sifilis, diabet sau tumoare si se va demara tratamentul acestei afectiuni.

Medicul poate recomanda asocierea remediilor naturale, cu scopul de a diminua acumularea de lichid de la nivelul creierului si de a reduce tensiunea intracraniana.

Tratamente naturiste pentru edemul cerebral

- Se va asigura eliminarea fecalelor fara eforturi cu ajutorul prafurilor din plante laxative. Cel mai eficient purgativ natural este coaja de crusin. Puneti 1 lingura de coaja macinata marunt in 250 ml de apa rece si lasati la macerat 8-12 ore. Beti apoi intreaga cantitate in fiecare seara, inainte de culcare. Puteti prepara si un decoct din 1 lingura de coaja la o cana de apa. Dati in clocot, apoi lasati vasul acoperit 4-6 ore, filtrati si beti ceaiul inainte de a va culca.

- Se va asigura o diureza buna cu ajutorul ceaiurilor, in special cel de mesteacan. Se maruntesc 100 g frunze tinere de mesteacan, se pun intr-un vas si peste ele se toarna 500 ml apa clocotita. Se lasa acoperit timp de 5-6 ore, dupa care se strecoara si se bea o jumatate de pahar de 2-3 ori pe zi, inainte de masa.

Ginkgo biloba ajuta la refacerea circulatiei sangvine la nivelul creierului. Se iau 3 tablete in fiecare zi.

- Pentru reducerea tensiunii cerebrale se va administra tinctura de vasc, pana la 1 lingurita de 3 ori pe zi. Puneti 50 g planta maruntita la 250 ml alcool alimentar. Lasati la macerat 15 zile, agitand zilnic sticla, dupa care strecurati. Vascul normalizeaza tensiunea arteriala si reface circulatia sangelui.

- In caz de agitatie, preparati o tinctura dintr-un amestec de valeriana, talpa gastei, paducel, conuri de hamei si roinita. Puneti intr-un vas 1 parte amestec de plante si 5 parti alcool alimentar de 70 grade. Lasati 15 zile la macerat, apoi strecurati si luati cate 1 lingurita de 3 ori pe zi, diluat in 100 ml apa.

Alimente pentru edemul cerebral

Sucul de lamaie aduce un aport foarte mare de vitamina C, foarte util pentru a asigura permeabilitatea capilara la nivelul creierului.

- Pentru calmarea varsaturilor se vor zdrobi in gura 1-3 cuisoare, apoi se inghit.

- Pentru linistirea durerilor de cap se pun comprese reci cu lut sau frunze de varza. In plus, se poate aplica slanina ranceda taiata fin si acoperita cu o bucata de nylon.

- Daca bolnavul prezinta febra puternica, se vor face impachetari cu cearceafuri reci imbibate in ceaiuri din plante sau chiar in apa rece.

Ienuparul este o planta foarte utila pentru reducerea edemului cerebral. Se fierb 20 de fructe de ienupar intr-un litru de apa, timp de 10 minute. Se strecoara si se consuma 2 cani pe zi timp de 30 zile. Cura nu se face mai mult de 6 saptamani.

- Se mai poate administra ceai de urzica in amestec cu radacina de papadie. Se pune cate 1 lingura din fiecare si se fierbe in 250 ml apa timp de 10 minute. Se strecoara si se consuma 2 cani pe zi.

Regimul alimentar va urmari un aport redus de lichide, pentru a preveni acumularea acestora la nivelul cutiei craniene. De asemenea, se vor interzice proteinele, sosurile, sarea, condimentele, alcoolul, cafeaua si tutunul. Se pot consuma fainoase, zarzavaturi, sucuri de fructe si legume (care ajusteaza in permanenta tranzitul intestinal). Mai putem manca iaurt, branza de vaci si lapte de capra (daca nu exista o crestere a azotului neproteic).

Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.21

Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat bazat pe alimente pentru edemul cerebral

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Programeaza-te